banner564

Üst düzey önlem alınmalı

YDÜ Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nedim Çakır, ebola hakkında açıklamalarda bulundu

Üst düzey önlem alınmalı
banner598
Son günlerde sıklıkla konuşulan hastalıklardan olan Ebola virüsü ile ilgili Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nedim Çakır açıklamalarda bulundu. 
YDÜ’den yapılan açıklamaya göre, son günlerde yurt dışından Ercan Havaalanı yoluyla K.K.T.C.'ye gelecek olanlar, Muhaceret işlemlerinden önce kamera önünden geçme zorunluluğu olduğunu belirten Prof. Dr. Nedim Çakır, bu kameranın termal (ısıya duyarlı) bir kamera olup vücut ısısını, yürürken tespit edip arkadaki görevliye bildirmekte olduğunu aktardı. 
“İşte bu  zorunlu sağlık durum saptaması son günlerde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ, WHO)'nün "Önlem alın,... başınızın çaresine bakın..." tarzı bildiriler yayınlayıp uyardığı Ebola virüs Hastalığı (EVH) salgınına karşı Ülke çapında alınan sağlık önlemlerinin çok önemli bir parçasıdır” diyen Prof. Dr. Nedim Çakır açıklamasına şu şekilde devam etti ; Aslında bu hastalık Yıllardır Türkiye'nin Orta Anadolu havzasını etkileyen Kırım-Kongo kanamalı Ateşi (KKA) hastalığının hem etken açısından akrabası, hem de benzer klinik tablolara yol açan bir kardeşidir. Ne var ki biz sağlıkçıları biraz ciddi önlemler almaya zorlayan  EVH'nin ölümle sonlanma oranlarının KKA'dan çok daha fazla olmasıdır. 

1976 yılında ortaya çıktı 
Bilim dünyası Ebola virüsünü 1976'dan beri tanıyor. O tarihten beri birkaç yıldan beri Sahraaltı Afrika'nın doğu ve orta bölgelerinde küçük salgınlar yapmaktaydı. Kısa süre sonra kendiliğinden sonlanan bu salgınlar tıp insanlarını kuşkulandırır, ancak salgınlar bir süre sonra yatışırdı. 
2014'ün ilk aylarında yeni bir EVH salgını başgösterdi. Ancak bu salgın öncekilerden farklı olarak Sahraaltı Safrika'nın batı sahillerinde ilk kez Gine'de ortaya çıktı. Hemen ardından hastalık Liberya, Siera Leone ve Nijerya'ya atladı. Sonralarda hastalığa Demokratik Kongo Cumhuriyeti (Önceki Zaire) de de rastlandı. Hastalık Ağustos sonu itibarıyle 3069 kişide saptandı ve 1552'si yaşamlarını bu hastalıktan ötürü yitirdiler. Resmi rakamlar böyle de bölgeyi iyi tanıyan eksperler hastalığın saptanandan çok daha yaygın olduğunu düşünüp bu konudaki kaygılarımızın artmasına neden  oluyorlar. 
"Hastalık salgınının nasıl söndürüleceği konusunda elimizde tek ve net bir yol haritası yok diyen" Prof. Dr. Nedim Çakır, K.K.T.C. açısından Sağlık Bakanlığı'nın yaklaşık bir aydır alınacak önlemler konusunda çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Ülkemizin bu konuda dikkatli olmasını gerektiren tarafın ise, gereken bir işbirliği halinde belirti gösteren kişilere – ülke ayrımı yapmadan -  ihtiyaçları olan tıbbi bakımı vermek ve onların hastalığı başkalarına bulaştırmasının önüne geçmek olduğunu aktaran Prof. Dr. Nedim Çakır, bu hastaları toplumdan ayırarak başkalarına bulaştırmasının önüne geçmenin yeterli olacağını sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 09 Eylül 2014, 09:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473