banner564

Zarif Moskova'da

Rusya ve İran Dışişleri Bakanı’nın görüşmesinde bölgedeki sorunlar masaya yatırıldı

Zarif Moskova'da
banner598
 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran'ın 22 Ocak'da Montrö'de düzenlenecek Cenevre-2 Konferansı'na davet edilmesi gerektiğini söyledi. 

Moskova'da İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, "İran, Suriye krizinin çözümüne katkıda bulunmalı. İran'ın Cenevre-2'ye mutlaka katılması gerektiğini düşünüyoruz" dedi. Lvarov, Suriye krizinin barışçıl yollardan çözülmesini istediklerini hatırlatarak, Suriye’nin egemen ve toprak bütünlüğü korunan bir ülke olarak kalmasını gerektiğini vurguladı. 

Cenevre-2 Konferansı'nın nasıl düzenleneceği hakkında bilgi veren Lavrov, görüşmelerin birkaç turdan oluşacağını belirtti. Lavrov, "Cenevre-2'nin 22 Ocak'ta açılışı olacak. Görüşmelerin ne kadar süreceğini kimse bilmiyor. Geniş çaplı katılım olacağı ilk tur görüşmeler için bir süre belirleniyor ama Suriye taraflarının doğrudan müzakereleri konusunda bir sınırlama yok" bilgisini paylaştı. 

Lavrov, yarın Moskova'da Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile görüşeceğini ifade ederek, bunun Rusya, Suriye ve İran üçlü görüşmesi olmadığının altını çizdi. 

 

"Cenevre-2'ye ön koşul kabul etmiyoruz"-

İran Dışişleri Bakanı Zarif, İran'ın Cenevre-2 Konferansı'na katılımıyla ilgili soruya "Davet edilirsek katılırız, edilmezsek katılmayız" karşılığını verdi.

 Zarif, ülkesinin Suriye'de politik çözümünü desteklediğini hatırlatarak, Cenevre-2 için katılımcı ülkelere uygulanmayan herhangi bir ön koşulu kabul etmeyeceklerini söyledi. Zarif, Suriye'nın geleceğini Suriye halkının belirlemesi gerektiğinin altını Savoybetting çizdi. 

Lavrov-Zarif görüşmesinde, İran'ın nükleer programı, Afganistan ve Filistin sorunlarının da görüşüldüğü kaydedildi. 

Bu arada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de öğleden sonra Zarif'i kabul edeceği belirtiliyor.

Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2014, 06:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner582

banner608

banner628

banner473