Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Edirne'de tutuklu bulunan iki Yunan askerin serbest bırakılması çağrısında bulundu. Juncker, Atina ziyareti kapsamında Yunan meclisinde milletvekillerine hitab etti. Bulgaristan'ın Varna kentinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye-AB zirvesinde bir araya geldiklerini hatırlatan Juncker, "Türkiye, Ege ve Doğu Akdeniz'de hukuka aykırı faaliyetlerde bulunmaya devam ediyor. Varna'daki toplantıda Erdoğan'a, komşularıyla iyi ilişkilerine ve uluslararası hukuka saygı duyma gereğini anımsattık." diye konuştu.
Juncker, Edirne'de askeri yasak bölgede yakalandıktan sonra tutuklanan 2 Yunan asker konusuna değinerek, "İki Yunan askeri de unutmayalım. Bana kimse 'Bu iki askerin varlığı Türkiye'nin güvenliğine tehdit oluşturuyor' demesin. Mutlaka serbest bırakılmalılar." ifadelerini kullandı.
"İsim sorunu acilen çözülmesi gereken bir mesele"
Yunanistan'ın coğrafi olarak özel bir konumda bulunduğuna işaret eden Juncker, 90'larda Balkanlarda yaşanan trajedilerin tekrarlanmaması gerektiğini söyledi. Juncker, Balkan ülkelerinin AB'ye katılımından önce sınır sorunlarının çözülmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Komisyonun, Arnavutluk ve FYROM (Makedonya) ile müzakere çağrısında bulunması, bir katılım tarihi verdiği anlamına gelmiyor. Gerçekçi olmayan açıklamalara itibar etmemeliyiz. Herkes objektif bir şekilde değerlendirilecek." şeklinde konuştu. Juncker, Yunanistan'ın Makedonya ile "isim sorununun" ise acilen çözülmesi gereken bir mesele olduğunu vurguladı.
Darbecilerden biri serbest bırakıldı
Öte yandan Yunanistan'ın Kathimerini gazetesinin haberine göre, Danıştayın adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına hükmettiği Özkaynakçı, karar doğrultusunda Yunan polisinin Yabancılar Şube Müdürlüğünce serbest bırakıldı. Özkaynakçı'nın yoğun güvenlik önlemi altında gizli bir eve götürüldüğü belirtildi. Danıştay kararında, Özkaynakçı'nın tüm darbeci askerlerin iltica başvurularına yönelik karar açıklanana dek sıkı kontroller şartıyla serbest kalmasına hükmedildiği ifade edilmişti.
Ayrıca, darbecinin ikamet adresi göstermesi ve her gün karakola görünmesi şartları getirilmiş ve hakkında yurt dışı yasağı konmuştu. İltica talebi 2017 Aralık sonunda kabul edilen Özkaynakçı, kısa bir süre serbest kalmış, hükümetin kararın askıya alınması ve iptal edilmesi yönündeki başvurularının ardından tekrar gözetim altına alınmıştı.