banner564

Cilt kuruluğu

Cildimizin dayanıklı ve yumuşak olması için neme ihtiyacı vardır. Fakat cildimiz özellikle kış aylarında bu nemi tutabilmesi zor olur, daha çabuk gerilir ve hemen çatlar. Bu yüzden mutlaka cilt muayenesi yapılmalı ve uygun cilt bakımı planlanmalıdır. 
Cilt neden kurur?
Cildi aşırı temizlemek cilt kuruluğuna sebep olur. Çünkü duş jelleri ve sabunların içerisinde ‘‘emulgator’’ denilen bir katkı maddesi vardır. Bunlar ciltte temizlenen bölgedeki kirin ciltten uzaklaştırılmasını sağlar. Fakat bu maddeler cilt yüzeyini kaplayan doğal yağ tabakasının kaybına neden olurlar ve cildi kurutur. Cildin yağ tabakası, zararlı etmenler ve nem kaybı açısından önemli bir koruma görevi üstlenmektedir. Bu yüzden bu yağlar cilt için önemlidir. Bu durumda cildinizi çok fazla kozmetik ürünlerle temizlemekten kaçınmanız gerekir. Özellikle cildin kurumasına neden olabilecek sabunlara dikkat ediniz. Kullandığınız sabunun cildinize uygun olmasına özen gösteriniz. 
Klima veya merkezi ısıtma sistemleri cildi fazlasıyla kurutur. Evdeki sıcak ve kuru hava ile dışardaki soğuk hava arasında yaşanan gelgitlerden dolayı cildimiz zarar görür. Bu değişimden dolayı cildimizde kızarıklar ve yanaklarımızda damarlar oluşabilir. Cildimiz için değerli olan nem hava soğuyup kurudukça azalır. Ayrıca kış aylarında dudaklar çatlar ve eller pürüzleşir.  
Banyo yapmak ve havluyla cildimizi çok iyi kurulamak da cildin nemini alan nedenlerden biridir. Banyo yapmak cildi geçici olarak nemlendirir. Fakat cildin koruyucu yağ tabakasını alır ve uzun sürede de daha çok nem kaybına neden olur. 
Sigara kullanmak cildi besleyen kılcal damarları daraltıp yeterince oksijen ve besleyicilerin taşınmasına engel olur. Bu nedenle kuruluğa ve kırışıklıkların oluşmasına sebep olur. 
Cildin yağ tabakası ince veya cilt fazla gözenekli olduğunda daha fazla su kaybeder ve bu yüzden kurur. 
Cilt tipine uygun olmayan makyaj ürünleri kullanılırsa ve ciltten iyi temizlenmezse kuruluğa sebep olabilir.
Dış etkenlere (rüzgar, soğuk, güneş) maruz kalan cilt de daha fazla kurur. 
Cildiniz C,E,F vitaminlerin eksikliğinden dolayı da kuruyabilir.
Cilt kuruluğu kimlerde görülür?
Cilt kuruluğu herkeste görülebilir. Özellikle yaşlılıkta artar. Ayrıca tiroid problemleri, sedef hastalığı, diyabet, atopik dermatit ve egzama gibi bazı cilt hastalıklarında kuruluk görülür. Cilt kuruluğu özellikle kadınlarda erkeklerden daha fazla oluşur ve kadınların şikâyetleri menopozdan sonra arttığı gözlenmiştir.
Cilt kuruluğu nasıl anlaşılır?
Herkesin cilt yüzeyi yağ bezleri tarafından salgılanan doğal yağlı bir tabaka ile kaplıdır. Eğer bu tabaka kaybolursa ciltte kuruluk, pullanma, kızarıklık ve çatlama görülebilir. Bunlar kuru cildin belirtileridir. 
Cilt kurumasını önlemek için ne yapmalıyız?
• Sıcak su ile değil ılık su ile duş alınız. Duş yaptığınız sırada cildi kurutmayan sabunlar ve şampuanlar kullanınız. Bunun için de ürünlerin zeytinyağı, gliserin, lanolin, vazelin ve buna benzeyen yağ içerikli olanları kullanınız. Duşta fazla kalmayınız. Küvette uzun süre kalmak cildi kurutur. Cildi kuru olan kişilerin ovalama ve keseleme gibi işlemleri uygulamaması gerekir. Yıkanma işlemi için yumuşak bir sabunluk kullanınız. Duş aldıktan birkaç dakika sonra cilt fazla kurumadan sadece havlu ile temas ettirdikten sonra cilde uygun bir nemlendirici krem kullanınız.
• Pamuklu çamaşırlar ve giysiler giyiniz. 
• Çamaşırlar yumuşak ve en az kimyasal temasla yıkanmalıdır. 
• Merkezi ısıtma sistemi olan evlerde radyatörler üzerine ya da yanına su koyarak veya ortama nem sağlayacak buhar verici aletleri kullanarak havanın kurumasını engelleyebilirsiniz.
• Uyunan odanın sıcaklığının çok fazla olmamasına dikkat ediniz. Böylece nem kabını önleyebilirsiniz.
• Güneş ışınları da cildi kurutur. Bu yüzden kış aylarında da cildinize uygun bir güneş koruyucu kullanınız. 
• Solaryuma gitmeyiniz. Çünkü UV ışınları cildin kurumasına yol açar. 
• Cilt hücrelerinin içten su ile beslenebilmeleri için gün boyu en az 2,5 litre su içiniz.
• Gliserin, lanolin, pantetol içerikli nemlendiriciler kullanınız.
YORUM EKLE

banner608

banner474