Haritacılık tarihi insanlığın ilk yerleşik hayata geçtiği çağlara kadar uzanmaktadır. Harita denilince aklımıza, herhangi bir yere ilişkin özelliklerin küçültülmüş bir şekilde bir yüzey üzerinde temsil edilmesi gelmektedir.
Yerleşik hayata geçen ilk insanlar da yaşadıkları yerleri ve buralara yakın beslenme-avlanma alanları gibi kaynakları gösteren basit krokiler çizmişlerdir. Her buluş gibi haritalarda insanlık tarihine paralel bir gelişim izlemiştir. İnsanlık tarihinin bilinmeyen zamanlardan beri ilkel bir biçimde başlayan haritacılık uğraşı, insanlığın yeryüzünü tanımak için yaptığı gözlem ve yolculuklarla gelişim sağlamıştır.
Günümüzde gelişen teknolojiye paralel olarak 1960'lı yıllardan bu yana Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) haritalaması günlük hayatımızda giderek daha fazla yer bulmaktadır. Bu gelişim süreci içerisinde CBS çatışma bölgelerinde barış inşası için görüşmelere ortak bir dil sunmaktadır. Geçmişte haritalar savaş zamanlarında gerekli olan araçlardı. Günümüzde ise harita barış tartışmalarının merkezindedir.
Coğrafya tüm taraflara, birlikte yaşadıkları alan hakkında ortak bir anlayış sağlamakta ve çelişen ihtiyaçlara yönelik şiddet içermeyen çözümleri belirlemeye yardımcı olmaktadır. Her şeyden önce, CBS haritaları, kilit sorunları belirleme, veri toplama ve hatta entegre etme şeklinde bilgi üretebilmektedir. Üretilen bilgiler daha sonra analiz, görselleştirme veya daha fazla tartışma ve müzakere amacıyla kullanılabilmektedir.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Kriz Müdahale Birimi, bilgi toplamaktan harekete geçmeye ve karar vericilerin üretilen verileri kullanımına kadar birçok aşamada CBS kullanmaktadır. Çad’daki potansiyel bir su ihtilafını etkisiz hale getirmek için coğrafi veriler elde edilerek, Çad’daki çatışmaların önlenmesinde CBS’nin kullanılması, konuya güzel bir örnektir.
Birleşmiş Milletler genelinde karar vericiler, son derece hassas ve önemli karar vermeyi desteklemek için coğrafi bilgi ürünlerine güvenmektedir. CBS verileri ve analizi, sınır ve sınırlandırma, saha görev planlama ve operasyonları, insani müdahale, lojistik, kaynak tahsisi ve durumsal farkındalık ve güvenlik için kritik analiz ve görselleştirme için kullanılmaktadır.
Günümüzde yaşadığımız coğrafyada CBS yaşanabilecek olumsuzlukları tespit edilmesinde ve bu olumsuzlukları olumlu etkiye yönlendirilmesinde kullanılabilir. Özellikle Doğu Akdeniz’de giderek artan silahlanmanın boyutları, mevcut doğal gazın bölge ekonomisine dahil olan herkese nasıl avantaj sağlayacağı CBS ile tespit edilerek, azaltılabilir. Coğrafya kader merkezli değil de barış merkezli olduğu zaman, herkes daha da kazançlı olacaktır.
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar.
Barış ve CBS
- 30 Eylül 2019, 09:30
- 259
YORUM EKLE
Yorumunuz Onaylanmak Üzere Gönderildi