Basında çıkan haberlere göre, bazı kişiler, kendilerine ait olmayan kırsal alanlardaki ve ormanlardaki ağaçları keserek odun olarak pazarlamaktadır.
Küresel iklim bozulmasından en çok etkilenecek bölgede bulunmamız nedeniyle, orman ve bitki örtümüzü korumamız kaçınılmazdır.
Çünkü iklim bozulması sonucu ortaya çıkacak, kuraklık, kavurucu sıcaklar, su baskınları ve benzeri olumsuzlukların etkisini azaltabilmemiz bakımından elimizdeki tek silah bitki örtüsüdür.
Yakın geçmişte kurak koşullarda dikilen fidanların kolayca yaşatılıp geliştirilebilmesine karşın, son yıllarda dikilen fidanların büyük bir kısmı kuraklıktan gelişememekte ve yok olmaktadır.
İşte bu nedenle ağaç dikmek yanında, mevcut ormanlarımızı korumak için gereken önlemleri almamız kaçınılmazdır.
Genellikle ormanların en büyük düşmanı; balta, yangın ve keçi olduğuna göre, bunlara karşı gerekli önlemlerin alınması kaçınılmazdır.
Ancak gerçeği belirtmek gerekirse, halen ülkemizde ormanların en büyük üç düşmanına karşı etkin önlemler alındığı kabul edilemez.
Yaz aylarında sürekli olarak gündeme taşınmasına rağmen, yangınların yayılmadan söndürülebilmesi için, gerekli olan yangın helikopteri şimdiye kadar temin edilmemiştir.
Oysa hükümet medya, siyasi partiler ve sendikalara hibe vereceğine, yangın helikopteri kiralamalıydı.
Denetim yetersizliği ve yasaların uygulanmasındaki umursamazlık nedeniyle de, odun temini amacı ile ağaç kıyımı yapıldığı inkar edilemeyen bir gerçektir.
Ayrıca, halen ormanlarda binlerce keçi başıboş dolaşmakta ve yeni çıkan fidanlar ile genç ağaçları yiyerek doğanın kendi kendini yenilemesini engellemektedir.
Halkımız için yaşamsal önemi olan bitki örtümüzün korunması için, mevcut yasalar güncelleştirilmeli ve uygulanmalıdır.
Benzer iklim koşullarına sahip olan anavatanda 2017 yılında yapılan düzenlemeye göre, uygulanacak İdari Para cezalarının biz de de örnek alınmasının yararlı olacağı inancındayım. Anavatanda yasaklanmış eylemler için uygulanan cezalar şöyledir:
Ormanda yetişmiş bir ağacı veya fidanı kesmek, sökmek, ekim alanlarını bozmak, yaş ağaçları boğmak, yaralamak, tepelerini veya dallarını kesmek veya koparmak suçuna 369-2978 TL arasında ceza kesilir;
Yaş ağaçları yaralamak, tepelerini ve dallarını kesmek, koparmak, dikili yaş veya kuru ağaçlardan kabuk veya çıra veya katran, sakız çıkarmak, yatık veya devrik ağaçları kesmek, götürmek, kök sökmek, kömür yapmak suçuna karşı en az 369 ile 2 bin 978 TL para cezası verilir;
Ormanlık alanlardan toprak, kum almak, tıbbi ve sınai bitkileri veya tohumları toplayıp götürmeye veya sürü halinde hayvan sokulup otlatmaya para cezası verilir;
Orman sınır noktalarını gösteren sabit taş veya beton kazıkları kıranlara, kaldıranlara, belirsiz hale getirenlere, yerlerini değiştirenlere 914 ile 7 bin 348 TL para cezası kesiliyor;
Orman fakiri bir ülkede yaşamamız nedeniyle mevcut bitki örtümüzü mutlaka koruyup artırmak zorundayız. Bunun için de ağaçlara zarara sebep olanlar, caydırıcı yasalar ile canları yanacak derecede cezalandırarak bilinçlendirilmeli ve daha duyarlı davranmaları sağlanmalı.
Ağaç katliamının önlenmesi için caydırıcı yasalar çıkarılmalı
- 21 Kasım 2018, 10:18
- 44
YORUM EKLE
Yorumunuz Onaylanmak Üzere Gönderildi