banner564

200'den fazla ülkede Türkiye'nin tanıtımı ve KKTC 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy,''Geldiğimiz noktada 200’den fazla ülkede Türkiye’nin tanıtımını gerçekleştirdik'' dedi.
Geçen gün televizyon başındayken aniden bir alt yazı gözüme çarptı.
Gerçekten turizmin tam mutfağından gelen ve Türkiye için büyük kazanç olan Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy 2024 yılına dair beklentilerini , yıl sonu hedeflerini, ve ayrıca neler yapıldığını , tanıtım anlamında Türkiye’nin geçmiş potansiyeli ile şimdiki potansiyeli turizm anlamında anlatmaya çalıştı.
Turizm sektöründe her zaman söylerim ; her şeyin bir matematiği olduğu gibi turizm sektörünün de mutlaka onu şekillendiren bir matematik vardır. 
Canla başla çalışmak , kendini feda etmek, önemli bir takım işidir.
Bir destinasyonun tanıtma pazarlaması, Seksenli doksanlı yılların klasik yöntemleriyle değil mutlak süreçte günün çağdaş koşullarına göre yapılmalıdır.
Bu süreçte Kuzey Kıbrıs ölçeğinde düşündüğüm zaman, Turizmde bu anlamda ne yazıkki profesyonel bir yapılaşmaya gidilmediğini gözlemlemekteyim.
Geçen hafta belirttiğim ve ana hatlarıyla tüm Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti turizm destinasyonu kapsayan 23 maddenin yeniden büyük ses getirdiğini açık yüreklilikle ifade etmek isterim. 
Yazmış olduğum makalede , 23 maddenin sadece antik liman ve SAIS ( Sürekli Atık İzleme Sistemi ) hayata geçtiğini ve diğer maddelerin de ivedilikle Uygulanması gerektiği üzerinde durmuştum. 
Maddeleri okuyup bana görüşlerini bildiren bir turizmci kardeşim İsmet hocam bir madde daha hayata geçti dedi. 
Hangisi diye sorduğumda 23. Madde olan “Alternatif bertaraf yöntemlerinden birisi olan çöpten enerji elde etme konusu çalışmalarına hız verilmelidir. “ olan diye görüş bildirdi. 
Aslında “ Güngör Çöplüğü “ böyle bir oluşum için ihaleye çıkacaktı diye biliyorum ancak tam sonuçlanmadı. 
Yazının ana başlığı olan tanıtma, pazarlama, North Cyprus tescilli markasının geliştirilmesi, alternatif turizm modelleri uygulama, bölgesel fiziki planlamalar, Mavi bayrak ve veya benzeri çalışmalar, Kıbrıs mutfak kültürünün ve gastronomisinin geliştirilmesi, nitelikli işgücü geliştirilmesi, yerli üretim yerel istihdam, yeni teşvik sistemi , Bafra otellerinin hayata geçmesi ( tümü yaklaşık 15 bin yatak ) geceleme sayılarının yükseltilmesi, KOBİ ve butik otelleri destekleme projeleri, ulaşımın iyileştirilmesi vs gibi . Çevreye uygun mevzuatların AB standartlarına getirilmesi gibi birçok madde havada kalmış bekliyor. Bunları gerçekleştirmek için gerçekten de siyasi irade artık yerini turizm anlamında “ sürdürülebilir bir devlet siyasetine “ bırakmalıdır. 
Yazının ana başlığına dönecek olursam; 
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "20 yıl önce 12 milyon turistin ziyaret ettiği Türkiye’de hayata geçirdiğimiz politikalar sonucunda biz bu yıl 60 milyon ziyaretçi bekliyoruz. Aynı zamanda bu 60 milyon ziyaretçinin yanında da bu yıl turizmden beklentimiz 60 milyar dolardır” dedi.
Burada önemli bir ipucu var; biz bu turizmin matematiği çözmüştük . Aslında 2018 yılında ortaya koyduğumuz turizmdeki hedef 2 milyon turist( konaklamalı ) , 2 milyar $ gelir ve 40.000 yatak konsepti çerçevesinde ele alınmıştı. Ne yazık ki biz bu yazıları yazdığımız 2024 yılının eylül ayında hala daha bu hedeflerden çok uzağız. 
“Yıllık 60 milyon turist hedefine emin adımlarla ilerlediklerine dikkati çeken Ersoy, "20 yıl önce 12 milyon turistin ziyaret ettiği Türkiye’de hayata geçirdiğimiz politikalar sonucunda bu yıl 60 milyon ziyaretçi bekliyoruz. Aynı zamanda 60 milyon ziyaretçinin yanında da bu yıl turizmden beklentimiz 60 milyar dolar. Bu hedefleri aşacağımız günlerin de çok uzakta olmadığını biliyoruz. İnşallah yakın dönemlerde dünya turizm pastasından çok daha fazla pay alacağımızı da paylaşmak isterim.” 
Tanıtma ve pazarlama operasyonunu tamamı ile TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bırakan KKTC Turizm de Çevre bakanlığı acaba kaç ülkede tanıtılmıştır ve bu anlamda 2025 yılında ülkeye ne kadar turist gelecektir?
Bir turizm gönüllüsü olarak bunu bilmeye tıpkı tüm KKTC vatandaşları gibi bizim de bilmeye hakkımız vardır. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Erdinç Gürçağ
Erdinç Gürçağ - 4 hafta Önce

Sn. Prof İsmet Esenyel'in turizmin bir ülke için ne denli önem taşıdığına vurgu yaparken konuya yönelik alınması gereken önlemler konusunda ' da adeta ders verircesine yol gösterici olmuştur. Yetkililerce dikkate alınması hatta dahada ileri gidiyorum ülke turizmine yön verir bir konuma getirilmesinin en doğru yol olacağı görüşünden.

Aziz Kent
Aziz Kent - 4 hafta Önce

Evet Hayaller Gerçeklere dayalı işlemlerle oluşur mesela ULASIM ILE BIRLIKDE TANITIM SHUTTLE SERVICE BUYUK IHTIYACTIR ISTANBUL ERCAN ARASINDA MEKIK DOKACAUCAKLAR 200koltuklu olursa kargo datasir Ambargolardan kurtuluruz Saygilarimla

banner471

banner473