banner564

Kitle turizminde İspanya ve Kuzey Kıbrıs

Dünyanın gelişmiş bir çok ülkesinde aslında turizmin gittikçe hizmetler sektörü olarak en büyük sanayi olduğunu düşünürsek bazı şeyleri konuşmak lazım . Gittikçe turizmden etkilenen doğrudan veya dolaylı alt sektörler 54’ten fazla diye tanımlanıyor ise hizmetler sektörünün yarattığı ve oluşturduğu katma değer gün geçtikçe daha geniş kitleleri etkilemeye başladı . “turizm güncel .com “
bambaşka bir boyutu masaya yatırdı . Turistik bölgelerde yaşayan lokal halkların gittikçe artan ekonomik koşullarından dolayı özellikle İspanya çanağında artık bu rahatsızlıklar en üst perdeden seslendirilmeye başlandı. Televizyon ve internet mecralarını takip ettiğimiz zaman ve yaşam koşullarının, geçinemeyen insanların ve protestoların da o derece arttığını görmüş oluyoruz.

İspanya’da ne oluyor?
Geçen yıl dünya turizm sıralamasında en üst yani birinci sırada yer alan İspanya’da enteresan işler oluyor.
Malaga; Endülüs bölgesinde yani güney İspanya’da Müslüman kesimin fazlaca yaşadığı bir bölge. Anladığımız kadarıyla İspanya’da kitle turizmi ve yüksek kiraların protesto edildiği kentlere Malaga da eklendi. İspanya'nın güneyinde Endülüs bölgesinde bulunan Malaga'da 5 binden fazla gösterici, "Malaga yaşamak için, hayatta kalmak için değil" sloganıyla toplandı. Gösteride, "Maaş 1300, kira 1100 Euro, nasıl yaşayayım?", "Turistik evler yasaklansın" yazılı pankartlar taşındı. Kent bir eğlence parkına döndü" diyerek, yerlilerin oturabilecekleri daireler bulmakta zorlandığını belirtti.
Örnekleri çoğaltacak olursak; DW Türkçe'nin aktardığına göre Endülüs'ün bir başka kenti Cadiz'de de yüzlerce kişi, "Bir turist bir komşu azaltıyor" sloganıyla toplanarak, "Kentin satılmasına yeter" yazılı pankart açtı. Cadiz Limanı çok sayıda yolcu gemisinin uğrak noktası.
İspanya'da Mallorca, Ibiza, Kanarya Adaları ile Barselona kentinde de kitle turizmini protesto gösterileri düzenleniyor. İspanyollar birçok evin turistlere kiralandığını ve bu nedenle kiraların arttığını, şehir merkezlerinin gürültü ve kirlilik nedeniyle yaşanmaz hale geldiğini belirtiyor.
İspanyol İstatistik Ofisi’ne (INE) göre, 2023 yılında İspanya'ya yaklaşık 85 milyon yabancı turist geldi. Turist sayısı bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 19 arttı. Turizm patlaması sayesinde İspanyol ekonomisindeki büyüme geçen yıl yüzde 2,5 oranında artarak uluslararası beklentilerin üzerine çıktı. Ancak halk arasında kitle turizminin olumsuz etkilerinden duyulan memnuniyetsizlik giderek artıyor.

Bizde durum nasıl?
Keşke ülkemizde bir rüya olsa doğrudan uçuşlar, uluslararası seviyede olan tesislerimizin bu pastaya dahil edildikleri, Uluslararası seviyede insan gücünün ve toplam kalitenin sınıf atladığı bir destinasyon haline dönüştürebilseydik. Gün geçtikçe uluslararası toplum, ekonomik ve siyasi bütünleşmeden koparılan ve yalnız bırakılan Kıbrıs Türkü ve Kuzey Kıbrıs özlenen atılımları gerçekleştirebilseydi.
Adeta ne yaptığını bilmeyen, günlük siyasi ilişkilerin ve çıkar siyasetinin toplumumuzu yozlaştırmak adına en kötü günlerini yaşayan ülkemiz bir an önce dünyalı olabilmenin ve Anavatan Türkiye’nin de çıkarlarını güneydoğu Akdeniz çanağında Koruyacak şekilde ekonomik gücünü ve siyasi karakterini artırabilseydi. Bu arada Türkiye’nin yüksek sezon doluluk oranlarının ne yazık ki yanlış para politikalarından dolayı bu yıl beklenen seviyeye gelmeyeceğini açıkça belirtmek isterim. Yazık edildi oysa Türkiye destinasyonu bu yıl rekor kırabilirdi.
Bir diğer yandan keşke Kuzey Kıbrıs’ın her tarafı turist dolsaydı da biz de artık yeter gelmeyin deseydik.
Rüyalar ve gerçekler.  

YORUM EKLE

banner608

banner474