banner564

Kış aylarında saç bakımı 

Yaz mevsiminde güneş, havuz, deniz ve sık yıkama gibi nedenlerle saçımız yıpranırken kışın da hava şartlarının değişmesi, çevre şartlarının farklılaşması ve saçları yıpratacak düzeyde olması insanların en önemli aksesuarı olan saçlarını olumsuz etkilemektedir. Kış mevsiminde artan baca dumanları, ağırlaşan ve kirlenen hava, karlı yağmurlu ve soğuk havalar saçların sağlığını kaybetmesine neden oluyor ve bu sebeple kış aylarında saçlar daha çok bakıma ihtiyaç duyar.

Sıcak su ve kurutucu zarar verebilir

Kışın havaların soğuk olması nedeniyle daha sıcak su ile duş alıyoruz. Saç ve saçlı deri sağlığı için yapılan en büyük yanlışlardan birisi de budur. Bir taraftan soğuk hava diğer taraftan çok sıcak su ile alınan duş ve arkasından saçı kurutmak amacı ile kullandığımız sıcak fön nedeniyle ortaya çıkan aşırı ısı değişimleri saçların daha çok yıpranmasına neden olacaktır. Saçlı derinin kuruması ve saç dökülmesi gibi hoş olmayan sorunlar doğuracaktır. Çok sık saçınızı yıkamaktan kaçının. Haftada 2-3 defa yıkanması saçınızın sağlıklı ve bakımlı olması için yeterlidir.

Halk arasında bazı madde ve bitkilerle elde edilen karışımları saçlarınıza uygulamaktan kaçının bu maddeler saçınıza zarar verebilir. Piyasada bulunan iyi markaların bakım ürünleri uzun araştırmalar sonucunda üretilmiş ve denenerek piyasaya sürülmüştür. Mümkün olduğunca saçınıza bakım yaparken bu ürünlerden kullanmaya çalışın. Saçınıza uygun kozmetikleri tercih edin çünkü saçınıza uygun olmayan ürünler saç ve saç derisi ile ilgili sorunlar yaşamanıza neden olacaktır.

Kuruluğu nemlendirme ile önleyin

Saçlarınızın elektrikli ve sağlıksız tel tel görüntüsü kurumasından kaynaklanır. Soğuk havalar saç kökündeki nemi etkiler. Bundan dolayı kış aylarında saçınıza bakım yaparken kullandığınız ürünlerin saçınızı yeterince nemlendirdiğinden emin olun. Saçlarınızı şekillendirmede kullandığınız aletlerin seramik ve iyon içeren özellikte olmasına özen gösterin. Koruma özelliği olan bu maddeler saçınızın aşırı sıcak yüzünden yıpranmasını önler, iyonlu aletler ise saçtaki elektriği dengeleyip kabarmasını engelleyecektir. Nemini kaybetmiş kuru saçlara özellikle uç kısımlarına mutlaka maske uygulayın. Maskenin etkinliğini artırmak için başınıza bone takın ve etkinlik için bekleme süresine dikkat edin.

Şampuan kullanımına dikkat

Saçlarınızı yıkarken çok fazla şampuan kullanmayın. Fazla şampuan saçlarınızı daha temiz ve daha bakımlı yapmaz. Kullandığınız fazla şampuan çok iyi durulamadığınız takdirde kepek sorunuyla karşılaşırsınız. Yoğun şampuanları gerekirse avucunuza aldığınızda bir miktar ılık suyla sulandırıp saçlarınıza yayın. Saçlarınızı yıkadıktan sonra mutlaka bakım kremi uygulayın. Kremi nemli saçlarınıza yaydıktan sonra 2-3 dakika bekletin ve durulayın.


Kışın ıslak saçlarla dışarı çıkmayın

Soğuk kış aylarında saçınızı yıkadıktan hemen sonra ıslak saçlarla dışarı çıkmayın bu hem sağlığınızı olumsuz etkileyecek hem de ıslak saç soğuk havaya maruz kaldığında donacak ve kırılarak dökülmelere neden olmaktadır.

Saçlarınızın oksijen gerekliliğini unutmayın

Rüzgar, soğuk hava ve havadaki nem azaldığı için saç derisi ve saçlarınız daha çok kurur. Bu sorunla baş edebilmek için bere gibi koruyucular kullanmalısınız. Ancak bu ürünler çok sıkı ve kapalı olmamalı, havalanmayı sağlayabilmeli. Kötü hava koşullarından saç ve saçlı deriyi koruyalım derken havasız kalmasına bu nedenle saçların zayıflayıp dökülmesine neden olmamalıyız.

Saçta elektriklenmeye karşı önlem

Kışın soğuk havalarda kullandığınız bere, atkı gibi ürünler saçınızda fazla elektriklenmeye ve kırılmasına neden oluyorsa ipek içerikli ürünler kullanın. Kış aylarında saç kurutma makineleri daha çok kullanıyor ve saç kurutma makinelerinin saça verdiği zarardan korunmak için kurutmadan önce mutlaka saç bakım ürünü kullanın.

Saçlarımızın elektriklenmesini önlemek için saçı toplamak çözümmüş gibi gelebilir fakat saçınızı sıkı bir şekilde uzun saatler boyunca toplu bir şekilde bırakmak saçların yıpranmasına ve kırılmasına neden olabilir. Bu nedenle saçınıza uygun bakımlarını yapıp mümkün olduğunca serbest bırakın. Saçınızı gerek evde gerekse kuaförde boyatıyorsanız saçı yıpratmayan, bitkisel içerikli, kaliteli saç boyaları kullanın.

Saçlarınız kış mevsiminin etkisiyle daha fazla dökülebilir, mevsimsel saç dökülmelerini önlemek için mutlaka saçlarınızın nem dengesini sağlayıp kötü hava şartlarından etkilenmesini önleyecek tedbirleri almalı ve bakım ürünlerini kullanmalısınız.
Kış aylarında saç tiplerine göre saç bakımı 
Mevsim değişikliğine ayak uydurmaya çalışan saçlarımıza kış aylarında ihtiyaçları olan bakımı vermek sağlıklı saçların olmazsa olmazı.
Kuru, yağlı ve normal saç tiplerinde uygulanacak saç nasıl ki farklıysa uzun ve kısa saçlarda da dikkat edilecek noktalar farklılaşır. Sanılanın aksine kısa saçın bakımı uzun saça göre daha zordur. Kirlendiği ve yağlandığı daha çok belli olur, saça şekil vermek için kullanılan saç spreyi ve jöle gibi ürünlerin saç derisine nüfus etmesi daha kolaydır ve saç kolayca zarar görebilir. Jöle ve spreyleri mümkün olduğunca az kullanmak ve aynı gün içerisinde yıkamak gerekir. Saç dibindeki besleyici tabakayı kaybetmemek için ise çok fazla şampuan kullanılmamalıdır. Saç diplerine uygulanacak serumlarla saçların daha canlı görünmesi sağlanabilir. Özellikle saçları yıkarken ve kurularken aşırı sıcaktan kaçınılmalıdır.
Elbette uzun saç bakımı da özen ister. Saçları uzun olan kişilerin üç ayda bir uçlardan kestirmeleri gerekir. Bunun yanı sıra belli aralıklarla saç maskeleri yapılmalı ve bu tür uygulamalar için özellikle gece saatleri tercih edilmelidir.  Zeytinyağı, avokado yağı gibi doğal yağlarla saç bakımı yapılabilir. Yağlardaki faydalı maddelerin saça nüfus etmesini sağlamak önemlidir. Kısa saçlarda olduğu gibi yine aşırı ısıdan kaçınılmalıdır.
Kış aylarında kuru saçlar için saç bakımı
Yazın güneşi kışın ise soğuk havası saçları olumsuz etkiler. Kışın saçlar soğuk hava ve rüzgar nedeniyle daha çok kurur. Kapalı mekanlardaki ısıtıcıların, ortamların nemini alması da saçların kurumasındaki önemli nedenlerdendir. Bu sebeple de kışın saçlar daha fazla neme ihtiyaç duyar. Kapalı ortamlardaki nemsizliğin önüne geçmek için kontrollü buhar veren makinelerden yararlanılabilir. Bunun dışında haftada ya da on günde bir nem maskesi yapmak gerekir. Dışarı çıkarken saçlar bere ya da eşarplarla korunmalıdır. Saçlarda kullanılacak ürünlerin ise alkol içermemesine özen gösterilmelidir. Alkol de saçı cansızlaştıran ve kurutan özelliğe sahiptir.
Kış aylarında yağlı saçlar için saç bakımı
Kışın yağlanma daha çok artar ki bu kısmen doğrudur. Soğuktan korunmak için takılan bereler ve şapkalar yağlanmayı artırır. Saçı yağlanan kişiler saçlarını daha çok yıkamaya başlarlar, saç daha çok yıkandıkça da yağlanmanın hızı artar ve bir kısır döngü oluşur. Bundan kurtulmak için her gün saç yıkamaktan vazgeçilmelidir. İki ya da üç günde bir yıkamak yeterli olur.  Ayrıca saçları çok fazla fırçalamamak ve ellemek de saç yağlanmasının önüne geçer. Saça uygun şampuan, yağlı saçlar için maske veb akım kürleri  verilebilir. Aşırı yağlanma için saçlara kil maskesi uygulanabilir.
Kış aylarında boyalı saçlar için saç bakımı
Boyalı saçların bakımı dört mevsim özen ister özellikle kış mevsiminde soğuk hava ve rüzgar saçların kırılmasına ve kurumasına neden olur. Bir ya da iki hafta aralıklarla bakım kürü yapmak gerekir. Saçı koruyucu, saç etrafını saracak, saçın pürüzsüz görünmesini sağlayacak bakım kürleri uygulanmalı. Ve yaz kış sürekli renk koruyucu şampuan kullanmak boyalı saçlar için bakım konusunda size yardımcı olacaktır.

YORUM EKLE

banner608

banner474