banner564

‘Zehir’ endişesi

Devlet Laboratuvarı yandığı için, sebze-meyve tahlillerinde yüzde 50 sapmadan söz edildiğini açıklayan Angolemli, hükümetten izahat istedi

‘Zehir’ endişesi
banner598
Çiğdem AYDIN
Devlet Tahlil Laboratuvarı’nın yangın sonucunda kullanılmaz hale gelmesi, sebze ve meyve tahlillerinde ciddi endişeleri de beraberinde getirdi. Tahlillerin halen Veteriner Dairesi bünyesinde yapıldığı ve alınan bir kararla ‘Yüzde 50 sapmaların’ olabileceğine dikkat çekildi.
   Yapılan herhangi bir tahlil sonucunda Tarım Dairesi’nden bir yetkilinin bunu değerlendirme ve yüksek kalıntı bulunan ürünlerin satışına izin verilebilme yetkisinde olduğu iddiaları da konunun Meclis’e taşınmasını sağladı.
   Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP)  milletvekili Hüseyin Angolemli, dünkü Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada  Devlet Laboratuvarının yandığını, vatandaşın günlerce denetlenmemiş gıdaları almak zorunda kaldığını belirtti. Angolemli, 9 Ocak 2017’de Tarımsal İlaçlar Komisyonun karar aldığını ve kriterleri değiştirdiğini belirtti ve ölçümlerin yüzde 50 belirsizliğe çekildiğini ifade ederek “Altı aydır zehirlenmekteyiz” dedi ve hükümetten açıklama istedi.

Çavuşoğlu: Çalışmalar sürüyor
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, halk sağlığını en iyi noktaya getirebilmek adına çalışmalar yaptıklarını söyledi.
   Çavuşoğlu, Avrupa’da konuyla ilgili yürütülen denetim faaliyetlerini anlatarak, KKTC’deki denetimleri Avrupa standartlarına göre gerçekleştirdiklerini ve eğitim faaliyetleri sürdürdüklerini belirtti.
   Sistemin tam oturması ve tartışmaların doğru zeminde olmayacağı endişesiyle Angolemli’nin bahsettiği kararı askıya aldıklarını ifade eden Bakan Çavuşoğlu, yeni laboratuvarın akredite sürecinin devam ettiğini aktardı.

Sucuoğlu: Endişe edilecek bir durum yok
Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu ise Diyalog’a yaptığı açıklamada “Ülkede yapılan meyve ve sebze tahlillerinin ölçümlerinde hata yoktur” dedi.
   Sucuoğlu kısaca şöyle dedi:
   “Fakat Laboratuvar yangınından sonra şu an için bulduğumuz çözüm Veteriner Dairesinde bu tahlillerin yapılmasıdır denetimin yapılmaması söz konusu olamayacağından bu şu an için çözüm. Öte yandan yüzde 50 yanılma payı ibaresi akredite olmayan bir laboratuvarda yapılan tahlillerde yüzde 100 doğru yazamazsınız Dünyada kural budur bu nedenle alınan kararda u şekilde bir ibare vardır. Yoksa halkımızın da üreticilerimizin de endişe edeceği herhangi bir durum söz konusu değildir.” 

Ünsal:Uygulama askıya alınıyor
Bu arada Tarımsal İlaçlar Denetim Kurulu Başkanı Mehmet Akif Ünsal, “pestisit analizlerinde uygulanan yüzde 50 ölçüm belirsizliği uygulamasının” askıya alınacağını açıkladı.
   Ünsal, konuyla ilgili açıklamasında, AB ülkelerinde ve AB uyum yasaları kapsamında 2015 yılından itibaren Türkiye’de uygulanan pestisit analizlerindeki yüzde 50 ölçüm belirsizliği uygulamasının Devlet Labaratuarı’nda Ocak ayından itibaren yapıldığını belirtti. 
   Ünsal, ölçüm sonuçlarının yorumlanmasının SANCO dokümanları kapsamında yapıldığını ve bunun uluslararası kabul edilen önemli bir standart uygulama olduğunu söyledi.
Mehmet Akif Ünsal, dünyanın ve Avrupa Birliği’nin bir parçası olmak için AB mevzuatlarına uyum çalışmaları çerçevesinde kararın alındığını ancak konuyla ilgili tepkiyi dikkate alarak, paydaşlarla tartışılması gerektiği görüşünün ortaya çıktığını belirtti. 
Bu çerçevede Tarımsal İlaçlar Denetleme Kurulu’nun yarın toplanacağını belirten Ünsal, pestisit analizlerinde uygulanan yüzde 50 ölçüm belirsizliği uygulamasının askıya alınacağını açıkladı. 

TDP’den Tarım Dairesi’ne ürün tahlilleri eleştirisi

Hüdaoğlu: Toplum sağlığı hiçe sayılıyor…
   Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi Dr. Suphi Hüdaoğlu da, Tarım Dairesi'nin 9 Ocak 2017 tarihinde aldığı kararla birlikte, “devlet laboratuarı tarafından bulunan ölçüm değerlerinin yarı yarıya düşük gösterilerek, 'zehirli' ürünlerin 'temiz' diye piyasaya sürülmesinin” kabul edilemez olduğunu vurguladı.
    TDP’den yapılan açıklamaya göre, böyle bir kararın toplumun sağlığını hiçe saymak anlamına geldiğini belirten Hüdaoğlu, söz konusu uygulamadan derhal vazgeçilmesi gerektiğini kaydetti.


İşbeceren: Temiz raporu verenler yargılanmalı
Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), “Zehirli” olarak tabir edilen ürünlere temiz raporu verenler in yargıya teslim edilmesini istedi.
BKP Merkez Yürütme Kurulu üyesi Dr. Ahmet İşbeceren, yaptığı açıklamada, zehirli ürünlerin temiz diye piyasaya sürüldüğü iddiaları konusunda Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan açıklama talep etti.
Tarım Dairesi tarafından gıda denetimlerinde “Zehirli” olarak tabir edilen limit üstü kalıntıya rastlanan yerli ve ithal ürünlere “Temiz” raporu verilerek piyasaya sürüldüğü iddialarının gerçek olması durumunda, çok vahim bir suç işlendiğini vurgulayan Dr. Ahmet İşbeceren, sorumluların tespit edilerek yargıya teslim edilmesini talep etti.

Güncelleme Tarihi: 20 Haziran 2017, 10:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473