Sonuç CEVİZCİ
Diyalog TV’nin izlenme rekorları kıran ve ülke sorunlarının canlı yayında tartışıldığı Halk Meclisi Programı geçtiğimiz hafta, İskele’ye bağlı Mehmetçik’te toplandı. Bölge sorunlarının yanı sıra Mehmetçik Belediye Meclisi’nin Bafra’daki halk plajındaki restoranın kiralama çabaları yoğun bir şekilde tartışıldı.
Programa katılan ve belediye meclisinin aldığı karar itiraz eden vatandaşlar buranın kiralanmaması gerektiğini dile getirdi. Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli ise kiralama yöntemiyle hem belediyenin hem de bölge halkının kazancının olacağını anlatarak, mevcut durumda zararlarının büyük olduğunu savundu.
Zaman zaman tansiyonun yükseldiği ve iki buçuk saati aşkın bir süre devam eden canlı yayına, CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları, HP Milletvekili Mesut Genç, Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli, Yenierenköy Belediye Başkanı Emrah Yeşilırmak, bölge muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Osman Zorlu: Bölgede sorun çok
Programda ilk sözü Diyalog Medya’nın İskele temsilcisi Osman Zorlu bölgedeki sorunları şu şekilde özetledi: “En büyük sorunlardan birisi yol sorunu. Özellikle İskele-Çayırova arası yıllardır ihmal edilen yarım akalan bir yol. Trafik kazaları canlar almaya devam ediyor. Köy yollarının çoğu çukurlarla doldu. Köy Camisi içler acısı bir durumda. Sağlık Ocağımız tek bir doktor eline kaldı. Hafta da iki gün dahiliye doktoru istiyoruz. Bafra’da bulunan Belediye Plajı’nın kiralanması söz konusu gündemde. Karşı çıkılması için platform oluşturuldu.”
Programda söz alan konuşmacıların görüşleri şu şekilde oldu.
Salih Dalınç (Çayırova Muhtarı):
Köy girişinin yağ değirmeni yanında yol yok. Bölgemiz göle dönüştü. Bağlarımız sular içerisinde kaldı. Yolları yaparken köprüleri doğru yerlere açmadıkları için sular altında kalıyoruz.
Selim Çetin (Bafra Muhtarı):
Karpaz bölgesi her zaman her şeyden mahrum kalmış bir bölge. Hastane yapılacaktı akıbeti ne oldu bilmiyoruz. Bozuk yollarda trafik kazalarında arkadaşlarımız ölüyor. Üç yüz metrelik yol ne kadar para istiyor düzeltilmek için. Bölge de iki tane ambulans var, İskele ile Gazimağusa da. Hastayı alıp gidene kadar insanlar hayatını kaybedebiliyor. Sağlık Ocağı var doktor haftanın belli günleri geliyor. Alçak orman arazimiz var 1996 yılında tahsise verildi. 281 dönüm arazi alçak arazi diye tapu verildi bazı vatandaşların arazileri gitti alçak orman diye. Ormancılık Dairesi sahiplendi arazileri. Harup oluyor toplayamıyorsun, kuru dalını kesemezsin. İnsanlar bıkıyor ekiyor, icarlayarak malını alabiliyor. Böyle iş mi olur? Zeytin ağaçlarını kestiler van araçlarla dağıtıyorlar odunları. Balta vurulmamış ormanları kesiyorlar. Mağduriyet giderilmiyor. Gitmediğimiz kapı kalmadı.
Fevzi Çakmak:
Bafra köyündeki restoranın kiralanması en büyük sorunlardan bir tanesi. Belediye ihaleye çıktı kiralanması için kime kalırsa onunla sözleşme yapılacak. İhale için alınan şartnameler hiçbir arkadaşa gösterilmedi. Meclis üyeleri imzaladı mı? İhale Komisyonu söz konusu ihaleye çıkmak için ortaya çıkan şartnameler oradan geçirildi mi? Karar defterine yazıldı mı? Öğrenmek istiyoruz. Taşınmaz Hazine Mallarını içeren yasa altında verilen araziler var. Kamu yararına verilen arazilerdir. Alçak ormandan dönüşen araziler de kamu yararını arıyor. Fakat verilen araziler kullanım ve kira olarak verildi.
Mustafa Erişen:
Restoranın kiralanması ile ilgili zarar edildiği söylendi. Kıbrıs’ın en güzel kumsalında zarar ediyor. Panayırlarda dönerciler çalışıyor. Binlerce insan toplanıyor plaja zarar ediyor. Gidiyoruz bazen kahve içmeye görüyoruz et bitti, patates bitti, tatlı yok bisküvi yok. İçerisinde hiçbir şey yok nasıl çalışsın. Özelleştiği zaman sahilimiz de gidecek.
Aylin Yaramaz:
Bafra’daki restoranın özelleştirme kararı ile ilgili gerekçe olarak zarar edildiği söylendi. Muhasebecimiz tarafından ise zarar ettiğine dair bir gerekçe getirilmedi. Şartname hazırlanırken sayılı meclis üyeleri katılımı ile yapıldı. İhaleye gerekçeler yerine getirilmeden yapıldı üç kişi ile birlikte.
Güray Varol:
Beldemizin tek halk plajı var onu korumak istiyoruz. Buralar kar etme yeri değil. Belediye Başkanı çalıştıramadığını zarar ettiğini söylüyor, fakat zarar ettiği görülmüyor. Son iki yılda 3 milyonun üzerinde ciro yapan bir yer. Sadece restoran yılda 800 bin TL ciro yapıyor. Bu para nasıl tükeniyor da zarar ediliyor. Kuş uçmaz kervan geçmez bir yer iken 4 tane lüks otel var. İnsan akımı oldu bölgeye, nüfus arttıkça gelir de artıyor. Özel gelen kişi kendi karını düşünür ve bütün alanı kaplamak ister.
Osman Varol:
Belediye Plajında bulunan restoranın kiralanmasına bölge halkının çoğunluğu karşı. Tüm insanların endişesi, bunun aslında bir işletme özelleştirme amacı taşımadığı tüm bölgenin o alanın oradan gitmesi endişesi taşıyor. Gasp ve işgalin algı operasyonu ile başımıza gelecekleri biliyoruz. Daha kaliteli hizmet isteniyorsa Belediye Meclisi geliştirip yapsın. Satış var diye ihale komisyonu kuruldu. Alımlar olurken bu komisyon neredeydi. Beldemizde mahalleler var asfalt yok yıllardır. Yol yok bunları güzelleştirelim.
Arif Tahir Erişen:
Mehmetçik Halk Plajı’nın alınması büyük mücadele ile oldu. Hukuksal yönde endişelerimiz var, bu yerler bir takım şartlar altında verildi. Kamu yararı özelleştirerek işletip kar yapmak değildir. Halkın görüşleri istekleri de dikkate alınmalı. Bakanlar Kurulu bize verdi arazi stadyum yapacaktık. Arazi alındı başkasına verildi. Halk Plajı da mı böyle olsun.
Teyfik Haslıel:
Yaz -kış restoran çalışsın çalışmasın sürekli gidiyoruz. Eskiden bir aidiyet duygusu vardı. Oranın Halk Plajı olmaya ihtiyacı var. Her yeri kiralayacaksak halka ne kaldı. Kendi ödevimizi yapmalıyız şartları geliştirmek için. İhmal edilerek özelleştirilmeye çalışılıyor.
Nurcan Çelebi:
Bölgede faaliyetleri olan dernekler var. Hep sorunlar olmuyor. Eğitime ayrılan pay çok düşük. Köy okullarının bütçesi az. Köy öğretmenleri olarak velilerle karşı karşıya kalıyoruz. Bazı okul ihtiyaçlarını karşılamak için velilere el açıyoruz ve ailelerle karşı karşıya kalıyoruz. Bu bizi üzüyor hepimizin çocukları onlar. Montessori eğitimleri başladı okulumuzda bölgede bir ilk. Öğretmenlerin ihtiyaç listeleri Türkiye medyasına kadar düştü.
Havva Rozagi:
Eko turizm yapmaya çalışıyorum. T.C. yardım heyeti ile Turizm Bakanlığı işbirliğinde oldu. Ancak bizi borçlandırdılar yanlış projeler yüzünden. Ağır borçlar altına girdik. Şansımı tekrar deneyeceğim eğer destek alırsam devam edeceğim, almazsam işletmemi kapatıp Londra’ya döneceğim, işleyip borcumu kapatmak için.
Sema Çakmak:
Emekli köy kadın kursu öğretmeniyim. Kıbrıs el sanatlarını öğretmeye çalıştım. Bölge halkı olarak yalnızlaştığımızı görüyorum. Turisti nasıl çekeriz diye düşüncelerimiz var. El sanatları, yemekte iş birliği yapmak istiyoruz. Köyümüz unutulmasın.
Cemil Sarıçizmeli (Mehmetçik Belediye Başkanı):
Bafra’da Mehmetçik Belediyesi’nin kullanımında olan parsel 3 farklı yönde kullanılıyor. Birisi 52 dönümlük arazi Devlet emlak Malzeme Dairesi tarafından kullanılıyor. Orman Dairesi tarafından kiralanan bir arazi var. Ve Halk Plajı’nın bulunduğu noktada tesisleri içeren arazi kullanımı söz konusu. Burası 2015 yılında belediyenin kullanımına verildi. Amacımız bölge vatandaşlarımızı, halkımızı kendi bölgemizde ağırlamak hizmet vermektir. Belediyemizin kendi menfaatlerini korumak için de çalışıyoruz. Bunlardan birisi de ekonomik gerekçelerdir. Bafra bölgesinde bulunan tesisler bir projenin parçasıdır. Beyazıt Adalıer döneminde tasarlanan ancak bir kısmı hayata geçirilebildi. Bu yerlerin kullanımımızda olmalarını sağlamak için bu yerlerin 2006’dan hazırlanan 49 yıllığına bir kira sözleşmesi var. Toplamda 100 bin doların üzerinde kasasından yatırım yapılmayan yerler için kira ödendi. Bafra bölgesindeki restoranın mali yapısı ile ilgili sorunlu bir devir teslim aldık. Piyasa borcu olan verimli olmayan bir yapı vardı. Dört yıl boyunca daha iyi bir hizmet ve belediyeyi maddi olarak zarara sokmayan bir yapıya getirebilmek için savaş verdik. Belediyenin ana kasasından 491 bin TL para aktarıldı. 2 milyon 221 bin TL yatırıldı diğer ihtiyaçlarla birlikte. Bu tesis bir türlü ayağa kalkamadı. Kaliteli aşçılar istihdam ettik, menüyü geliştirdik, plaja hizmetler getirdik ancak vardığımız nokta da kamu kuruluşlarının mevcut yasalar çerçevesinde verimli işlemediği sürekli zarar edeceği ve kamu özel ortaklıklarının kaçınılmaz noktasına vardık. İhaleye çıktık, başvuru yok henüz. Hazırladığımız şartname maddi olarak da şartlar olarak da zorlayıcı.
Mesut Genç (HP Milletvekili):
Belediyenin elinde olan işletme zarar ediyorsa, özel firma nasıl bunu kara geçirecek sormak istiyorum. En büyük gider kalemi personel kalemi olmalı belediyenin. Tesis için ödenen miktarlar karşılığında nasıl ayakta duramadı. Belediyelerin batmalarındaki nedenlerin başında yüklü personel maaşı giderleri geliyor. Erenköy yolunu yapan firma Bafra İskele yoluna başlayacak. Tadilat ihalesine de çıkılıyor. Bütün yollardaki bariyerler yamalar, çizgiler, tabelalar, korkuluklar bakıma girecek.
Biray Hamzaoğluları (CTP Milletvekili):
Bu köyün 500 yıllık mazisi var. Burada çok amaçlı bir lise olmalı. Turizm bölgesine pratik İngilizce Almanca, Rusça dil öğretileri olmalı. Uygulama otelinde yeller esiyor. Orayı da yaşlı bakım evi olarak düzenlesinler. Şarap Fabrikası vardı. Sağlık Merkezleri’nde doktor sorunu baş gösteriyor. Kan tahlil komplimanları da yapılacak. Röntgen cihazı da gelecek. Ayrıştırarak değil birleşerek büyümeliyiz.