banner564

“Yüz yüze görüşür aşarız”

“25 bin vatandaşlık verilmesi gündemimizde yok” diyen Başbakan Özgürgün, Cumhurbaşkanı Akıncı ile görüş ayrılıkları olabileceğini ama bunu basın önünde tartışmayacaklarını belirtti

“Yüz yüze görüşür aşarız”
banner598
Başbakan Hüseyin Özgürgün, Türkiye ile KKTC arasında imzalanacak “Ekonomik ve Mali Protokol” konusunda pürüz olmadığını ve en kısa sürede imzalanacağını söyledi.
Başbakan Özgürgün, “25 bin vatandaşlık verileceği” konusunun Mali Protokol’ün kapsamında olmadığını, ayrıca kendi gündemlerinde de böyle bir konu bulunmadığını vurguladı.
Özgürgün, hükümet olarak önlerindeki 2 yıllık süreyi olumlu şekilde değerlendireceklerini belirterek, içinde bulunulan ekonomik ve sosyal anlamdaki sorunların en kısa sürede aşılması, ekonomik anlamda projelerin hızlandırılması, yeni projelerin başlatılması, reel sektörün canlandırılması ve ekonominin önünün açılmasını hedeflediklerini kaydetti.
Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Başbakan Özgürgün, BRT’ye açıklamalarda bulundu, gündemi değerlendirdi ve hükümetin öngördüğü icraatları anlattı.

Çözüme destek olacağız…
Özgürgün, Kıbrıs konusuna değinerek, Anavatan Türkiye ile birlikte ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile istişare ederek, Kıbrıs sorununda bir çözüme ulaşılmasına destek olacaklarını söyledi.

Özgürgün, Türkiye’nin, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin vatandaşlarına vize uygulamasını kaldırmasının; Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ı tanıdığı anlamına gelmediğini de vurguladı.
Cumhurbaşkanı Akıncı ile iyi diyalog içinde olacaklarını ifade eden Başbakan Özgürgün, görüş ayrıklarının olabileceğini, ancak sıkıntıları basın önünde değil, yüz yüze görüşerek aşacaklarını, Cumhurbaşkanı ile “tartışmaya” girmeyeceklerini kaydetti.

“Uzun vadeli işlere kalkışmayacağız”
Hükümetin seçime kadar önünde 2 yıllık bir süre olduğuna değinen Başbakan Özgürgün, bu dönemde uzun vadeli işlere kalkışamayacaklarını, kısa vadede alınacak tedbirler ve bu anlamda ortaya konacak açılımlarla, uzun vadede planlanan projelerin de bu dönemde başlatılmasını hedeflediklerini kaydetti.

“Birinin ateşten gömleği giymesi gerekiyordu”
Hükümet ile ilgili “Ateşten gömlek giydi” yorumlarının doğru olduğunu dile getiren Özgürgün, şöyle devam etti:
“Birinin ateşten gömleği giymesi lazım. Bugün içinde bulunulan koşularda bizim giymemiz gerekti, bunu giydik. Bu demek değildir ki siyaset her zaman güllük gülistanlık, her zaman sıkıntılıdır. Bu dönem biraz daha sıkıntılı geldi, özellikle son dönem. Ben 1998 yılından beri meclisteyim. Aktif siyaset olarak Meclis’te 18 yılı doldurdum, ilk defa bir dönemde her yılda bir hükümet değiştirerek üç yılı tamamladık. Bu da demektir ki bu dönem biraz daha sıkıntılı. Gerek partilerin iç dinamikleri açısından sıkıntılı oldu, gerekse hükümet etmenin daha zorlaştığı bir dönem olduğu için zor oldu.”

Mali protokol ve elektrik konusu
Başbakan Hüseyin Özgürgün, Ekonomik ve Mali Protokol konusundaki son durumuna ilişkin bir soru üzerine; protokolde aşılamayacak bir nokta olmadığını belirterek, üst düzeyde yapılacak bir görüşme süreci sonunda çok kısa sürede protokolün imzalanacağını söyledi.
Üst düzey görüşmeleri Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’un yürüteceğini kaydeden Başbakan Özgürgün, üst düzey görüşmelerin kısa sürede sonuçlanacağını, varsa, pürüzlerin de süratle giderileceğini belirtti.
Elektrikle ilgi bir soru üzerine, özelleştirmeye karşı negatif bir algı olduğuna ve elektriğin zaten şuanda yarısının özel tarafından üretildiğine işaret eden Başbakan Özgürgün, yapılmak istenilene ve içeriğine bakmak gerektiğini söyledi.

Vatandaşlık konusu
Başbakan Hüseyin Özgürgün, vatandaşlıklarla ilgili bir soru üzerine de, “Mali Protokol’de 25 bin kişinin vatandaş yapılmasını öngören bir konu” olmadığını ve vatandaşlıkların Mali Protokolün konusu da olmadığını vurgulayarak, “ Öyle bir şey, Mali ve Ekonomik İşbirliği Protokolü’nde de, bizim gündemimizde de yoktur” dedi.

Türkiye’nin AB ülkelerine vizeyi kaldırması
Başbakan Özgürgün, Türkiye’nin AB üyesi ülke vatandaşlarına vize uygulamasını kaldırmasıyla ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine de, bu konunun uzun zamandan beri gündemde olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
“Türk vatandaşlarına AB ülkelerinde vizenin kaldırılmasına karşılık, AB üyesi ülkelerin vatandaşlarına Türkiye’ye vizesiz girme hakkı verilecek. Birilere şu şekilde algı geliştirirse bu doğru olmaz; yani ‘Türkiye Güney Kıbrıs’ı tanıyor mu?’, orası da AB üyesi olduğu için. Hayır, o bireysel olarak vatandaşlarının ülkeye girişlerinde vizenin kalkmış olmasıdır. Bu Türk vatandaşlarının Yunanistan’a ve Güney Kıbrıs’a da vizesiz girmesi tersini de doğurur. Ama siz bir yerde büyükelçilik açmazsanız, büyükelçiliğiniz ve resmi diplomatik temasınız yoksa o ülkeyi tanıyıp tanımama ancak öyle konuşulur.”

Şehit aileleri ve malul gazileri kabul etti
Öte yandan Başbakan Hüseyin Özgürgün, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan ve Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. 

Başbakan Hüseyin Özgürgün, halkın çoğunluğunun ailesinde şehit bulunduğuna işaret ederek Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği’ne çok önem verdiklerini kaydetti. 
Ertan Ersan, Başbakan Özgürgün’e görevinde başarılar diledi ve hayırlı olmasını temenni etti. Ersan, derneğin sorunlarıyla ilgili Başbakana bilgi vererek, destek talep etti. 
Şehit çocuklarına dağıtılan arsalarla ilgili sorunlara değinen Ersan, şehit anıtları ve kabirler konusunda da bazı sıkıntılar yaşandığına işaret ederek, tamirlerin yapılmadığını ifade etti. 

Güncelleme Tarihi: 05 Mayıs 2016, 09:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473