Melin DOBRAN
Surlariçi Kafesli Mahallesi Muhtarı Hüseyin Eminoğlu, bölgedeki tarihi Tantin’in Hamamı’nın içler acısı durumuna isyan ediyor. Yaklaşık 100 yıllık bir geçmişi bulunan bu hamamın yeniden restore edilmesini isteyen Muhtar Eminoğlu “Eğer bir turizm ülkesi isek, bu gibi tarihi eserleri kurtarmalıyız” diyor.
Diyalog’a konuşan Eminoğlu, sürekli olarak turistlerin bölgeyi ziyaret ettiğini belirtirken, hamamın utanç verici durumuyla karşılaştıklarını ifade ediyor.
. Konuyla ilgili olarak gazetemize konuşan Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Fuat Azimli ise, hamamın özel mülk olduğunu ifade ederek, sorumluluğun mal sahibine ait olduğunu söylüyor.
“Tarihi yapılar böyle olmamalı”
Kafesli Mahallesi Muhtarı Hüseyin Eminoğlu, Tatin’in hamamı konusunda Diyalog’a şunları söyledi:
“Bölgede tarihi miraslarımızdan olan bu hamamın durumu maalesef içler acısıdır. Zaten Surlariçi, terk edilmiş bir bölgedir. Bu hamam bir zamanların en güzel yapılarından biriydi. Ne yazık ki şimdiki durumu haraptır. Yaşadığımız yerdeki eski eserlere sahip çıkılmalıdır diye düşünüyorum. Ülkemize gelen turistler bu hamamı gezip göremiyor. Hem içinde hem de dışında çöpler var. Belki de bu hamamın içinde bally bile çekiyorlar. İçerisi yıkık dökük. Hamamın içi, duvarları yıkıldı ve adım atılan yerler çökmüş durumda. Ben bölge muhtarı olarak, bu tarihi güzel yapının bu halde olmasından utanıyorum. Gerçekten çok yazık. Tarihi yapılar böyle olmamalı.”
“Hamam özel mülktür”
Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Fuat Azimli konuyla ilgili olarak şunları söyledi, “Restorasyon yapılması için kaynak lazım. Surlariçi bölgesinde bulunan Tantini Hamamı, özel mülktür. Yani ne bize ne de belediyeye bağlıdır. Zaman zaman gerek bizim tarafımızdan gerekse belediye tarafından içinde ve dışında temizlik yapıldı. Geçtiğimiz günlerde oraya çöp boşaltan bir kişiyi belediye bulup ona ceza yazdı. Biz de eski olan bu yapının restore edilmesini istiyoruz fakat özel mülk olduğu için biz bir şey yapamayız. Bu iş mal sahibine düşer. Eğer mal sahibi restore ettirmek isterse, gerekli izinleri alıp, Şehir Planlama Dairesi’ne gitmelidir. Oradan da Anıtlar Yüksek Kurulu’na gidecek, şehir planlamanın onayının ardından, belediyeden de izin alıp, bizim denetimimizden restore ettirebilir ama mal sahibi ortada yok. Kaynak bulduğumuz takdirde ise mal sahibinin bilgisi dahilinde biz de restorasyonu yapabiliriz.”
Güncelleme Tarihi: 02 Ocak 2017, 08:50