Melin DOBRAN
Görneç Köyü’nde “4. El Magarınası Festivali”, dün yapıldı. Festival için günler öncesinden hazırlık yapan esnaf, stantları Kıbrıs'a özgü ürünlerle doldurdu. Başta el magarınası olmak üzere lokma, şamişi, gonnara, kabak böreği, gül şurubu, pilavuna, gullurikya, pastelli, zeytinyağı ve macun çeşitleri satışa sunuldu. Vatandaşlar, el magarınasına yoğun ilgi gösterdi. Diyalog’a konuşan esnaf, Kıbrıs kültürünün canlandırılması için düzenlenen bu tür festivallerin faydalı olduğunu söyledi. Festivalde unutulmaya yüz tutmuş galbur, lefkara ve iskemle gibi Kıbrıs’a özgü el emekleri de satışa sunuldu. Özellikle el magarınasının tadına bakanlar bir daha istedi.
Akıncı çifti alışveriş yaptı
Görneç köy meydanında yer alan festivalin açılışına, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu, milletvekilleri ve diğer yetkililer katıldı. Cumhurbaşkanı Akıncı'ya eşi Meral Akıncı da eşlik etti.C umhurbaşkanı Akıncı ve eşi Meral Akıncı, festivalde stantları gezdi, vatandaşlarla sohbet etti, Köy Kadın Kursu’nun açılışını yaptı.
“Önümüzdeki 7 ay çok önemli”
Akıncı festivalin açılışında yaptığı konuşmada, Kıbrıs'ta bugünden itibaren yıl sonuna kadar olan sürenin hayati önem taşıdığına işaret ederek, "Bu 7 ay; politik isteklilik, irade, kararlılık, karşı tarafın da görüşlerine kulak vererek ama kendi toplumumuzun hak ve çıkarlarını sonuna kadar savunarak eşitlik, özgürlük ve güvenlik içinde yaşayabileceğimiz iki kesimli iki toplumlu federal bir yapıyı kurmak için çok önemli bir zaman dilimidir" dedi.
Akçagil: Örf ve adetler korunuyor…
Festivalin açılışında konuşan köy muhtarı Nevzat Akçagil, festival ile kültürel mirası, örf ve adetleri korumak ve ileri nesillere taşımak amacını taşıdıklarını belirterek, köyün Türk köyü olduğunu, yatırıma, gelişime açık olduğunu vurguladı. Akçagil, “Bu köy yüzde yüz Türk köyüdür, koçanlarında eşdeğer tahsis gibi belirsizlikler yoktur, köye rahat bir şekilde sorunsuz yatırım yapılabilir" dedi.
Bayraktar: Dostluklar ileriye taşınıyor…
Serdarlı Belediye Başkanı Salih Bayraktar da, doğasıyla bölgede ayrıcalıklı olan Görneç köyünde bu festivali düzenleyen ve katkı koyan herkesi mavişehir arcelik servisi kutladı, teşekkür etti.
Bugün dostlukların, gelenek, görenek, kültür ve yerel yemeklerin ileriye taşınacağına vurgu yapan Bayraktar, festivallerin; toplumların kültürlerinin ve geleneklerinin, önemli değerlerinin gelecek nesillere aktarılmasındaki önemine dikkat çekti.
Esnaf ne dedi..??
Zarife Üzümcü: Festival için el magarınası, peksemet, gullurikya ve şehirge hazırladık. Nene ve dedelerimizden öğrendiğimiz el emekleri satıyoruz. Yapımları zahmetli olmasına rağmen üretmeyi seviyoruz. Satışlarımız idare eder durumdadır. Her festivale katılıp, Kıbrıs ürünlerinin daha fazla tanıtılması için uğraş veriyoruz.
Selma Alibaş: Kabak böreği, pilavuna, çörek, gonnara ve sulu muhallebi satıyoruz. Ürünlerimiz Kıbrıs’a has el emeği olduğu için oldukça ilgi görüyor. Hamur işlerimizi evde yapılan maya ile hazırladık. Festival gayet güzel oldu. karşıyaka arcelik servisi Beklediğimiz kalabalık geldi. Vatandaşımız kültürünü seviyor ve bizi destekliyor.
Nural Sevindi: Festivalimiz çok güzel başladı. Civar köylerden de katılanlar oluyor. Yaz döneminde olmamız, festivale ayrı bir güzellik menderes arcelik servisi katıyor. Harnup pekmezinden pastelli hazırladık. Tamamen kendi üretimimizdir. Çok güzel bir festival oldu. Çok şükür bu etkinlikler etrafa yayıldı. Satışlarımız iyi gitti. Halkımız da biz de memnun kaldık.
Ahmet Özdirenli: Festival için katmer, samsı, kayık pasta, içi dolu, gözleme, bulgur köftesi hazırladık. Katılım çok güzel. izmir arcelik servisi Satışlarımız fena değil. Köy güzel, insanları da sıcakkanlıdır. Bu tür festivallerde olmaktan gurur duyuyorum. Ürünlerimizin tanıtımı ve unutulmaması açısından böyle etkinliklerin yapılması güzel bir şeydir.
Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2017, 18:05