banner564

Yine bir adım öndeyiz

‘Birleşik Kıbrıs Hava Yolları’ önerisine Kıbrıslı Türk siyasiler de sıcak bakıyor ve böylesi bir gelişmenin‘çözüme büyük katkı sağlayacağını’ düşünüyor

Yine bir adım öndeyiz
banner598
Çiğdem AYDIN 
   Diyalog’un ‘Birleşik Kıbrıs Havayolları’ önerisine, KKTC’deki ekonomik kuruluşlardan sonra değişik görüşlere sahip siyasiler de destek verdi.
   Ulaştırma eski bakanlarından, UBP milletvekili Ersan Saner “Güzel bir düşünce. Rumlar da kabul ederse, çözüme büyük katkı sağlar” dedi.
   CTP Milletvekili Mehmet Çağlar, Rumların ‘egemenlik sorununa’ dikkat çekmekle birlikte “Kıbrıs sorununun ortak mücadele cephesi anlayışıyla iki toplumun ortak bir havayolu şirketi kurması çözüme büyük bir katkı sağlar” diyerek, bunun muhteşem bir dönüşüm olacağını belirtti.
   TDP Milletvekili Zeki Çeler “Bu yapıcı öneri destek bulursa, iki toplum arasındaki güven gelişebilir” dedi.
   DP Genel Başkan Yardımcısı Serhat Kotak, ortak yapılabilecek herşeyin çözüme katkı sağlayacağını belirtirken, BKP lideri İzzet İzcan “Pratikte güzel bir öneri ama çözümden önce mümkün görmüyorum” dedi.
   TKP eski Başkanı, YKP üyesi Alpay Durduran da teklifin çok olumlu olduğunu belirterek, iki toplumun böylesi bir ortaklık yaptığını görmekten onur duyacağını söyledi.

Saner: Sorun Rumların katı tavırlarıdır

   UBP milletvekili Saner, iki toplumlu havayolu şirketi konusunda Diyalog’a şunları söyledi:
   “Düşünce güzel bir düşünce,  fakat Rumların bu düşünceye yaklaşacaklarını sanmıyorum. Sorun onların katı tavırlarıdır. Şu anda Rum tarafında Uçuş Güvenliği söz konusu olmamasına rağmen zamanında bizler Anasdasiadis’e hava koşulları kötü olduğu bir gün Larnaka Havaalanına iniş yapamamış ve çağrı yapmıştık  Ercan’a in diye, buna kesinlikle yaklaşmadığını hatırlatırım. Bu nedenle Rumların böylesi bir olumlu davranış içine girebilmesi mümkün değil. Ama fikir güzel ve fikirler de hayat bulursa güzel ve anlamlı olur.” 
   Soru: Güven artırıcı önlem olarak da kabul edilebilir mi? 
   “Çözüme katkı sağlaması veya güven artırıcı önlem olarak görülmesi elbette göreceli bir kavram, ama her iki toplumun da ortak yapacağı her şey çözüme katkı sağlar kanaatindeyim.” 
   Soru: Sizce KKTC böyle bir ortaklığa hazır mı?
   “KKTC kendi havayolu şirketini kurmak için uğraş vermiştir bu konuda çabaları vardır. KKTC herhangi bir projeye hazırdır ve yer alabilir. Unutmayın ki biz her zaman Rum tarafına zeytin dalı uzatan taraf olduk onlar ise tutmayan taraf oldular.” 

Çağlar:Ortada egemenlik sorunu var

   CTP Milletvekili mehmet Çağlar, ortak havayolu konusunda şunları söyledi:
    “Diyalog'un bu yaklaşımını iyiniyetli görmeme rağmen gerçekci bulmuyorum...  En başta yürürlükteki Uluslar arası havacılık kurallarına göre, ICAO ve IATA nezdinde, Güney ve Kuzeydeki hava sahası de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetine aittir. Bu durumda ortak bir havayolu şirketi kurmak, egemenliğin sahibinin Kıbrıs Cumhuriyeti olduğunu kabul etmekle aşılabilir. Yani ortada büyük bir egemenlik sorunu var. Zaten Kıbrıs sorununun özü de bu değil midir? Bu aşılsa Kıbrıs sorunu özü itibarı ile çözülmüş olmaz mı? 
 Diğer yandan özel teşebbüsün itici gücüyle sermaye artırımına KTHY'de gidilmesi denenmişti.Sonuç ortada! 
   Kıbrıs sorununun ortak mücadele cephesi anlayışıyla iki toplumun ortak bir havayolu şirketi kurması tabi ki çözüme büyük bir katkı sağlar!   Muhteşem bir dönüşüm olur. Ama bunun olabilmesi için dediğim gibi egemenlik sorununun aşılması gerekir.

Çeler:Yerinde bir öneri


   TDP Milletvekili Zeki Çeler de, Diyalog’un ‘United Cyprus Airlines’ önerisine destek verdi. Çeler şöyle dedi:
    “Kesinlikle doğru ve yerinde bir öneri ve sıcak baklıyorum. Özellikle iki toplum arasında güven artırıcı öneriler arasına girebilir ve uygulanabilir hatta Maraş dahi açılabilir ve iki toplumun mimarları , mühendisleri, iş insanları birlikte Maraşı tekrar inşaa edebilir iki toplum arasında yapılabilecek her şey Kıbrıs’ta bir çözüme bir adım daha bizleri yaklaştıracağı kanaatindeyim.  Örneğin bu konuda Uluslarası Lefkoşa havaalanı da dahil edilerek ortak kurulacak bir havayolu şirketi ayrı ayrı da uçuşlar gerçekleştirilebilir yani niyet olduktan sonra iki tarafın da yanaşabileceği ortak öneriler, projeler hayata geçirilebilir. Uluslarası Lefkoşa havaalanı açılır BM kontrolünde olur, iki toplumun ortak havayolu şirketi de uçuşlarını buradan yapar. Bu fikirler birilerine hayal gibi gelebilir ama unutulmasın ki gerçekler hayal kurulmadan başlamaz. Bir şeyin gerçekleşmesi için önce hayali olmalı.”
   Soru: Sizce KKTC böyle bir ortaklığa hazır mı?
   “Bence adanın Kuzeyi psikolojik olarak bu ortalığa hazırdır.Sorun ekonomik gibi görünebilir fakat bu sorun da aşılamayacak bir sorun değildir. Bugün iki toplumun da ortak yapacağı bir çok projeye Avrupa Birliği finansör oluyor bana göre böyle bir projeye AB’de finansör olabilir.” 

Kotak: Olumlu bakıyoruz

   DP-UG Genel Başkan Yardımcısı Serhat Kotak, öneriye sıcak baktıklarını söyledi.ç Kotak şunları kaydetti:
    “Genel Başkanımız Serdar Denktaş, zaten  bu öneriyi daha önce dile getirmişti.Yani biz parti olarak da parti başkanımızın bu fikrine desteğiz ve olumlu bakıyorum neden olmasın.
    Ortak yapılabilecek her şey çözüme katkı sağlar. Ama şu anda Rum tarafı hidrokarbon rezervlerini dahi bizlerle paylaşmak istemezken,  bu nasıl olur, bu konuda ciddi endişelerim vardır. Önce iki taraf ta siyasi duruşlarını bu konuda geride bırakmalıdır diye düşünüyorum.
   Soru: Güven artırıcı önlem olarak da kabul edilebilir mi? 
   “Elbette güven artırıcı önlem olarak kabul görebilir. Fakat Rum tarafı tavrını netleştirmelidir.” 
   Soru: Sizce KKTC böyle bir ortaklığa hazır mı?
   “KKTC psikolojik ve siyasi olarak hazır olduğu gibi eğer böyle bir ortaklık hayata geçecek şekilde bir proje hazırlanırsa ekonomik olarak da biz hazırız. Rum tarafına bakıldığında siyasi ve psikolojik olarak bizlerle bir ortaklığa hazır olduklarını göremiyorum. Ekonomiden önce psikolojik ve siyasi olarak hazır olmaları gerekiyor.” 

İzcan:Pratikte oldukça güzel bir öneri

   BKP lideri İzzet İzcan, iki toplumlu bir havayolu şirketi kurulmasına yönelik girişimin pratikte oldukça güzel olduğunu belirterek şunları söyledi:
    “Bu oldukça güzel bir öneridir pratikte. Kıbrıs sorunu çözülmeden böyle bir şey olması mümkün değildir. Şu anda iki toplum arasındaki ilişkiler en alt seviyededir. Kıbrıs konusuna çözüm bulma amaçlı müzakereler başlamadan bu öneri ne yazık ki iki taraf için de sadece bir hayaldir.” 
   Soru: Güven artırıcı önlem olarak da kabul edilebilir mi? 
   “İki toplum ortak bir havayolu şirketi kurması değil her türlü iki toplumun yapacağı iş çözüme katkı sağlar ve güven artırıcı önlem olarak kabul edilir.Çözüme katkı sağlayabilecek her türlü iki toplumlu ortaklık veya etkinlik desteklenmelidir. Ama iki tarafın da siyasileri de bunu yapmıyor.” 

    Soru: Sizce KKTC böyle bir ortaklığa hazır mı?
   “KKTC ekonomik olarak batmış bir ülkedir kendi hayvancısını, kendi üreticisini kendi halkını ödeyemeyen bir hükümet vardır bir mali yapı vardır. Bana göre mali yapı olarak hazır değildir.Halk olarak özellikle çözüm isteyenler bu ortaklığa hazırdır. 

Durduran:Başarılırsa onur duyarım

   TKP eski genel başkanı, YKP Üyesi Alpay Durduran, iki toplumlu bir havayolu şirketinden onur duyacağını söyledi. Durduran şöyle dedi:
    “ Olumlu bir teklif olumlu bir öneridir. Ben iki toplumun da  böyle bir ortaklığı yaptığını görmekten onur duyarım. Hele ki kar da edildiğinde ve Kıbrıslılar kendi kendilerinin sorunlarını kendilerinin çözebilecek düzeye gelmeleri beni mutlu eder. Bu bir çok sorunu çözer.Fakat bir başka yönden de bakmakta fayda vardır. Elimizde iki tarafın da iki başarısız örneği vardır. Kuzeyde, KTHY, Güneyde, Cyprus Airways ikisi de battı. Birleştirilmesi halinde yine batırır mıyız bunu da düşünmek lazım. Yoksa iki havayolu değil dört havayolu da birleşsin temmenimiz bu yöndedir.”
   Soru: Güven artırıcı önlem olarak da kabul edilebilir mi? 
   “Gayet tabi çözüme katkı sağlar bu gibi girişimler güven artırıcı önlem olarak da kabul edilebilir.” 
   Soru: Sizce KKTC böyle bir ortaklığa hazır mı?
   “Ben hayatım boyunca KKTC’nin bir şeylere hazır olduğunu görmedim. Kastettiğiniz toplumsa evet, toplum bu gibi işbirliklerine hatta beraber yaşamaya hazır olduğunu Annan Planında tüm dünyaya gösterdi. Ama  siyasiler ve ekonomik anlamda diye sorarsanız, bizim siyasiler Anakara’ya bakar ve böyle bir ortaklık gündeme gelirse diyecekler ki “Ankara’ya bir bakalım bize para verecekler mi?” durum budur.” 

Güncelleme Tarihi: 12 Ocak 2015, 10:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473