Sonuç CEVİZCİ
İskele’ye bağlı Ötüken’de yaşayan vatandaşlar, yolların güvenli olmamasından şikayetçi. Bazı bölgelere ulaşabilmek için dolaşmak zorunda kaldıklarını söyleyen vatandaşlar, yeni hükümetin kırsal kesime el atmasını istiyor.
Halk Meclisi’nin 77’nci buluşması İskele’ye bağlı Ötüken’de gerçekleştirildi.
İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu ve Köy Muhtarı Turgut Özyöre’nin ev sahipliğinde Ötüken köy kahvehanesindeki programa CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları ile Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları da katıldı.
Programda söz alan konuşmacıların görüşleri şu şekilde oldu:
***********
Turgut Özyöre ( Ötüken Muhtar):
Ekonomide tıkanıyoruz. Geri dönüşüm olayı bürokrasilerde yok. Muhtar köyü ile ilgili sorun aktardığı zaman geri dönüşü olması gerekiyor ancak bir geri dönüş cevap veren yok. Konuları defalarca arayıp sormanız gerekiyor. Muhtarlara yeteri kadar değer verilmiyor. Devlete ait anayol büyük sıkıntı. Çukurlar doldu asfalt sıkıntısı yaşanıyor. İşler yavaş ilerliyor, vatandaşa hizmet verilemiyor. Hayvancıların, kırsal kesimcilerin sorunları var ancak uğraşlarımız boşa. Verilen arazilerde atılan imzaların taahhütleri yerine getirilmedi. Başı boş köpeklerden köylü şikayetçi. Çocuklara saldırıyorlar, etrafa pisliyorlar. Barınaklar bir iğne koyacak yer kalmadı diyor.
Teyfik İlman:
Aslanköy’de hayvancılık yapan arkadaşlarımızın büyük sıkıntıları var. Yürünecek yolları, hayvanların içme suları yoktur. Devlet başkanları diyor ki her şey tamamdır. Biz hayvancılığı bıraktık eziyetlerden. Dönem Bakanları T izinlerini verdi gelene gidene. Ercan’daki taksiciler iş yapamıyor. Acentesi olmayan bir kişiye T izni verilemez diyor yasa. Herkes aldı. Sektörün sorunlarına bir çözüm getirilmeli.
Merhmet Arkoz:
Ötüken’den Yeniboğaziçine 3km toprak yol. Yeniboğaziçine gitmek için ana yola çıkmamız gerekiyor. Yol zıt yönde kalıyor, dolaşmak lazım 15 km mesafe oluyor. Hükümet bu 3km’lik yolu yapmasını talep ediyoruz.
Kemal Bey:
Evimiz köy çıkışı elektrik var ancak aydınlatma yok. Kırsal kesim arsasına sokak lambası takıldı diğer yerlere takılmadı. Köy çıkışında sürat yapılıyor. Yol karanlık bir kasis koyulursa daha sağlıklı olur. Engelli vatandaşlar ve üstün zekalı çocuklar için ne gibi düşünceler var merak ediyorum.
Hüseyin Olgunay
Başbakan açıklama yaptı üretim destekli hükümettir diye ama üretim köstekli oldu. Kuraklıktan yandı etraf Nisan ayı geldi çiftçi hayvancı perişan. Kuraklık ödenmedi, süt paraları ödeme planı yok. Keçi sütü birim fiyatı 2.10. 1.79’dan ödendik.
Hasan Sadıkoğlu (İskele Belediye Başkanı)
Özel gereksinimli kardeşlerimiz en duyarlı olduğumuz konu. Bölgemizde bulunan 4 çocuğumuz belediye tarafından okula getirilip götürülüyor. Diğer yaştaki özel gereksinimli vatandaşlarımız ise Cuma pazarına getirip götürüyoruz. Evde sağlık hizmetleri de başlattık. Ötüken İlkokulu olarak bulunan yere özel eğitim merkezi kurmaya karar verdik, iki ay içerisinde tamamlamayı planlıyoruz. Aygün’den Kuzucuk’a giderken 4 km yol aydınlatma gereksinimi var ancak elektrik kurumu tarafından projelendirilip yapılamadı. Solar aydınlatma düşünüyoruz bu sorun için. Ana arterde yol sorunları yaşanıyor, bozuk alanların tadilatı yapılacak. Kırsal kesim arsalarındaki kaldırım işlerine başlayacağız. Köy kültürü, saygısı ve sahiplenmesi devam ediyor.
Mehmet Buram:
Bir yıl önce hırsızlık olayına karıştım. Başta ailem olmak üzere herkesten özür dilerim. Ben böyle biri değilim büyük bir yanlış yaptım. Bütün ailemden özür dilerim, gerçekten ne yaptığımı bilmezdim. Kimse beni yadırgamasın, bana destek olanlara da teşekkür ederim.
Cemal Darbaz:
Memleket yangın yeri. Hayvancı kötü bir durumda. Güzelyurt bölgesinde kuraklık içler acısı bir durumda. Yeni hükümete güvenimiz var ancak icraat bekliyoruz. Süt Kurumunda büyük sıkıntılar var. Küçükbaş süt çıkıyor 1.75’e keçi sütü olamaz. Süt arabası sütü toplar keçi koyun sütünü almaz köy köy gezer fabrikaya gidene kadar sütler bozuluyor. Tarım Dairesi’nden kimse hangi ovada ne ve yok bilmiyor. Tarlada 150 TL tekerlek bala fiyat mandıraya 180 TL. Bala alacağımıza hayvanları satalım. Hellim tescilini elimizin tersi ile iterek kapatıyoruz. Girdim maliyetlerinde döviz başını aldı gitti.
Hüseyin Hüdaoğluları:
45 yıldır Kıbrıs sorununu yaşıyoruz dinliyoruz ancak bir adım ileriye gidemiyoruz. Bir vatandaş olarak ümidimi kestim. Biz yaşadık çocuklarımızın yaşamasını istemiyoruz. Ülkemiz çok güzel ancak yangın yeri. Eğitim, trafik felç, güvenlik, sağlık sıkıntılı, çiftçi hayvancı dert yanıyor. Kim düzeltecek sorunları. Dünyada görülmemiş 40 senede 40 hükümet aynı tas aynı hamam.
Serkan Bolel:
Kırsal kesim arsası verdiler 4 bin sterlin kestiler. E alsınlar geriye 25-30 bin TL’ye karşılık geliyor. Temel atmadan hükümete ödeyecek ve inşaat yapıp ev kuracan. Buna kimsenin gücü yetmez.
Biray Hamzaoğluları (CTP Milletvekili):
Yayılmacı politika yoktur. Gerçekten toplumu için uğraşan insanlara daha fazla ihtiyacımız var. Sıkıntıları geçebilmek için kaplumbağa gibi giderseniz ilerleyemezsiniz. Büyük kuraklık var ülkede. Yayılmacı politikayı yakaladığımız zaman pek memnun olunamayacak. Dürüstlüğü, adaleti savunan siyasetçilerin işi zordur. Ülkede ciddi maaş dengesizliği mevcut. Yasaların daha hızlı geçilmesi lazım, icraat gerekiyor.
Mustafa Naimoğluları (Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı):
Ülkede yıllardır yaşanan büyük sıkıntı. Özellikle alt yapısı zayıf olan mandıralara gidip hayvanları telef ediyorlar. Mağdur olan hayvancılar ödenemedi. Köpeklere müdahale etmek suç bu konuya ciddi yönelmeli ve çözüm getirilmeli. Köylerdeki ara yolları sıkıntılı. Kısa kilometreli yollar yapılmıyor. Bu yolların yapılması gerekiyor. Mecliste bugüne kadar halkı soyan ve yargılanmayanların gururluysa çıkıp hata yaptıklarını söylesinler. Kaba yem konusunda defalarca uyardık. Şubat ve Mart ayında akaryakıta zam geldi. Maliyetler giderek yükseliyor. Sıcaklar arttı ekinler olmaz. Çiftçiler tarlalarını biçmiyor. İstatistik kurumu, kayıt sistemi yok.
Eray Goksan:
Halkın konuşacak bir şeyi kalmadı. Batmış durumda. Yeni hükümet inşallah sonuna kadar başarıyla çalışır. İvedi bir şekilde 15-20 bankaya faiz yasasını düzenlesinler. Halk ancak bu şekilde refaha çıkabilir. İnsanların cebinde para kalmadı.
Abdürrahim Türkmen:
İskele halkı üretimden koparıldı. Hükümetler gelir geçer konuşulanlar sorunlar aynı çözüm yok. Hangi meslekten sigortan yatıyorsa teşvik verilir dünya ülkelerinde ancak bizde hiçbir sistem yok. Halk üretimden koparılmamalı.