Sonuç CEVİZCİ
Güzelyurt’a bağlı Şahinler köyü birçok sorunla boğuşuyor. Toplu taşıma, yol aydınlatmaları, kırsal kesim arsaları gibi sorunlarla boğuşan köy halkı, yetkililerden ilgi bekliyor. “Hastane atıl konumda, itfaiye aktif olamadı. Okullarda eğitim sıkıntılı. Güzelyurt bölgesi genel olarak ihmal edilmiş, Lefke yolu açılmıyor” diyen bölge halkı, yaşadıkları sorunlara el atılmasını istiyor.
Diyalog TV'de canlı olarak yayınlanan Halk Meclisi’nin Şahinler köyüne gerçekleştirdiği programda bölge halkı sorunlarını anlattı.
Birçok bölge muhtarının katıldığı programda yolların durumu, ışıklandırma, yatırım sıkıntıları ve üreticilerin yaşadığı sıkıntılar aktarıldı.
Ne dediler.. Ne dediler…
Mahmut Özçınar (Güzelyurt Belediye Başkanı):
Ulaşım yetki ve sorumluluğunu dünyadaki gibi yapmalıyız. Toplu taşımacılık yerel yönetim sınırları içerisinde belediyelerde olması gerekiyor. Devlet de ilçeler arası ulaşımı denetlemeli. Serhatköy’de toplu taşıma denetimini Bayındırlık ve ulaştırma Bakanlığı’ndan izinle yapabiliriz ancak bir akış sürdüremiyoruz. Okullarla köyler arasındaki ulaşımı sağlıyoruz onun dışındaki uygulamalardan uzak kalıyoruz. Ülkede yerelde merkezi hükümete reforma ihtiyaç var.
Belediye bütçelerimiz istediğimiz noktaya ulaşmadı. Temizlik giderlerimiz çok yüksek. Tahsilat konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Mezbaha sorunu var.
Halil Yangın (Muhtar):
Kırsal kesim arsalarının dağıtılması ve alt yapılarının yapılmaması sorun yaratıyor. Yeni bir etap açılıp dağıtılırsa gençlerimizi köyde tutabiliriz. Serhatköy, Gayretköy ve Şahinler’in ortak kullandığı Dörtyol var ancak hiçbir aydınlatma yok. Büyük tehlike yaşıyoruz, buranın aydınlatılmasını istiyoruz. Parka alanının büyütülmesi de gençlik için iyi olur.
Cavit Sekmen (Serhatköy Muhtarı):
Dörtyol’daki ışıklandırma en büyük eksiğimiz. Yetkililerin bir çözüm bulmasını istiyoruz. Ulaşımda sıkıntılarımız var. Ulaştırma Bakanının twiter hesabında otobüsleri denetleyeceğine dair şikâyet hattı kurulduğunu gördüm. İnşallah bu sistem çalışır. Köylümüz otobüse nereden bineceğini bilmiyor. 3 otobüs yukardan, 5 tanesi aşağıdan geçiyor ve köylü mağdur oluyor.
Uyarı yaptık ancak bir önlem alınamadı. Türkiye’den 50 milyon TL belediyeler için aktarılmış.
Belediyenin köy içerisindeki projelere başlamasını istiyoruz.
Talip Keskinel (Gayretköy Muhtarı):
Sorunlarımız ortak. Sonuç alamadığımızdan dolayı bölge muhtarlar birliği kurduk. Anayol üzerindeki yolda ışık yok. Kırsal kesim arsalarında sıkıntılar var. Elektrik su alt yapısı yok.
İsmail Ayyıldız (Mevlevi Muhtarı):
Bölge köylerinin dertleri ortak. Mey-Der adında bir dernek kurduk. Küçük dokunuşlarla turizme açılacak mükemmel görseller var. Sorunlarımız çözülemiyor.
Uğur Dereliköylü (Akçay Muhtarı):
Günden güne her şey kötüye gidiyor. Özümüzü kaybediyoruz. Hayvanlarla birlikte yaşıyoruz halen. Gençlerimiz sürekli göç ediyor. Alt yapısı hazır olan kırsal kesim arsaları var hemen açılıp dağıtılması gerekiyor. Ova yolları kötü durumda.
Güngörsal Pazar:
Herkesin bahçesinde bir su saati var ve bizim su saatimiz evimizin 100 metre ötesinde. Her ay su borcumuz 276 TL geliyor. Her köyde bir durak var bizim köyde yok.
Fadime Altunterim:
Hastane atıl konumda, itfaiye aktif olamadı. Okullar eğitim sıkıntılı. Güzelyurt bölgesi genel olarak ihmal edilmiş, Lefke yolu açılmıyor. Bölge ile ilgili bütün sorunlar neden yavaş ilerliyor. Kırsal kesim arsası verdiler ne yol var ne su. Su hattım başka yerden geçiyor.
Cemal Darbaz:
En önemli sorun denetimsizlik ve kontrolsüzlük. Belediyeleri denetleyen hiçbir mevki yok. Kooperatifleri tek tek batırdılar. Batıranlar da sorgulanmadı. Hayvancının parası kooperatif tarafından gasp ediliyor. Eksik ödeniyoruz. Belediyenin 10 milyon TL üzerinde su alacak parası var.
Armağan Candan
Hastanenin yakın bir gelecekte tamamlanacağına dair bir ışık yakılmadı. Sağlık ocağındaki mevcudu iyi hale getirmeye çalışıyoruz. Muhtarları kurduğu birliği takdir ediyorum. Yerel Yönetimler reformu çok önemli. Kabuller ve açıklamalar yerine meclise gönderilen kamu reformuna ayrılması gerekiyor. Kırsal kesim arsası konusu yıllarca ülkeyi nasıl yönettiğimizin aynası. Elektrik, su alt yapısı ile uğraşılıyor.
Biray Hamzaoğlulları:
Dörtyol kavşağının ışık olmadığından söz ediliyor. Fakat bu bölgelerden çıkan milletvekilleri ve bakanlar bir şey yapmadı bölgeye. 5 bin tane sosyal konut arazisi dağıtılacak ancak alt yapı için bütçe ayrılmadı. Alt yapıları hazırlanarak dağıtılmalı arsalar. Bunun için yetkili kurumların iş başında olması gerekirdi sulara ve göçmen kuşlara karşı.
Şinasi Özdeş:
Ülkeyi idare eden sistem çökmüştür. Bu siste değişmediği sürece sorunlarda çözülmeyecek. Palyatif çözümler yapılıyor hep. Siyasi parti çekişmeleri makamlarda işleri yürütmüyor.