Kıbrıs İşinsanları Yatırımcılar ve Ekonomi Derneği (KİYED) Lefkoşa'da belirlenen su satış fiyatını reddettiğini duyurdu.
KİYED Başkanı Erdil Nami, tarafından yapılan yazılı açıklamada, maliyet çalışmasıyla ilgili 3 hatalı yaklaşım olduğunu savunarak, bunların düzeltilmesi halinde suyun maliyetinin 2,70TL seviyelerine bile çekilebileceğini söyledi.
Nami, “Bunun üzerindeki satış fiyatı, amacı halka hizmet olan belediyelerin görevlerini iyi yapmadığı, aksine halkına zarar verdiğidir. Sayın LTB Başkan ve meclisini fiyat analizini yeniden düşünmeye davet eder, ilgili bakanlığı veya Bakanlar Kurulu’nu su fiyatı üzerinden vatandaşın yaşam standardının düşürülmesine izin verilmemesi konusunda dikkatli olmaya davet ediyoruz” dedi.
“3 hatalı yaklaşım yeniden değerlendirilsin”
Erdil Nami açıklamasında şunları aktardı, “Yanlış kadrolama maliyetini düzeltme yerine doğrudan bu bozuk yapıyı koruyup; yeni su fiyatını fırsata çevirerek kötü yönetim maliyetini Lefkoşa halkına ödetmesini, sosyal adalet ilkelerine aykırı ve Sayın Başkan’ın seçimlerde verdiği sosyal politika savunucusu algısıyla çeliştiğini hatırlatırız.
Bu maliyeti belediyemiz toplamda 8,564,621TL olarak düşünmekte ve su fiyatına 1,80TL eklemektedir. Bu maliyet alınacak önlemlerle en az yüzde 50 düşürülerek 0,90TL seviyesine indirilebilir.
Yüzde 35 su kaybı…
Proje yapılmadığı ve kaynak ayrılmadığı için yüzde 35 su kaybı olduğu söylenmiştir. Bunun somut belgeleri sunulmamasına rağmen, giderilebilecek bir arızi durumu sürekli bir maliyet olarak kabul edilmesi makul bir açıklama değildir. Kısa sürede yapılacak tamirlerle en azından yine yarı yarıya düşürülmesi gereken bu maliyeti 3,819,725 TL olarak düşünmekte, su fiyatına 0,81TL eklemektedir. Bu maliyet yine en az yüzde 50 olarak düşürülerek 0,40 seviyesine düşürülebilir.
Suyun temininin yetersiz olduğu dönemde çok tüketeni cezalandırma için düşünülen kademeli satış fiyatı, yeni gelen su ile şu an için anlamsızdır. Eğer Belediyelerimiz aynı alt yapı ve işletme maliyeti ile daha fazla su satışı yaparsa, işletme maliyetinin fiyata yansıyan payı azalacağı için su fiyatı düşecektir. Bu temel işletme kuralını dikkate alıp günlük su ihtiyacını bugünkünden en az yüzde 35 civarında artacağını düşünsek bile maliyet ton başına 1,27 TL azalacaktır.”
Güncelleme Tarihi: 16 Ağustos 2016, 09:08