Züleyha KARAMAN
Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın, göreve geldiği 1994’te 8 bin olan kent nüfusunun 2014’te 60 bine ulaştığını belirterek, projelerin meyvesini verdiğini, kentin alt yapı sorunu kalmadığını, tüm bölgelere kesintisiz içme suyu sağladıklarını söyledi.
Diyalog Medya Grubu’nu ziyaret eden Sümer Aygın, Genel Müdür ve Genel Yayın Yönetmeni Reşat Akar, Yazı İşleri Müdürü Adem Uslu ve Haber Müdürü Züleyha Karaman ile görüştü. Diyalog’a yayın hayatında başarılar dileyen Aygın, belediyenin devam eden projeleri hakkında bilgi verdi.
İlk belediye başkanı seçildiği 1994 yılında Girne’nin o zaman kayıtlı nüfusunun 8 bin olduğunu ve o dönemde şehrin bazı bölgelerine haftada bir gün su verildiğini anımsatan Aygın, “2014 yılı itibari ile Girne kent nüfusu 60 bin ve kesintisiz içilebilir suyu şehre verebiliyoruz. Kentin bütün alt yapısı; drenaj kanalı, kanalizasyon ve su alt yapısı tamamen yenilendi. Diğer kentlerimizde yakın zamanda yağan yağmur Girne’ye yağsaydı, son aldığımız tedbirlerler sayesinde, Girne’de herhangi bir sıkıntı olmayacaktı. Altyapıya harcanan paralar, altyapı tamamladığında, şehrin sosyal aktivite merekezleri oluşması için harcanacak.Yeraltına çok para attık” dedi.
“Görkemli projenin birinci etabı 15 Nisan’da açılacak”
Sümer Aygın, önümüzdeki Salı günü, Kıbrıs’ta yapılan en büyük projelerden birinin birinci etabının açılışını gerçekleştireceklerini ifade ederek şu detayları aktardı, “16 kilometrelik sahil projesinin, kordonboyu projesinin bir ayağı, 50 bin metrekarelik, yaklaşık 45 dönümlük bir arazinin Girne içinde bugüne kadar farkedilmeyen bir arazinin şehir yaşamına katılması projesidir. Bunun birinci aşaması bitti. Birinci aşaması çok görkemli oldu.15 Nisan’da Başbakan açılışını yapacak. İnşallah Girne’ye hayırlı olur. Bu projenin içinde şu anda 4 tane tenis kortu, bunların lojistiği olarak, tuvalet, duşlar ve idari bina ve kafeterya var. Bir de liman yapıyoruz, sörf ve yatçılık da olacak, deniz kenarında küçük bir plaj olacak. İçinde gölet, nehir olacak, ormanlık bir alan olacak. Girne’nin merkezinde böyle bir merkez. İlk söylediğimde hayal etmek bile güçtü.”
“Özkaynaklarla yapıldı”
Bu projelerin tamamen öz kaynaklarla yapıldığını ve hiç borç alınmadığını kaydeden Aygın,
“Büyük proje olak, Çarşamba Pazarı’nı yapıyoruz. Çarşamba Pazarı ve Terminal binası yine özkaynaklarla şekilleniyor” dedi.
Aygın, büyük projerlerden bir diğerinin de Merkez Bina ve Kültür Merkezi olduğunu, bunun “yeşil bina” olarak hayata geçeceğini ifade etti.
“14 büyük proje yürütülüyor”
Girne’de şu anda 14 tane büyük proje yürüttüklerini anlatan Aygın, “Rocks Otel’in önünde büyük bir düzenleme yapıyoruz. Alt yapıyı düzenliyoruz, üst yapıyı da yapıyoruz. İnsanlar Dome Otel’in önünde asfaltın içinden yürürdü, şimdi kaldırımdan yürüyecek. Bütün elektrik, telefon, drenaj kanalı, kanalizasyon, tüm alt yapıyı tamamlayıp bitireceğiz. O bölgelerde bir daha sel baskını mümkün değil” dedi.
“46 nin ağaç dikildi”
Kanalizasyon projesinin devam ettiğini 2 asfalt ihelesinin yürütüldüğünü, buz pateni sahasının bugünlerde devreye gireceğini kaydeden Sümer Aygın, şöyle devam etti:
“An anlamalı olan projelerimizden bir tanesi, şehrin yeşillenmesi ile ilgili projemizdir. Bugüne kadar 24 bin adet ağaç yurt dışından ithal edilerek şehre dikildi. Şuan da 22 bin ağaç daha şehre ulaştı. Toplamda 46 bin adet ağaç ekilmiş olacak. Ağaçlar 2006’dan beri dikililiyor. Her ay Girne’ye 80 bin adet çiçek ekiyoruz, çiçekleri kendimiz yetiştiriyoruz. Büyük projelerden bir tanesi de suyla ilgili. Bu yıl da şehrin susuz kalmaması ve şehre sürekli su verebilmek için dağlarda, yaklaşık 1.5 milyon TL’lik yatırım yapıyoruz, bu projemiz bitmek üzere. Şehirde, kuraklığa rağmen susuzluk olmayacak.
Kültür-sanat faaliyetleri devam ediyor. Haziran’da ülkenin en önemli festivalini gerçekleştiriyoruz. 1 Haziran’da, Avrupa’nın en büyük gösteri gruplarından bir tanesi Girne sokaklarında festivalin açılışını yapacak. Girne Kalesi’nin arka kısmının turizme açılması için hazırlanan proje de yakında hayata geçecek. Arıtma ve kanalizasyon sistemimizi öz kaynaklarımız ve Türkiye Cumhuriyeti’nin katkıları ile hayata geçirdik. Arıtma tesisine bugüne kadar yaklaşık 15 milyon TL harcandı. Kıyıdaki bütün olumsuzluklar yok oldu. Bölgede çevre kirliliği kalmadı.”
“Belediyenin borcu yok”
Bankalara, Sosyal Sigortalar’a ve İhtiyat Sandığı’na belediyenin borcu olmadığını vurgulayan Aygın, “Elektrik Kurumu’na borcumuz olduğuna dair iddia var ama, şu an için borcumuz yok. Mahkeme, ‘su motorlarının borcu belediyenin borcudur’ diye karar verirse, bu borç belediyenindir, ödemek için de bir program yaparız. Biz bütün hizmet binalarımızın enerji parasını düzenli ödüyoruz” dedi.
“Limandaki durum içler acısı”
Girne Yat Limanı’nın durumun içler acısı olduğunu , limanda belediyenin dışlandığını ve şu anda limanda yetki kargaşasının yaşandığını kaydeden Sümer Aygın, şöyle konuştu:
“Liman konusu mahkemede. Turizm Bakanlığı’nı geçmiş dönemde biz mahkemeye vermiştik, o dava devam ediyor. Limanı parsel ilan ettiler ve Turizm Bakanlığı aldı.Limanın hali içler acısıdır. O dönemim turizm bakanı çok büyük iddialarla almıştı ama bir çivi çakılmadı. Biz illa da bize verilsin demiyoruz, oradaki sorunlarını çözmek için belediye ile işbirliği yapılsın.”
Televizyon binasını gezdi
Reşat Akar da, ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirterek, Sümer Aygın’a teşekkür etti ve haziran ayında yapılacak yerel seçimlerde başarı diledi.
Diyalog Gazetesi ve yakında yayına başlayacak Diyalog TV’nin çalışmaları hakkında Aygın’a bilgi veren Akar, Aygın’a daha sonra televizyon binasını gezdirdi.
Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2014, 10:12