Çiğdem AYDIN
Diyalog Tv’in Halk Meclisi toplantısında konuşan Kırıkkale sakinleri, olası bir çözüm durumunda köylerinin taviz olarak verilmesine karşı olduklarını belirterek, yetkililerin bu konuda dikkatli davranmasını istedi.
Çiftçi ve hayvancının yoğun olarak yaşadığı bölgede müzakereler ve toprak tavizi konusunda duyulan endişe sıklıkla dile getirildi. Adını, TMT için ilk silahın üreilmesinden alan Kırıkkale köyünde geçmişin acılarını taşıyan vatandaşlar “bizler o günleri unutmadık. Hiç kimse bu günlere nasıl gelindiğini unutmasın” dedi.
Diyalog Medya Grubu Genel Yayın Yönetmeni Reşat Akar ile Haber Müdürü Aytuğ Türkkan’ın moderatörlüğündeki Halk Meclisi programında bölge insanları sorunlarını anlattı.
Cemal Gürsel Osmanoğlu / Kırıkkale Muhtarı
“Köyümüzün bazı sokaklarında yağmur yağınca yollarda birikimler oluyor ve kullanılamıyor. Ağıllar yolumuza bakım lazım, ova yollarımız kötü durumda. Bazı hizmetler istendiği zaman “sene sonuna geldik para kalmadı” deniyor ama soruyorum belediye başkanımıza; 2017 bütçesi hazırlanırken Kırıkkale için ne koydunuz. Kimden ne görüş aldınız, benim de bir fikrimin sorulmasının doğru olacağını düşünüyorum”
Raşit Özsağlam / Yiğitler Muhtarı
“Vadili Yiğitler arasına bir yol yapıldı ancak gece ışık yok, yol çizgisi de yok. Defalarca dilekçe yaptım ancak bir sonuç alamadım. Yiğitlerden cepheye giden bir yolumuz daha var ama buradan traktör bile geçemeyecek noktadadır. Sayın bakanımız söz vermişti bize bu yolun yapılacağına ilişkin ama söz orada kaldı, bunların yapılmasını bekliyoruz. Yol tabelaları da yoktur, köyümüze gelen insanlar yönlerini bulamıyorlar, yöneticilerimizin bunlarla ilgilenmesini istiyorum”
Kamil Şenocaklı / Erdemli Muhtarı
“Bu program sayesinde köylerimizi tanımış olacak insanımız. Bu köylerde geçim tarım hayvancılıktan yapılır. Geçtiğimiz yıl öyle bir kuraklık yaşandı ki arazilerde yeşil ot bitmedi. TC Hükümeti’nin katkılarıyla bu sıkıntılar bir nebze giderildi ama bakın devlet çalışanları 12’inci 13’üncü maaşlarını aldılar ama bu insanlar kuraklık paralarının yarısını daha almadılar. Süt parası ise daha kasım ayında alması gereken parayı almadılar. Üretici sürekli mağdur oluyor. En pahalı elektrik, en pahalı mazotla üretim yapmaya çalışıyor üretici, ciddi bir sıkıntı vardır.”
Bilal Yılmaz / Gaziköy
“Çok sıkıntılarımız var. Gaziköy’de asbestli su borusu vardı yıllarca değişsin dedik olmadı, nihayet Tarım Bakanlığı değiştirdi, kurtulduk. Belediye sağlık, temizlik parası alıyor ama bu konularda hizmet vermiyor. Mesela kerpiç evler var yıkılıyor her gün bir temizlik yok. Kaldırım desen hiç yok. Mandıralarımıza gitmek başka bir dert yollardan. Ayrıca buralara su gitmiyor.
Cumhurbaşkanımız halka bilgi vermiyor. Ben UBP’liyim ama Dışişleri Bakanımı da eleştiriyorum, bilgi verilmiyor. 5’li görüme konusunda da tedirginliğim var. Akıncı ve Anastasaidis “Biz anlaştık garantörlük istemiyoruz” derse garantörlere de söz kalmayacak. Ben referanduma dahi gitmeyecekleri şüphesindeyim. Ben bir birey olarak her cümleyi bilmek istiyorum.”
Cemal Kavaz / Kırıkkale
“Belediye bize Türkiye’den gelmeden önce suyu 1.70’den veriyordu, şimdi 2.30’a su geldi. O zaman 1.70’e kurtarırdı, 2.30’u da ekle 4 eder, ama biz 5 TL’den suyu alıyoruz. Bu 5 nereden çıktı? Dilekkaya’dan gelirken ilk köprü sonrasında yolun içinde bir çukur var. Oradan su geçirdiler 1 yıl önce tamiri hala yapılmadı. Başkan diyecek ki o yol benim değil, karayollarınındır ama Ercan kavşağından Erülkü kavşağına 10-12 km’dir. Ercan’dan aylık 600 bin TL en az alınır, bari buraların çiçeklendirilmesini fazla görmesin.
“Cumhurbaşkanımıza gelince… Sayın cumhurbaşkanı göle maya çaldı, ya tutarsa… Göç edenler 140 bin kişiydi yarısı öldü, yarısı da gelmeyecek, onun için çok az gelecekler diyor. Bir da duygusal bağ konusunu da attı orta yere ve bir de 4 özgürlüğü kabul etti. bu Kıbrıs Türkü’nün yok oluşu demektir.”
Mustafa Naimoğluları / Hayvancılar Birliği Başkanı
Cemal Kavaz’ın konuşmasının bir noktasında göç olması durumunda üreticinin halinin ne olacağına yönelik sorusu üzerine Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları şu yanıtı verdi:
“Eğer göç olacaksa ve bu halk toprak kaybedecekse gerçek anlamda tarım ve hayvancılık küçülecektir. Bu insanlar ne olacak? Sayın Akıncı’ya ben de bu soruyu sordum bana bunların tazminatlarla çözüleceğini söyledi. Topraklarına sahip çıkan köylü olarak bu bölge en büyük bölgedir. Kimse devletten iş istemiyor ama Tarım Bütçesi yetersizdir. Tarıma verilen bütçeyi hükümet küçülmüştür ve üreticiyi eziyorlar.
Nurcan Yardımcı / Değirmenlik Belediyesi Meclis Üyesi
“Lefkoşa’dan yola çıktığınızda Erca’a kadarki yol ç.ift şerit gayet güzel. Ercan’dan Gaziköy, Dilekkaya’ya gelen yol ise 1974’ten bu yana hep ayni. Bu yol da çift şerit yapılsın, halkımız bunu istiyor.”
Hasan Karşılı / Kırıkkale
“Biz bugünlere bunları görelim diye gelmedik. Ben 1958’de Lefkoşa sokaklarında İngiliz askerine taş atan bir insanım. 1963 olayları oldu Türk Lisesi’nde Rumlar silah attı arkadaşlarımıza. Lise son sınıfta okulu terk ettim ve 11 sene askerlik yaptım bu köyde, Rum askeri gelip girmesin diye. Biz ne günler yaşadık burada? Diğer köyler karmaydı, oralara elektrik getirirdi Rum, burası Türk köyüdür diye buraya elektrik vermedi. Gençlerimize geçmiş unutturulmasın, eğitimde kitaplarımız değişti. Ama Rum’un kitabı gene ayni! Müzakere ekibindeki bir tane KKTC’yi savunan insan yoktur.
Abuzer Karakuş / Gaziköy
Cumhurbaşkanı Akıncı’nın 2 temel görüşü var, birincisi Türkiye’yi yalnızlaştırmak, ikincisi de bir günlüğüne bile olsa Kıbrıs Cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanı olmak. Bunlar için halkı görmemezlikten geliyor. 4 özgürlük varsa siyasi eşitlik yoktur. 40 bin kişi buralara gelecek. Biz de Değirmenlik Geçitkale arasına yerleşeceğiz bir de içimize yerleşecek olanlar var, onlar da Girne ve sahil bölgelerine, yani çoğunluğu kaybetmiş olacağız”
Ahmet Kavaz
“Tarihimizi iyi bilmemiz lazım, geçmişini unutan geleceğini hazırlayamaz. Bizim öğretmenlerimiz tarihlerini bilmezler. Milletvekillerimiz ise verdi vereceğini aldı alacağını. Bu sınır bölgelerini verdikleri zaman hayvancıyı nereye taşıyacaklarını, bu insanların rızklarını nereden karşılayacaklarını düşünüyorlar mı? Bizim çocuklarımızı nereye koyacaklar nasıl yaşatacaklar? Siyasilerimiz sadece mecliste ben kalabilecek miyim” kavgasına düştüler. Toprak verilsin deniyor ama nereye gidecek bu insanlar?”
Mehmet Hüdaverdioğlu / Değirmenlik Belediyesi Asbaşkanı
“Yayınladığınız anket çok önemliydi. Rum tarafında ulusal konsey var, bizim tarafta da halkın düşüncelerini sizlerin yayınladığı anket ortaya koydu. Bu sonuçları Cumhurbaşkanımız da görünmüştür, Türkiye’deki yetkiler de . Umarım buna bakarak 5’li zirvede bir yanlış adım atılmaz. Diyelim ki anlaşma lehimize sonuçlandı ve “evet” dedik. Devlet dairelerinde çalıştıracağımız elemanları hazırladık mı? Var mı bu alt yapımız? Biz bu yapıyla gene idare edemeyeceğiz.
Kıbrıs sorununu Cumhurbaşkanımız Türkiye ile birlikte götürüyor. Bu adam bizi anlaşmanın en iyi şartına getirerek anlaşmayı yapacak. Ama Rumlar gelirse olacak bu. Biz Erdoğan’a güvenelim sırtımız yere gelmez.”
Osman Işısal / Değirmenlik Belediye Başkanı
“18 yerleşim birimine bakıyor belediyemiz. Türkiye’den gelen su ilk etapta Dilekkaya, Kırklar, Yiğitler, Erdemli, Meriç, Gaziköy ve Kırıkkale’ye verildi. Bölgede çiftçilik hayvancılıkla uğraşılıyor. Su konusundan şikayet var, 2,30’dan alınıp 5’e satılıyordu, bunun fiyatını 4’e düşürdük, hanelere de 4.5’a veriyoruz. Önümüzdeki hafta karar bakanlar kurulundan geçerse 4 olarak uygulayacağız su fiyatını. Sudan bu ay topladığım miktar 226 bin TL’dir. Devlette bize suyu 220 bin TL’ye fatura etti. Halkımız su faturalarını zamanında ödesin. Hayvancılara suyun ulaştırılması için birkaç aylık daha zamana ihtiyacımız var. Ercan yoluyla ilgili eleştirilere de şu yanıtı vereyim bu yıl bütçeye 200 bin TL koyduk burası için, bütçe geçince bu çalışmalara başlayacağız. Ercan’dan Dilekkaya’ya döndüğünüzdeki anayol için ise uzun yıllardır hiçbir işlem yapılmadı buraya. Hükümetin bölgemizde yol konusunda çalıştığını maalesef göremiyoruz, çünkü gelen bakanlar ya Mağusa ya da Güzelyurt bölgesinden olunca bize yol yatırımı gelmemiş durumdadır. Bir an önce buna eğilsinler”
Kenan Akın / Tarım eski Bakanı
“Herkes dolu, meclisten şikayet var. Son seçimde 23 yeni vekil seçildi. 42 yıldır halk nereden şikayet ederse bugün hala ayni şeylerden şikayet ediyor. KKTC’nin geliri belli, gideri belli.. Bizim üreten insanlara daha fazla destek vermemiz gerekiyor.”
Tözün Tunalı / SDP Başkanı
“Herkesi dinledim, vatandaş şikayetçi. 50 yıldır bu partiler bu bölgelere tek bir kuruş yatırım yapmadı. Doğrudur, artık değişim zamanıdır. Bu partileri değiştireceksiniz arkadaşlar. Gelen de yapamazsa onları da değişeceksiniz. Kıbrıs konusuna gelince, Türkiye’nin istemediği bir anlaşmaya kimse imza koyamaz”
Zorlu Töre / UBP Milletvekili
“Müzakerelerde çok şey belli oldu. 4 özgürlük kabul edildi ve iki kesimlilik delinmiş oldu. Yüzde 29.2 toprağa inmiş durumdayız. 65 bin Rum’un geri dönmesini Sayın Cumhurbaşkanı kabul etti Bu rakam 90 bine de çıkabilir. Bu insanlar gelince nereye yerleşecek. Güney Mesarya taviz olarak verilecek gibi görünüyor. Eğer buraları verilirse düz çizgi çerçevesinde bu ülkede tarım ve hayvancılık kalmayacaktır. O nedenle toprağımıza sahip çıkalım.”
Güncelleme Tarihi: 02 Ocak 2017, 08:59