Çiğdem AYDIN
2018 – 2019 Adli Yıl’ın açılışı dün gerçekleştirildi. Adli Yıl yine birçok sorunla başlarken, Diyalog’a konuşan deneyimli hukukçular, yargının sorunlarının çözülebilmesi için tam bağımsız olması gerektiğini dile getirdi. Yüksek Mahkeme eski Başkanı Şafak Öneri, “Mahkemenin bütçesi tam bağımsız mahkeme konseptine uygun olmalı. Mahkeme kendi bütçesini kendi yapıp kullanmadıktan sonra, bu sorunların devam edeceği görünüyor” derken, Başsavcı Yardımcısı Muavini Behiç Öztürk ise Her zaman yargının sorunlarına için çok ilgisiz kalındığını ifade etti. Avukat Hasan Kocadal da sorunların bitmesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini dile getirdi.
Denetimli hukukçuların görüşleri şu şekilde oldu:
Şafak Öneri: Sorunlar yıllardır hep aynı
Sadece bu yıl değil benim başkanlık dönemimde de ondan öncede ve ondan da daha öncede bu şekilde idi. Genel sorunlar; personel sorunları, kaliteli eleman sorunları aynen devam ediyor. Aslında bunun çözümünü her başkan kendi döneminde dile getirdi. Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik’in bugün (dün) söylediklerini daha önceden çok kez tekrarlandı. Demek ki bu sorunlar sinsile bir şekilde geliyor. Mahkemenin bütçesi tam bağımsız mahkeme konseptine uygun olmalı. Yani yarı bağımsızlıktan bahsediyorum. Mahkeme kendi bütçesini kendi yapıp kullanmadıktan sonra, bu sorunların devam edeceği görünüyor. Sorunlar tam bağımsızlıkla çözülebilir. Şu anda bina sorunu vardır. Devletin diğer birimlerinden gelecek olan lütuf bağlısınız bu da olmuyor. Olmadığı sürece de bu sorunları aşmak mümkün görünmüyor. Devlet imkânları bu kadarsa yargıya belli bir bütçe ayrılsın, yargı kendi bütçesi içerisinde kendi sorunlarını çözmesini bilir.
Behiç Öztürk: Daha çok çalışmalıyız
Bana göre daha çok çalışmamız gerekiyor. Savcı olarak 31 senedir bu mesleği yapıyorum, 10 yıl da avukatlık mazim vardır. Her zaman yargının sorunlarına için çok ilgisiz kalındığını görüyoruz. Ülkemizde ‘yargı’nın daha adil ve güvenilir insanlar tarafından, daha güvenilir çalışması ve tüm kesimlere yardımcı olması gerektiğine inanıyorum. Eğer bunu yapmazsak ve yargıda zafiyet olduğu düşüncesi ortaya çıkarsa ülke güvenilirliğini kaybeder. En azından buna Yasama’nın ve Yürütme’nin çok dikkat etmesi gerektiğini düşünüyorum. Yargı kuvvetler ayrımı kapsamında üç erkten bir tanesi olduğu için bu erke sadece Yürütme ve Yasama’nın değil tüm halkın yardımcı olması gerektiği kanaatindeyim. Mahkeme Başkanının, Baro Başkanının ve Cumhurbaşkanımızın bu konudaki serzenişlerine biraz kulak verilir de artık yargı daha güvenilir hale gelir.
Hasan Kocadal: Herkes işini yapmalı
Bu sorunların çözümü herkesin üzerine düşeni yaparsa çözüm olur. Avukatlar, yargıçlar herkes işini yaparsa en azından sorunlar azalır diye düşünüyorum.