banner564

Ya sabır!

Diyalog’a konuşan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, Lefkoşa-Girne anayolundaki çalışmaların sonbaharda tamamlanacağını açıkladı 

Ya sabır!
banner598

    Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, Lefkoşa-Girne anayolunun yenilenmesi konusunda 6 etaplık bir proje yapıldığını belirterek, tümünün ancak sonbaharda tamamlanacağını söyledi. Diyalog’a konuşan Atakan “Halen Girne katlı kavşaktan St. Hilarion’a kadar olan bölüm yapılıyor. Daha sonra Gönyeli Çemberinden Boğaz Kavşağına iki etap şeklinde ve 2 etap da Boğaz’daki kavşaktan St. Hilarion’a kadar olan bölüm yapılacak” dedi.

     Karayolları Dairesi’nin durumunu “inanılmaz” olarak niteleyen Bakan Atakan, buradaki yapıyı değiştirip yol yapan değil, ihaleye çıkıp denetleyen bir konuma getirmek istediklerini ifade etti. Atakan  “Karayolları Dairesi’nde 450 kişi olması lazım ancak 140 civarında bir çalışanı var. Bunların çoğu da kitabet kısmında çalışıyor” diyerek, yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekti. 
Diyalog gazetesinde gündeme taşınan yolların deforme olmasına ve kazaların yaşanmasına neden olan yollarda kamyonların ağırlıklarının ölçüldüğü bir sistemin olmayışına ilişkin soruya karşılık Bakan Atakan, bir müjde verdi. Atakan, kantar sisteminin yakın zamanda uygulamaya gireceğini belirtti.

Girne yolu 6 etaptan oluşuyor… 
Bakan Atakan Girne yolu ve bakanlığının faaliyetlerine ilişkin açıklamaları Diyalog Tv’de katıldığı Aytuğ Türkkan ile Detay programında yaptı.  Atakan ilk olarak Girne yolundaki işler hakkında bilgi verdi: Toplam 6 etaptan oluşan bir proje. Girne katlı kavşaktan St. Hilarion’a kadar ki bölüm yapılıyor. Sonrasında da karşısı yapılmaya başlayacak. Daha sonra ise Gönyeli Çemberinden Boğaz kavşağına iki etap şeklinde olacak. Bu iki etapta Boğaz’daki kavşaktan St. Hilarion’a kadar olan bölümü içeriyor. Bu proje 2017 yılında 96 km’lik bir bakım olarak yapıldı. Bakım daha çok üst yapının tamir edilmesi, sorunlu yerlerin kazılıp döküleceği bir işlemdi. Ancak ihaleye çıkmadan önce bütünlüklü bir çözüm yapalım diye ölümlü kazaların yaşandığı bir yapıdan, yolu yeniden baştan yaratılma aşamasına döndük. Bugün (dün) itibarıyla asfalt serimi başladı. 10-12 gün sürecek bu asfaltlama çalışması ve oto korkuluklar, boyanma ve trafik ışıkları derken, mayıs ayı başında bu yolu açıp, karşı tarafa geçeceğiz. Haziran ayında da o bölgeyi bitirmeyi hedefliyoruz.

Alsancak yolu kilitlenmiş durumda
Projenin tamamının sonbaharda bitmesini öngördüklerini söyleyen Atakan, “Çıkacak işlere göre projenin tamamı yaz sonuna yetişmeyecek. Yol daha da genişleyecek ve daha da güvenli bir noktaya gelecek” dedi. Burada Boğaz Kavşağının da ihale edileceğini kaydeden Atakan, “İki farklı proje var, üzerlerinde çalışıyoruz. İki projeden birini de hayata geçireceğiz” diye konuştu. Girne trafiğinin içerisine düştüğü durum ve Çatalköy ile Alsancak istikametlerine gidişe yönelik projeler hakkında da bilgiler paylaşan Bakan Atakan, Alsancak yolunun kilitlendiğini söyledi. 
Atakan şunları söyledi: Alsancak’tan Lapta’ya doğru yapılacak yol ile ilgili göreve geldiğimizdeki dosyaları inceledik. Burasıyla ilgili bir öteleme ihalesi açılmak üzereydi. Yani yolun kenarındaki elektrik, su ve telefon hatlarının yolun genişlemiş şekline göre çekilmesinden bahsediyoruz. Buna ilişkin ihaleye hazırlanırken, seçim yasaklarına girmeden, orasının önceden ihale edildiği bilgisini aldık. Hatta burada bir müteahhide ödeme yapılmış. Şimdi bizim yeniden ihaleye çıkabilmemiz için o ilgili müteahhidin aldığı parayı iade etmesi gerekiyor. O müteahhitle yaptığımız görüşmede aldığı avansı iade etmek yerine üzerine de para istiyor. Yani bu iş şu anda kilitlenmiş durumda.  ‘Verin bu adama ihaleyi yapsın’ diyenler de oldu. Ama bu mümkün değildir. Hukukçularımız da konuyu araştırıyor. 


Çatalköy için kamulaştırma çalışması başladı
Bakan Atakan, Çatalköy noktasında kamulaştırma için sürecin başladığını açıkladı. 
Çatalköy yoluyla ilgili soruları da yanıtlayan Bakan Atakan, “13-14 km’lik bir yol mevcut hattın genişlemesiyle oluşturulacak. Geri kalan 3 kilometrelik yol ise Bellapais’in altında Doğanköy civarında Girne katlı kavşağına bağlanacak. Bunun 13 km’lik bölümüyle ilgili kamulaştırma emirlerini yayınlamaya başladık ve bedel tespitleri yapılıyor şu anda. ”dedi.

Değirmenlik Dağyolu projesi başladı 
Ölüm yolu olarak adlandırılan Değirmenlik -Dağyolu’na ilişkin şu anda projenin başladığını söyleyen Atakan, sözlerine şöyle devam etti: Müteahit, Alagadi kavşağından Dağyolu’na doğru başladı. Zirveye kadar mevcut hat kullanılacak. Zirveden aşağıya yeni bir hat olacak. Ercan- Yonca kavşağından yeni bir hat çıkacak. Askeri bölgeden ve bazı arazilerden geçişler olacak. Buraları halletmemiz gerekiyor. Barış Kuvvetleri hiçbir sorun çıkarmadan kendi arazilerini veriyor. Bunun işin teşekkür ediyorum. İşbirliği ve yardımlaşma içerisindeyiz. Bu yol Girne’nin Ercan kavşağına bağlanması anlamına geliyor ki, bu turizm için önemli bir adım olacak. Eski yol belli bir seviyeye getirilecek ve taşocaklarının kullanımına bırakılacak.”

Karayolları Dairesi’nin durumu inanılmaz!
Karayolları Dairesi’nin durumunu “inanılmaz” olarak niteleyen Bakan Atakan, dairenin yapısını değiştirip, yol yapan değil ihaleye çıkıp denetleyen bir konuma getirmek istediklerini kaydetti. Atakan, “Karayolları Dairesi’nde 450 kişi olması lazım ancak şu anda 140 civarında bir çalışanı var. Bunların çoğu da kitabet kısmında çalışıyor. Boşalan yerlere yeni istihdamlar yapılmamış. Üç ana amirlik var. Ada genelinde yollardaki tabelalardan sorumlu sadece 7 kişi var. Böylesine inanılmaz bir yapısı var maalesef. Burada bir dönüşüm yapmamız gerekiyor. Bu yönde çalışma başlattık. Yeni münhalleri eksiklere göre yapacağız. Artık karayolları yol döken bir pozisyonda değil, standartları denetleyen, ihaleye çıkan bir noktaya dönüşecek. 30-40 işçi almaktansa, mühendis alıp standartları koyup denetleyen bir yapıya dönüştürmek istiyoruz. Teşkilat şemasını baştan aşağıya didikliyoruz. 

Kantar sistemi yolda 
Diyalog gazetesinde gündeme taşınan yolların deforme olmasına ve kazaların yaşanmasına neden olan yollarda kamyonların ağırlıklarının ölçüldüğü bir sistemin olmayışına ilişkin soruya karşılık Bakan Atakan, bir müjde verdi. Atakan, konuyla ilgili ihalenin tamamlandığını söyledi. Bakan Atakan, yeni sistemi anlattı: Denetimlerde gördük ki taşınması gereken ağırlığın çok üzerinde yük taşıyanlar var. Hatta o yükle alkollü yola çıkanlara da denk geldik. Ehliyeti, işletme izni olmayanları gördük… Bir yandan denetim devam edecek buna paralel olarak ada genelindeki sabit hız radarları ile sisteme entegre olacak sabit ağırlık ölçme sisteminin siparişi de verildi. Bu sistem yolda olacak ve biz sürücüler göremeyeceğiz, üzerinden geçeceğiz. Nereye koyulduğunu da duyurmayacağız. Aks aralığına göre taşınan yükü ölçecek sistem. Eğer yük aşımı varsa sistem anında uyarı verecek. Sistemin her şeyi hazır, sadece yazılımı kaldı. İhaleye de çıktık. Bu devreye girdiğinde trafik şubesinin araçlarındaki seyyar radarlar, sabit radarlar, point to point birbiriyle entegre olacak. Mesela Mağusa’dan çıkacak bir kamyonun aşırı yük tespiti yapıldığı anda sistem hemen en yakın polis devriyesine sinyal yollayacak ve o devriye o kamyonu hemen durdurarak ada genelinde etkin bir denetim olacak. Sistem bize her şeyi sunacak; ehliyetini ödedi mi, kaçak mı, çalıntı mı, borcu var mı, aranıyor mu? Tüm bilgileri sistem bize verecek.  Bu sistem toplamda 6 adet olacak.

Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2018, 10:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473