Rahme ÇİFTÇİOĞLU-Yılmaz YAKAR
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’nın 17 milyon 200 bin TL’lik bütçesi görüşülerek oy çokluğuyla kabul edildi. Cumhuriyet Meclisi’nde 2017 Mali Yılı Bütçesi Yasa Tasarısı’nın görüşülmesine dün de devam edildi. Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında saat 10.40’da başlayan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurul toplantısında ilk olarak Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’nın 17 milyon 200 bin TL’lik bütçesi görüşüldü. Söz alan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, sivil savunmanın her dönemde gerekli ve önemli bir kurum olduğunu belirterek, bu kurumun başındaki kişinin KKTC’den olmamasını eleştirdi.
Tatar: Ercan, mali anlamda sıkı denetime tabi tutulmalı
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda 2017 Mali Yılı Bütçesi Yasa Tasarısı görüşmeleri, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın 154 milyon 12 bin TL’lik bütçesi ile devam etti. Konuyla ilgili ilk sözü UBP milletvekili Ersin Tatar alarak, Ercan Havalimanı’yla ilgili uyarılarda bulundu ve mali anlamda da sıkı şekilde denetim yapılması gerektiğini söyledi. Tatar, fiber optik ağının geliştirilmesini ve yatırımın nasıl ve kimin tarafından yapılacağının bir an önce belirlenmesini istedi.
Erhürman: Hükümet etmiyorlar, idare ediyorlar
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ise, hükümetin tek işinin günü kurtarmak olmaması gerektiğini ifade ederek, bunun “hükümet etmek” değil “idare etmek” olduğunu söyledi.
Ercan’la ilgili imzalanan sözleşmenin üzerine birkaç ek sözleşme yapıldığını, bunların bir dizi farklı yoruma sebep olduğunu ve çeşitli hukuki sorunlar yaşandığını anımsatan Erhürman, gecikmelerin tümünün sözleşme imzalanırken yaşanan öngörüsüzlükten kaynaklandığını savundu.Erhürman, bu ülkede yapılan bütün sözleşmelerde kamu menfaatinin zedelendiğini ileri sürerek, mali protokolde de yer alan sözleşmeler biriminin hala kurulmadığını belirtti.
Angolemli: Altyapı trafikte tehlike yaratıyor
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, karayollarındaki çevre kirliliğiyle ilgili eleştirilerde bulunarak altyapının da trafikte büyük tehlike yarattığını belirtti. Angolemli, vatandaşların verdiği vergilerin de yollar için kullanılmadığını savundu.
Ercan konusunda da eleştirilerde bulunan Angolemli, “13. Maaşları ödeyemeyen hükümet Ercan’ı acele okuttu” dedi.
Trafik konusunda gençlerin sokaklarda olduğunu ifade eden Angolemli, “Ülkede istifa kültürü yok. 6 ayda düzeltemezdi ama Bakan istifa etmeliydi. Bu olsaydı gençler bu kadar tepki göstermezdi ” dedi.
Özgür: Yasaları hayata geçirelim
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesi üzerine söz alan CTP Milletvekili Birikim Özgür, vekillere “Konuya odaklanalım, yasaları hayata geçirelim. Üretimi çeşitlendirmek, geleceğe güvenle bakmak ve ekonomiyi güçlendirmek için sorumluluğumuzdur. Bunun iktidarı muhalefeti yoktur” dedi.
Halka hizmetin esas olduğunu dile getiren Özgür, Telefon Dairesi konusunda ne düşünüldüğünü sordu. Özgür, “Bizim halkımız ne zaman hızlı internete kavuşacak? Bunu bilmek istiyoruz. Bu konuda ulusal politika oluşturulmasını ertelersiniz halkımız dijital eşitliği yakalamayacak. Bu ülkenin günübirlik yaklaşımlarla değil, vizyonla yönetilmesi gerek” dedi.
Şahali: Bu bütçeyle makro projeler üretilemez
CTP Milletvekili Erkut Şahali, bakanlığın bütçesiyle makro projeler üretilemeyeceğini, zaten raporda bu gibi bir hazırlık göremediklerini dile getirdi.
Şahali, Girne dağ yolunda meydana gelen kazaya da değinerek, bu yolun güvenli olmadığını vurguladı, “Kazadan hemen sonra bu yolun ihale aşamasında olduğu söylendi, bugün bize dağıtılan faaliyet raporunda buna rastlamadım, umarım gözümden kaçmıştır” dedi.
Rapora göre, Karayolları Dairesi’nin faaliyetlerine işaret eden Şahali, Güzelyurt’a ve Lefke’ye hizmette ağırlık verildiğini söyledi.
Gündüz: Acılar üzerinden siyaset yapılmamalı
Şahali’nin ardından Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesi üzerine söz alan Bağımsız Milletvekili Menteş Gündüz, acılar üzerinden siyaset yapılmaması gerektiğini belirterek, Girne dağ yolundaki kazaya işaret etti. Kıbrıs’ın kuzeyinde en acı veren olayların trafik kazaları olduğunu söyleyen Gündüz, yolların acil eylem planı kapsamında ele alınması gerektiğini söyledi, “Bize de yakışan budur” dedi. Gündüz, trafikte can güvenliğini tehdit eden unsurların polise bildirilmesini istedi, bu konuda toplumda hassasiyet oluşmasının önemli olduğunu belirtti.
Candan: Ölümler için önlem alınmalı
Bütçenin görüşülmesi sırasında söz alan CTP Milletvekili Armağan Candan, trafik kazalarında ölümlerin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını istedi.
Yollardaki güvenliğin yeterli olmadığını, belli saatlerde trafikteki yoğunluğun kaza yapma riskini arttırdığını kaydeden Candan, saat uygulamasının bunlara etkisine dikkat çekti.
Bazı çocukların okula veya servislerine yürüyerek gittiğini de söyleyen Candan, bunun başka sıkıntıları da gündeme getireceğini kaydetti. Armağan Candan, kaosa neden olan saat uygulaması konusunda hükümetin tedbir alınmasını istedi.
Erçal: O kamyon ülke için canavar
CTP Milletvekili Hüseyin Erçal, bakanlığın bütçesiyle ilgili değerlendirmesini “Bu bakanlığın her kuruşunu, bunu nereye harcayacağınızı, insana nasıl katkı sağlayacağını şaibe yaratmayacak şekilde düzenlemeniz gerek” dedi. Erçal, Girne dağ yolundaki kazada hayatını kaybedenlere rahmet, yararlılara şifa diledi. Erçal, “O kamyon 80 ton. Ülke için canavar. Ne yol, ne vatandaş bırakıyor. Bence şoför buradaki en masum halkadır. Birinci suç bu aracı ülkeye sokanlardadır, bizdedir. İkinci suç işletmenindir. Şirkete bin 800 TL ceza kesildi. Harca harca bitmez! Cezalar caydırıcı olmalı” dedi.
Taçoy: Lefkoşa çevre yolu bir an önce bitirilmeli
Daha sonra söz alan Bağımsız Milletvekili Hasan Taçoy, Lefkoşa çevre yolunun bir an önce bitirilmesi gerektiğini söyledi. Bu yol üzerinde büyük bir aksaklık olduğunu ve bunun düzeltilmesini isteyen Taçoy, “Lefkoşa çevre yolunda yol 90 derecelik bir dönüşle anayola bağlanır. Bu kavşağın nasıl yapılacağı hiçbir uzman tarafından bana açıklanamadı” dedi. Taçoy, Güzelyurt yolundaki kamulaştırma maliyetlerinin Maliye Bakanlığı tarafından ödenmesi gerektiğini de ifade ederek, “2010’dan beri devam eden bu yolu bitirmeliyiz” şeklinde konuştu.
Hamzaoğulları: Her biriminde akil insanlar görev almalı
CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın icraat gerektiren ve her biriminde akil insanların görev alması gereken bir bakanlık olduğunu kaydetti. Hamzaoğulları, Girne- Değirmenlik dağ yolundaki kazalara dikkat çekerek “10 kilometrelik yola 40 yılda tırmanma şeridi yapamadık. Çok mu zordu? ” ifadelerini kullandı. Sabit hız tespit kameralarının sayısını eleştiren Hamzaoğulları, Lefkoşa’dan Karpaz’a 32 tane kamera bulunduğunu belirtti ve sabit kameraların yanlış olduğunu savundu.
Çeler: Avrupa’daki uygulamalar incelenmeli
TDP Milletvekili Zeki Çeler, yollardaki eksikliklere dikkat çekerek, Avrupa’daki uygulamaların incelenerek ülkede uygulanması gerektiğinin altını çizdi.
Çeler, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde dağıttığı faaliyet kitapçıklarında okul yolu asfaltlanması gibi faaliyetleri koymasını eleştirerek, bunun güzel bir faaliyet olduğunu ancak toplumun ne zaman milli havayolu kurulacağını duymak istediğini kaydetti.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesi onaylandı
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesi Meclis Genel Kurulu’nda oy çokluğuyla kabul edildi. Bütçe 154 milyon 12 bin TL olarak onaylandı.
Dinçyürek: Ercan’dan alınacak kar payı iyi değerlendirilmeli
Bütçe görüşülürken konuşan Gazimağusa Bağımsız Milletvekili Hakan Dinçyürek, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst’e bazı hatırlatma ve önerilerde bulundu.
Dinçyürek, Ercan’da devletin ocak ayından itibaren kar payı alımı başlayacağını, devletin bunu iyi takip etmesini, Ercan’daki inşaatın proje ve yasalara göre yapılmasının denetlenmesini önerdi.
Karayolları ve yol güvenliğine değinen Dinçyürek yeni yollar yapmak yerine eski yolların bakım ve onarımının yapılması ve yol güvenliğinin sağlanmasına öncelik verilmesi gerektiğini belirtti.
Çakıcı: Kazaların sorumluları iktidarda olanlardır
Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı da, Ulaştırma Bakanlığı bütçesinin önemli olduğunu, ülkedeki en önemli sorunların başında trafik ve altyapı sorunları geldiğini söyledi.
Çakıcı, kazaların sorumlularının iktidarda bulunarak yolları yapanların ve bu hale getirenlerin olduğunu belirterek, “Ben sizin yaptığınızın önerilerin hiçbirini kabul etmiyorum. Bu bütçeleri geçiren, gereğini yerine getirmeyen, bu yolları bu hale getirenler sizlersiniz” dedi.
Dürüst: Eleştirilerin doğruluk payı var
Eleştirileri yanıtlayan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, 8 saatten fazla bir zamandır Bayındırlık Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğünü ifade etti. Dürüst, Bakanlığının imkanları ne kadar kısıtlı olursa olsun hizmet yelpazesinin geniş olduğunu kaydetti. Eleştirilerde doğruluk payı olduğunu söyleyen Dürüst, 1975’ten beri yollar yapılmakta olduğunu kazaların olmaması için yapılması gerekenler olmakla birlikte bakanlığına bağlı dairelerde ihtiyacın 8’de biri kadar dahi kadro bulunmadığını belirtti.
Güncelleme Tarihi: 15 Aralık 2016, 08:23