Maliye Bakanı Zeren Mungan, daire müdürleriyle birlikte görevde bulunduğu 2 yıl ile ilgili düzenlediği basın toplantısında, son iki yılda Maliye Bakanlığı bünyesinde yaptıklarını ve uygulayamadıklarını anlattı.
Çalışmaların, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılması, hesap verebilirlik ve mali saydamlığın sağlanması, bütçe disiplini ve tasarrufu ile yerel gelirlerin geliştirilmesi yaklaşımıyla yürütüldüğüne dikkat çeken Mungan, Maliye Bakanlığı’na bağlı dairelerde yapılan çalışmaları ana başlıklarıyla aktardı.
Bakan Mungan, iki yıllık görevinde Maliye’yi iyi bir noktaya getirdiğini ve iki yıllık görevini tamamladığını açıkladı.
Göreve geldiklerinde devlet bütçesinin açık veren yapıdan iki yılın sonunda fazla veren yapıya dönüştüğünü dile getiren Mungan, birçok yasa çalışması yaptıklarını, bazı yasaların Meclis’ten geçtiğini fakat daha geçmesi gereken çok önemli yasaların da Meclis’te beklediğini söyledi.
Bakan Mungan, kamu maliyesinin sürdürülebilir disiplinli bir noktaya getirildiğini ifade ederek, “2016-2018 ekonomik programında ekonomik büyüme odaklı, kamu cari giderlerinde tasarruf ve bütçe disiplininin sürdüğü, kayıt dışı ekonominin kayda alınma sürecinin devam ettiği bir dönem ihtiyacı önümüzde durmaktadır” dedi.
“Bütçeyi açıkla teslim aldım…”
“124 Alo Maliye” hattı kurulduğunu, telefonla veya elektronik olarak bakanlığa gelen bilgi talebi, şikayet ve önerilere 2 iş gününde geri dönüş yapıldığını, ayrıca RHA araçlara duyuru yapıştırılarak uygunsuz kullanıldığında bu hatta ihbar edilmesi istenerek amaç dışı kullanımların da engellendiğini dile getiren Mungan, devlet bütçesinin “Mayıs 2013’te 66 milyon TL açık ve 14 Haziran 2013’te 20 milyon TL açıkla teslim alındığını; Mayıs 2015’te 5 milyon TL fazla ve 12 Haziran 2015’te de21 milyon fazla” ile ikinci yılı tamamladığını belirtti.
Maliye’nin Seyir Defteri
Maliye Bakanlığı’nın 14 Haziran 2013 günü “Maliye’nin Seyir Defteri” başlığı altında devlet bütçesi gelir ve gider uygulama sonuçlarının şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri ile haftalık olarak www.kktcmaliye.com sayfasından yayımlanmaya başlandığını hatırlatan Mungan, diğer yandan kamudan maaş çekenlerin sayısının ve bu çerçevede ödenen miktarların düzenli olarak halkın bilgisine sunulduğunu kaydetti.
40 bin vergi yükümlüsü sisteme dahil oldu
Mali Düzenleme Yasası ile 40 bin vergi yükümlüsünün sisteme dahil olduğuna dikkat çeken Mungan, yeni vergi ve yeni fon konmadan kayıt dışı ile mücadele edildiğini, gelirlerin artırıldığını kaydetti.
Maliye Bakanı Mungan, bütçe vergi gelirlerinin reel olarak yüzde 9 artırıldığını vurgulayarak hedeflenen yapısal dönüşümler için gerekli olanın kayıt dışı ekonomi ile mücadele, vergi mevzuatının güncellenmesi, vergi uygulamalarının; teknolojiye uyumlu yenilikler ve kolaylıklar getirmesi ve yükümlü odaklı hizmet kalitesinin iyileştirilmesi çerçevesinde vergi konularına ilişkin 9 yasanın Cumhuriyet Meclisi’nden geçerek yasallaştığını belirtti.
314 milyon TL tutarında bin 110 ihale
AB uygulamalarına uygun bir Devlet İhale Yasa Tasarısı hazırlandığını, Kamu İhale Tüzüğü’nün, hazırlanan yasa tasarısına uygun tadil edildiğini, Maliye Bakanı’nın sınırı olmayan ihalesiz alım yetkisine de son verildiğine dikkat çeken Mungan, 314 milyon TL tutarında bin 110 ihale kararı alındığını kaydetti.
Zeren Mungan, AB uygulamalarına uygun bir şekilde hazırlanan Devlet İhale Yasası’nın yürürlüğe giremediğini bu nedenle Kamu İhale Tüzüğü’nün tadil edildiğini ve şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkeleri çerçevesinde herkese eşit mesafede ihale işlemlerinin yürütüldüğüne dikkat çekti.
77 rapor incelendi
Maliye Teftiş ve İnceleme Kurulu’nda toplam 77 raporun tamamlandığını 9 konunun incelenmesine devam edildiğini belirten Bakan Mungan, 21 dosyanın Polis Genel Müdürlüğü ve Başsavcılığa gönderildiğini açıkladı.
2016-2018 ekonomik programı
Gelinen aşamada, Bütçe Yasası’nda öngörülen tüm mükellefiyetlerin zamanında yerine getirildiğini dile getiren Maliye Bakanı Mungan, 2016-2018 ekonomik programı ana hatlarının, KKTC’de istikrarlı ve sürdürülebilir ekonomik büyüme hedeflenerek hazırlanması için çalışıldığını kaydetti.
“Her birey ve kuruma eşit mesafe”
Yeni dönemde ekonomik büyüme odaklı, kamu cari giderlerinde tasarruf ve bütçe disiplininin sürdüğü, kayıtdışı ekonominin kayda alınma sürecinin devamının hedeflendiğini belirten Mungan, KKTC'de yaşayan her birey ve kuruma eşit mesafede durma; kamu kaynaklarının bütçe disiplini içerisinde dengeli dağılımı için çaba harcandığını, Bütçe Yasası’nda öngörülen tüm mükellefiyetlerin zamanında yerine getirilmesinin aksamadan yürütüldüğünü belirtti.
Güncelleme Tarihi: 08 Temmuz 2015, 09:24