Başbakan Tufan Erhürman, “Taş Değirmen Ekstra Natürel Sızma Zeytinyağı” tanıtım toplantısında üretimin önemine değindi. Erhürman, üretimin önünde birçok olumsuz eleştiri olsa da çalışmaya devam edeceklerini ve çalışmalara destek vereceklerini ifade etti. Kıbrıslı Türklerin “Yapamazsınız, çalışmak istemiyorsunuz” şeklinde eleştirildiğini ifade eden Erhürman, “Üretiriz ve varlığımızı üretimle tescilleriz” dedi.
Karpaz bölgesi üreticileri tarafından üretilen ve kısa bir süre sonra raflardaki yerini almaya hazırlanan “Taş Değirmen Ekstra Natürel Sızma Zeytinyağı” tanıtıldı. Tanıtıma Başbakan Tufan Erhürman, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu üyesi Kamil Sertoğlu, Büyükkonuk Zeytin Üreticileri Tarım Kooperatifi Başkanı Mustafa Hasek, Kaner Grup Direktörü Serhan Kaner ve Esnaf, Zanaatkâr ve Üreticiler Kooperatifi Başkanı Hürrem Tulga katıldı.
Etkinlikte konuşan Başbakan Erhürman, ülkede üretilen ürünlerin tanıtım ve pazarlamasının daha güçlü bir şekilde yapılmasının önemine işaret etti.
Başbakan Erhürman, söz konusu projenin çeşitli aşamalarına tanıklık ederek, elinden gelen katkıyı yaptığını belirtti.
Yapılan işin çok önemli olduğunu vurgulayan Başbakan Erhrüman, iş ve işbirliğinin üretilen üründen daha önemli olduğunu vurguladı.
Yapamazsınız dediler
Olumsuz birçok eleştiril aldıkları ifade eden Başbakan Erhürman şöyle devam etti:
“Üretilen şey çok önemlidir ama üretilen işin boyutu onun çok ötesindedir. Çünkü bu ülkede ‘kooperatifçilik bitti’ dediler,’ üretim bitti’ dediler ‘üretici kalmadı artık üretmeye niyetiniz yok’ dediler. ‘Siz Kıbrıslı Türklerin niyeti yoktur çalışmakta istemezsiniz bu işi yapamazsınız’ dediler, biz de inadına dedik ki yok biz çalışırız, üretiriz işbirliği yaparız bu işleri başarırız, üretiriz ve varlığımızı üretimle tescilleriz.”
Göreve geldiklerin günden itibaren Kalkınma Bankası’na ‘kooperatifçiliği destekleyecek kaynakları yaratın’ talimatını verdiklerini anımsatan Başbakan Erhürman, ülkede üretilen zivaniya, harup ve üzüm gibi ürünlerin tanıtılarak pazarlanmasının daha güçlü bir şekilde yapılmasının önemine değindi.
Şahali: Uluslararası pazara sunulacak
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali ise kooperatifçiliğin önemine değindi.
Şahali, ekonomik anlamda refahı elde etmenin yolunun kooperatifçilikten geçtiğini dile getirdi.
Antalya’da gerçekleştirdiği temaslara da değinen Bakan Şahali, Antalya’da 32 milyarlık cirosu olan kooperatiflerin bulunduğunu ve söz konusu kooperatiflerle, üretim ve pazarlama konusunda ciddi bir bağ kurduklarını söyledi.
Bakan Şahali, üretilen zeytinyağının ilk aşamada iç piyasaya ardından da uluslararası pazara sunulacağına dikkati çekerek, uluslararası pazar kalitesinin yakalanmasının zorunlu olduğunu vurguladı.
Konuşmasında “Ülkede küçülen tarım alanlarını büyütmek kümelenerek kooperatifin önünü açarak olur. Kooperatiflerle birlikte adım atmaya öncelik tanıyoruz” diyen Bakan Şahali, tanıtımı gerçekleştirilen zeytinyağının kooperatifçiliğe çok güzel bir örnek teşkil ettiğini sözlerine ekledi.
Sertoğlu: Üretimin gelişmesi gerek
Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu üyesi Kamil Sertoğlu da, hem siyasi hem de iktisadi anlamda zor zamanlardan geçildiğini anlatarak, ekonominin canlanması için üretimin gelişmesi gerektiğini belirtti.
Konuşmaların ardından ürün tanıtım gecesi, Taş Değirmenin hikâyesini anlatan sunum ile devam etti.
Gurur duyuyoruz
Büyükkonuk Zeytin Üreticileri Tarım Kooperatifi Başkanı Mustafa Hasek tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, doğru yolda olduklarını ifade ederek şişelenen zeytinyağının tanıtılıp pazara sunulmasından dolayı çok heyecanlı olduklarını söyledi.
Ürünün dağıtımını üstlenen ilgili firma Kaner Grup Direktörü Serhan Kaner de, bir yıldır heyecanla hazır olmasını bekledikleri ürünün dağıtım görevini üstlenmekten dolayı gurur ve heyecan duyduklarını söyledi.
Esnaf, Zanaatkâr ve Üreticiler Kooperatifi Başkanı Hürrem Tulga da, zeytinyağından sonra sırada ülkede üretilen diğer ürünler olduğunu belirtti.
Etkinlik şişelenen Taş Değirmen Ekstra Natürel Sızma Zeytinyağı üretim tanıtımı ve tadımı ile son buldu.