Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Ulusal Konsey toplantısında Rum siyasi parti başkanlarını müzakerelerinin gidişatı hakkında bilgilendirdi.
Fileleftheros gazetesi, “Anlaşma Bulmacasında Daha Çok Boşluk Var” başlık altında verdiği haberde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in önceki gün gerçekleştirilen Ulusal Konsey toplantısında Rum siyasi parti başkan ve yetkililerine çözüm müzakerelerine ilişkin bilgi verdiğini yazdı. Gazeteye göre Anastasiadis, yönetim başlığında bazı adımlar atıldığını doğrulasa da anlaşmaya giden yolun hala uzun olduğunu aktardı.
Anastasiadis’in Ulusal Konsey bilgilendirmesinden, “her şeyin müzakere edilmekte olduğu ve henüz sonuç olmadığının” anlaşıldığını belirten gazete, “müzakerelerin Hristofyas-Talat uzlaşı noktalarına dayandığını ve müzakerecilerin bunları 11 Şubat 2014 ortak açıklamasıyla ilişkilendirmeye çalıştıklarını” savundu.
İşte müzakerelerin özeti
Gazete, Anastasiadis’in bilgilendirmesinin şu maddelerle özetlenebileceğini belirtti:
1. Ortam daha olumluya dönüştü. Eroğlu’na göre Akıncı ile ortam daha olumlu.
2. Mustafa Akıncı federasyonun iki egemen varlıktan değil iki toplumdan ortaya çıkacağını açıkça söylüyor.
3. Espen Barth Eide, AB normları konusunda çok iyi.
4. “İki Toplumlu İki Kesimli Federasyon” temel özgürlükleri sağlıyor. Kıbrıslı Türkler bölgelerini yönetmek istiyorlar ve bunda ısrarcılar. Kıbrıs Türk tarafına göre, iç vatandaşlık toplumsal temelde belirlenmeli.
5. Hristofyas-Talat uzlaşı noktaları ortak açıklamaya adapte edildi.
6. Başkanlık konusunda tezler şu şekilde: Kıbrıs Rum tarafı, Kıbrıs Rum başkan ve Kıbrıs Türk başkan yardımcısı olması gerektiğini düşünüyor. Kıbrıs Türk tarafı ise dönüşümlü başkanlığı destekliyor. Kıbrıs Rum tarafı 1989 kararları temelinde ağırlıklı oy için öneriler sunmuştu. Bu noktada eski Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, bu öneriyi kendisinin Talat’la müzakerelerde sunduğunu belirtti.
7. Yüksek Anayasa Mahkemesi’nde 4 Kıbrıslı Rum ve 4 Kıbrıslı Türk yargıç görev yapacak. Çıkmaza girilmesi durumunda ise, AB mahkemesi üç yargıçtan bir tanesini kurayla belirleyerek, çözüm bulması için Kıbrıs’a gönderecek. Bu yargıç Kıbrıslı Rum, Kıbrıslı Türk, Türk, Yunan ya da İngiliz olmayacak.
8. Geçiş döneminin süresi görüşülüyor.
9. Mülkiyette mal sahibi tanınması varmış gibi görünüyor ancak kullanıcı ve yeniden yerleşme, kısmi yeniden yerleşme (örneğin hastane inşa edilmiş ve taşınmazdan geriye küçük bir alan kalmışsa ve kullanılmıyorsa iade edilmesi), alternatif ikametgah, siyasi hakların derecelendirilmesi, takas ve tazminat gibi olası çözümler de görüşülüyor. Eşit katılımlı bir mülkiyet komisyonu olacak ve başkanı yabancı olacak. ‘Kullanıcı’ teriminin farklı altı kategorilerinin bulunduğu vurgulanıyor.
10. Kıbrıslı Türkler, oluşturucu devletçiğin yetkileri temelinde uluslar arası anlaşmalar imzalayabilmeyi istiyorlar. Kıbrıs Rum tarafı bunun ticari, spor, eğitim, din alanlarında ancak her zaman merkezi hükümetin onayıyla olabileceğini belirtiyor.
11. Kamu hizmetlerinde ve genel anlamda dairelerde Kıbrıs Rum tarafı 7-3 oranını destekliyor.
12. Kıbrıs Türk tarafı siyasi haklar konusunda, devletçiklerindeki dengelerin ve kontrolün değişmemesini istiyor.
Gazete, yukarıda belirtilen bu unsurların yanı sıra, vatandaşlıkların verilmesi kriterlerinin beklemede olduğunu iddia etti.
Kıbrıslı Türklere, AB normlarına uyum ve çözüm sonrasına hazırlanmaları için yardım sağlanması konusunda anlaşıldığını iddia eden gazete, Merkez Bankası konusunun hala görüşüldüğünü öne sürdü.
Gazete, toprak konusunda ise miktar ya da haritaların görüşülmediğini, sadece kriterlerin ele alınmakta olduğunu iddia etti.
Güncelleme Tarihi: 16 Temmuz 2015, 09:57