banner564

Üreticinin  sabrı taştı 

Naimoğulları, yem ve akaryakıttaki zamma tepki göstermek, sektördeki sorunlara dikkat çekmek için Güzelyurt’ta yapılan eylemin ülke geneline yayılabileceğini belirtti

Üreticinin  sabrı taştı 
banner598

 Rahme ÇİFTÇİOĞLU               

Güzelyurt ve bölgesindeki hayvan üreticileri, yem ve akaryakıttaki zamma tepki göstermek, destek ödemelerinin yapılmasını, sütte ve suda fiyat dengelemesini talep etmek üzere Güzelyurt’ta araçlı eylem gerçekleştirdi.
Eyleme, yüzden fazla traktör, iş aracı ve araçla katılan üreticiler hükümete Güzelyurt Terminali’nden “Bu zamlarla üretime devam edilemez, üretici de halk da çöktü” diyerek seslendi.
“Hayvancı Bu Milletin Dilencisi Mi?”,  “Çalışır Bozarsınız” pankartlarının traktörlere asıldığı eylem Güzelyurt-Bostancı arasında yapımı devam eden kavşaktaki trafik ışıklarında başladı.
Araçlarla burada toplanan üreticiler Güzelyurt’un merkezine ilerleyerek çarşıdan geçti ve eylemi Güzelyurt Terminali’nde tamamladı.
Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu ile Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle’nin de katılarak destek verdiği eylemde, açıklamayı Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları ile Yönetim Kurulu Üyesi ve Bölge Sorumlusu Cemal Darbaz yaptı.
Terminal alanına UBP milletvekili Menteş Gündüz de geldi. Zaman zaman vatandaşların balkonlarından, iş yerlerinden alkışlarla, trafikteki araçların da kornolarla destek belirttiği eylem saat 10.00’da başladı ve 11.30 sıralarında olaysız şekilde tamamlandı.


Naimoğulları: Ateş Lefkoşa’ya gelecek
Mustafa Naimoğulları, Güzelyurt’ta yaktıkları eylem ateşinin bölgelere dağılacağını, daha sonra da Lefkoşa’ya geleceğini söyledi.
Naimoğulları, “çözüm için önerilerimiz masada, konuşmaya hazırız. Hayvan üreticisi böyle giderse batacak. Üç-beş kuruşun pazarlığının derdinde değiliz. Çağrılarımızı dikkate almazlarsa, Lefkoşa’da nasıl bir eylem yapacaklarını görecekler” dedi.
Üretimde, ihracatta, ithalatta planlama olmadığını savunan Naimoğulları, sektöre tüccar zihniyetiyle yaklaşıldığını söyledi.
Naimoğulları, Başbakan Tufan Erhürman, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali ile defalarca görüştüklerini, dün Maliye Bakanı Serdar Dentaş ile de bir araya geldiklerini, sorunları da çözüm önerilerini de birçok kez ilettiklerini belirtti.
Naimoğulları, yetkililerin bütünlüklü çözüm için Temmuz’u işaret ettiğini savunan, üreticinin bu kadar zaman bekleyemeyeceğini söyledi.

“Eylem değil diyalogdan yanayız”
Mustafa Naimoğulları, “Eylem değil diyalogdan yanayız ama geldiğimiz noktada şunu gördük: Bu işler konuşarak, tartışarak, anlatarak olmuyor. İşi bilmeyen, işten anlamayan, her şeyi zora sokan anlayışla karşı karşıyayız” dedi.


Darbaz: Kara borsa var
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Bölge Sorumlusu Cemal Darbaz, 1 TL 35 kuruşa alınan sütün markette 5 TL’ye satıldığını belirtti.
“Bu girdi maliyetleriyle üretim yapacak halimiz kalmadı” diyen Darbaz, canlı hayvanların üreticiden düşük fiyatla alındığını kasapta pahalıya satıldığını belirtti.
Konuşmasında, halka “yanımızda olun” diyerek seslenen Darbaz, “Halk, üreticinin ya beleş verdiği ürünleri altın fiyatına alıyor. Bir kara borsa var, hükümet buna göz yummasın” dedi.


Güvenlier: Ayakta duracak takatimiz kalmadı
Öte yandan KKTC Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle üreticinin ayakta duramayacak noktaya geldiğini savundu.
Birlik Başkanı Alpay Orhan Güvenlier, yaptığı yazılı açıklamada, ham maddelere, yeme, elektrik ve akaryakıta gelen zamlara işaret ederek, “Hayvanlarımızı yaşatmak için acil olarak hibe arpaya ve sübvansiyeli kaba yeme ihtiyacımız var, süt fiyatlarında da gözle görülür gerçekçi bir artış yapılması kaçınılmazdır” dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473