banner564

Ülkenin gündemi  maaş

Koalisyon ortakları, milletvekilleri için öngörülen aylık Bin 700 TL’nin, Bin 300 memura taksim edilmesi yönünde karar alırken, muhalefet bunu siyasi şov olarak niteledi

Ülkenin gündemi  maaş
banner598

Pelin YÜKSELAY

Koalisyon ortaklarından Halkın Partisi’nin (HP), milletvekilleri için öngörülen aylık Bin 700 lirayı ‘hayır kurumlarına’ bağışlama kararı almasının ardından, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Demokrat Parti (DP)  ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) karşı atağa geçti. 
Maliye Bakanı Serdar Denktaş, dün diğer ortaklarla yaptığı toplantı sonrasında 50 milletvekili için öngörülen aylık 85 bin TL dolayındaki parayı, düşük maaşlı Bin 300 kamu görevlisine dağıtma yönünde karar aldıklarını açıkladı. Denktaş, karar çerçevesinde her memura ayda 65 TL civarında bir pay düşeceğini belirtirken, bu karardan çok da mutlu olmadığını ima etti.

Oğuz: İktidarın işi siyasi şov
   Denktaş’ın, milletvekili maaşlarıyla ilgili açıklamasını Diyalog’a değerlendiren 
UBP Genel Sekreteri Dursun Oğuz, iktidar ortaklarını ‘siyasi şov’ yapmakla suçladı. Oğuz “Yapılması gereken hayat pahalılığı ödeneğinin herkese eşit dağıtılmasıdır” dedi.
   Dursun Oğuz şunları kaydetti: 
“Maliye Bakanı Serdar Denktaş da, Kudret Özersay’a uyup şov yapmaya başladı. Topluma ‘bakın vekiller, daha az maaş alanların daha çok artış alması için fedakarlık ediyorlar’ mesajı vermeye çalışıyorlar ama o bir taraftan akaryakıta zam yaparak halkla dalga geçiyorlar. Öyle bir hükümet var ki karşımızda zam kararını bile doğru düzgün açıklayamıyor. Halkın duygularıyla oynuyorlar, duygu sömürüsü yapıyorlar. Olması gereken hayat pahalılığının eşit olarak herkese yansıtılmasıdır. Dediğim gibi şu an yapılan şovdur, halkı aşağılamadır, halkla dalga geçmedir. Bırakıp gitsinler. Halkı daha fazla kaosa sürüklemeden gitsinler. Bu ülkeyi daha iyi yönetecek parti vardır, her şeyiyle de hali hazırda bunun için beklemektedir. Buradan bir de sendikalara mesajım var. Eğer UBP’nin hükümet dönemi olsaydı ve bu kadar zam yapılsaydı, sokakta olacaklardı ama sol partiler başta olunca seslerini çıkarmıyorlar. Bu halk sendikaların şu anki tavrını da unutmayacak. Son olarak da Başbakan Tufan Erhürman’a seslenmek istiyorum, bir an önce istifa etsin, ülkedeki bu kaos ortamı sona ersin”

Arıklı: Kararı alkışlıyoruz
YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı ise “Alınan kararı bizler de alkışlıyoruz” dedi.
   Arıklı şunları kaydetti:
   “YDP olarak biz zaten bu hayat pahalılığı zammının vekillere verilmesini doğru bulmuyorduk. Alınan karar bizim de alkışladığımız bir karar. Yalnız burada dikkatinizi çekmek istediğim başka bir konu var. O da sosyal medyada milletvekillerine karşı yapılan linç girişimi. Buna ayrı bir parantez açmam gerekiyor. Bu hayat pahalılığı zammını bir tek vekiller almıyor. Sosyal medyada ne yazık ki böylesi bir rüzgar estiriliyor. Sanki vekillere bu zam yapılmazsa sorun ortadan kalkacakmış gibi. Halbuki devletin üst düzey kademelerinde atanmış ve vekillerden daha çok maaş alan bürokratlar bulunuyor. Kamuda üst mevkilerde çalışan kişiler de aynı şekilde. Kıb-Tek’te maaşı 16 bin TL olan sözleşmeli personel bulunuyor. Dolayısıyla tek bizim maaşımız yüksekmiş gibi algı oluşturularak operasyon yapılmamalı. Benim önerim şu; bu zammı maaşı tüm yüksek olan çalışanlara vermeyelim. Oradan arta kalan parayı da gerçekten maaşı düşük olan ihtiyaçlılara paylaştıralım. Kıb-Tek’te 16 bin TL maaş alan da bu zammı almasın, bilmem hani bakanlıktaki bürokratta. Bir de konuşulması gereken şu var. Gerek vekiller gerekse de yukarıda bahsettiğim diğer yüksek maaş alanlar, bu maaşı hak ediyor mu? Vekiller hak etmiyor. Bunu net olarak söyleyebilirim. Biz parti olarak hükümette yer alsaydık ne yapardık ama biliyor musunuz? Az maaş olana çok hayat pahalılığı, çok maaş alana da az hayat pahalılığı vererek bu aradaki uçurumu ortadan kaldırırdık. Yapılması gereken budur. 

Denktaş: Artış vekil 
maaşlarına yansıtılmayacak
Maliye Bakanı Serdar Denktaş dün düzenlediği basın toplantısında, yüzde 12.11’lik hayat pahalılığı artışının milletvekillerinin maaşlarına yansıtılmayacağını, düşük baremlerdeki 1453 kişinin maaşına yansıtılacağını belirtti. 
Denktaş, bu rakamın düşük baremlere 45-60 TL arasında yansıması olacağını söyleyerek, uygulamanın yılsonuna kadar devam edeceğini kaydetti.
Uygulamanın yapılmasına olanak sağlamak adına kanun hükmünde kararname çıkarılacağını dile getiren Denktaş, barem yapısının değişmesine yönelik bir çalışmanın da gündemde olduğunu belirtti. 
Denktaş, hükümet kriz olmadığını, istikrarı korumaya kararlı olduklarını kaydetti. 
Maliye Bakanı Serdar Denktaş, hayat pahalılığı ile ilgili oransal bir uygulama yapıldığını belirtti. 
“Az maaş alanın az artış, fazla artış alanın da fazla artış aldığı” konusunun sıklıkla basın ve muhalefet tarafından gündeme taşındığını, hükümetin kendi içinde de bu konuyu tartıştığını dile getiren Denktaş, “En alt baremle en üst barem arasındaki yelpaze ülkemizdeki kadar hiçbir ülkede dar değildir. En dar olduğu ülkelerdeniz” dedi. 
Denktaş, yapılacak uygulama ile ilgili bilgi vererek, milletvekilleri artı bir bakan yani 51 kişinin maaşlarını yarın değil cuma günü alacağını, yüzde 12.11 hayat pahalılığının milletvekili maaşlarına yansıtılmayacağını, bu rakamın en alt baremlerde olan, 7 yıllık çalışanlara kadar toplam 1453 kişinin maaşlarına yansıtılacağını açıkladı. 
Bu uygulamanın 45-60 TL arasındaki bir yansıması olacağını dile getiren Denktaş, bu rakamın bu ayki maaşlara yansıtılmayacağını, gelecek hafta verileceğini belirtti. 
Uygulamanın kanun hükmünde kararname gerektirebileceğini, buna yönelik de çalışma yapılacağını söyleyen Denktaş, konuyu muhalefet milletvekilleri ile görüşmediklerini ancak bir itiraz geleceğini düşünmediğini çünkü milletvekillerinin aldığı artış oranının muhalefet tarafından çok fazla eleştirildiğini kaydetti. 

“Barem yapısına düzenleme getirilmeli”
Barem yapısının daha düzenli bir hale getirilmesine yönelik çalışma gerektiğini dile getiren Denktaş, barem düzenlemesine yönelik çalışma bitirildiğinde sorunun aşılabileceğini belirtti. 
Milletvekili maaşlarına artış verilmemesine yönelik kararın doğruluğuna inanmadığını söyleyen Denktaş, bu uygulamanın yeni bir uygulama olarak deneneceğini, basın, muhalefet ve hükümetin böyle bir talebi olduğunu belirterek, sonuçlarının hayırlı olmasını diledi. 
Bu yılın zor geçeceğini ancak umutsuz vaka olarak görmediklerini dile getiren Denktaş, vergi gelirlerinde artış olduğunu, Fiyat İstikrar Fonu’nda yıla 73 milyon açıkla başladıklarını, dövizde dalgalanma ve çok yüksek gelen hayat pahalılığı etkisiyle yıl sonuna kadar 237 milyon TL açık öngördüklerini söyledi. 

“İstikrara ihtiyacımız var...”
Denktaş, kurulu sistemde alınması gereken tedbirler olduğunu, bunların travmaya neden olmaması adına zamana yayıldığını, bu bağlamda hükümete yönelik saldırı ve yıpratma girişimlerinin durdurulması gerektiğini belirtti. 
Hükümetin biteceğine yönelik tartışmaların sona erdirilmesini isteyen Denktaş, “İstikrara ihtiyacımız var. Hükümeti oluşturan parti başkanları bu istikrarı devam ettirme kararlılığındadır. Hükümet değiştirerek işleri düzelteceğimizi zannediyorsak hiçbir yere varamayız” dedi. 
“CAS çalışanları maaşlarını alacak”
CAS çalışanlarının maaşları konusundaki soruyu yanıtlayan Denktaş, bugün maaşların ödenmiş olacağını belirtti. 
Bir soru üzerine asgari ücrette bir düzenleme yapılacağını söyleyen Denktaş, sektörel bazda asgari ücret belirlemesine geçilmesi gerektiğini kaydetti. 
Sübvanselerin belirlenmesine yönelik düzenlemeler yapılması gerektiğini dile getiren Denktaş, toplumsal geleceği düşünmek ve plan program yapmak gerektiğini söyledi. 

Yeltekin: Halkla alay 
etmenin en açık ifadesi
Hür-İş Federasyonu, Halkın Partisi Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın Halkın Partisi (HP) milletvekillerinin hayat pahalılığından kaynaklanan ödeneği almayacağını açıklamasının halkla alay etmek olduğunu öne sürdü.
Hür-İş Federasyonu Genel Sekreteri Ali Yeltekin, Özersay’a, “2 bin 55 TL net asgari ücret alan ve geçinen garibanların bu yaşamını doğru buluyor mu?” diye sordu. 
Yeltekin yazılı açıklamasında, bu yılki ilk asgari ücretin belirlendiği mart ayında dar ve sabit gelirlilerin zor şartlarına dikkat çekerek asgari ücretin sefalet ücreti olduğunu belirtip çözüm önerilerini de masaya koyduklarını kaydetti.


İzcan’dan Özersay’a eleştiri
Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Başkanı İzzet İzcan, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın BM Barış Gücü’nün görev süresinin uzatılmasını reddettiğini ileri sürerek, bunun “yanlış ve talihsiz bir tavır” olduğunu iddia etti. 
Yazılı bir açıklama yapan İzcan, Başbakan Tufan Erhürman’dan konuyla ilgili açıklama talep ederek, reddetmenin hükümetin görüşü olup olmadığını sordu. 
İzcan “Koalisyon hükümet protokolünde, Kıbrıs sorunu ile ilgili görüşme sürecinin, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından yürütüleceği açıkça yazılmış iken, konu ile ilgili açıklamanın Kudret Özersay’dan gelmesi, bunun hükümet görüşü olup olmadığı sorusunu ortaya çıkarıyor” ifadelerini kullandı. 


Çakıcı: Adlarını altın 
harflerle yazdırdılar
Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler ( TKP Yeni Güçler) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, hükümeti eleştirerek, “ 4’lü koalisyon hükümetinin altı aylık süre zarfında yaptıkları zamlar ve sergiledikleri şovlarla, Kıbrıs Türk siyasi tarihine adlarını altın harflerle yazdırdıklarını “ ileri sürdü.
Çakıcı yaptığı yazılı açıklamada, özellikle orta direk ve çalışan kesimler ezilirken, 4’lü koalisyon hükümetinin tüm bunlara seyirci kaldığını savundu.
Çakıcı, icraat yapması ve ezilen kesimler için genel politikalar ve de çözüm önerileri getirmesi gereken hükümetin şovla günü geçirmeye çalışdığını iddia ederek, “ Başta Kudret Özersay olmak üzere bugünün hükümeti vergi reformu başta olmak üzere insanlarımızın ekonomik zorluklarını çözmek için hükümet politikası üreteceğine, popülizme dayalı politikalar ortaya koyarak insanlara şirin görünme çabası işine girmesi büyük talihsizliktir” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474