KKTC Meclisi dün ilk defa, iç sorunlarla ilgili bir olağanüstü toplantı gerçekleştirdi. Ancak toplantı salonu her zamanki gibi boştu. Bazı milletvekillerinin kürsüden yaptığı konuşmaların dışında herhangi bir kararın da alınmaması, vatandaşların sert tepkilerine yol açtı. CTP milletvekili Biray Hamzaoğulları ise her tarafın döküntü ve çöküntü içinde olduğunu belirterek “çirkefin içine çiçek ekilmez” dedi. Meclis önünde toplanarak eylem yapan ‘Trafikte Kazasız Yaşam Derneği’ üyeleri ise son 10 yılda 389 kişinin hayatını yitirdiğini belirterek, hükümetin acil önlemler almasını ve Trafik Güvenliği Kriz Masası kurulmasını istedi.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün Meclis Başkan Vekili Hüseyin Avkıran başkanlığında “trafik güvenliği” konusunda olağanüstü toplandı.
TDP Milletvekili Zeki Çeler’in öncülüğünde CTP, UBP, DP, TDP ve bazı bağımsız milletvekillerinin birlikte sundukları önergeyle Meclis’te dün trafik konuşuldu. Olağanüstü toplantı önergesine Başbakan Hüseyin Özgürgün ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın da imza verdiği belirtildi. Cumhuriyet Meclisi Danışma Kurulu’nun kararı uyarınca, toplantıda her milletvekiline bir saat konuşma süresi tanındı. Toplantıda ilk olarak olağanüstü toplantı önergesi sunan milletvekillerinin genel gerekçesi okundu. İlk sözü TDP Milletvekili Zeki Çeler aldı.
Çeler: Trafikte kriz masası kurulmalı
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun “trafik güvenliği” konusundaki olağanüstü toplantısında ilk konuşmayı yapan TDP Milletvekili Zeki Çeler, “kriz masası” kurulmasını önerdi.
Toplantının Meclis tarihinde Kıbrıs sorunu konusu dışında yapılmış ilk toplantı olduğunu kaydeden Çeler, trafik konusundaki olağanüstü toplantı için imza veren tüm milletvekillerine teşekkür etti. Çeler, trafik kazaları can alırken acının birkaç günde unutulmasını eleştiren herkesi özeleştiri yapmaya çağırarak, bugünkü toplantının bugünkü yazılı basında yer almamasını eleştirdi.
Arabacıoğlu: Polis kurallara uymayanları uyarmalı
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun “trafik güvenliği” konusundaki olağanüstü toplantısında üçüncü konuşmayı DP Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu yaptı. Arabacıoğlu konuşmasına, TDP Milletvekili Zeki Çeler’i kutlayarak başladı. Bir trafik vizyonu olması için yapılanların yetersiz veya hatalı olduğunu, bunu sorgulayacakların bilirkişiler olduğunu ifade eden Arabacıoğlu, “Polislerin yollara çıkmasındaki amaç ceza yazmak, oysa uyarması lazım… Kurallara uymayanların başına gelecekleri söylemesi, kemer takmayanları uyarması lazım” diye konuştu.
Tatar: Trafik Komisyonu faydalı olacak
Meclis Genel Kurulu’nun “trafik güvenliği” konulu olağanüstü toplantısında söz alan UBP Grup Başkan Vekili Ersin Tatar, toplantıya daha fazla ilgili olmasını beklediğini çünkü trafik kazalarının toplumun yüreğinde bir acı olduğunu söyledi. Tatar, bakanlık içindeki Trafik Komisyonu’nun aynı heyecanı duymadığını çünkü çok yoğun bir gündemleri olduğunu, sağlıklı fikir üretemeyebileceklerini kaydetti. Tatar bu nedenle trafik kazalarına karşı mücadele verecek komisyonun Meclis çatısı altında, uzmanların da katılımıyla kurulmasının faydalı olacağını düşündüğünü belirterek, bunun detaylarının hep birlikte düşünülmesini istedi.
Angolemli: “Yollarımız birer tuzak”
Meclis’teki “Trafik Güvenliği” konulu olağanüstü toplantıda söz alan Angolemli, trafik sorununun ancak birlikte olunarak çözülebileceğine işaret etti. Angolemli, trafiğe önem verilmediğini, yolların delik deşik olduğunu kaydederek, devlet dairelerinde trafik uzmanlarının çok yetersiz olduğunu söyledi. “Şu anda yollarımız hep birer tuzaktır” diyen Angolemli, “Kimdir bunları yaptıran, şehircilik nerede, belediye nerede?” diye sordu.
Serdaroğlu: Girne’de trafik iflas etti
UBP Milletvekili Esat Ergün Serdaroğlu da, trafikle ilgili 2015’te gerçekleştirilen çalıştayın sonucunun ne olduğunu sordu, çalıştay sonuçlarının hayata geçirilmesi için Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na çağrı yaptı. Girne’nin trafik sorununa dikkat çeken Serdaroğlu, “Girne’de yaşayan nefes alamaz, trafik iflas etti. Araçlar yollarda ilerleyemez durumda” diyerek, bunun yanında yol altyapılarının da çok kötü durumda olduğunu söyledi.
Özdenefe: Yollar tabela mezarlığı
CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe de, trafik sorunlarının sadece konuşarak çözülemeyeceğini, birçok konunun bakanlığı ilgilendirdiğini belirtti. Esas konunun trafik güvenliğinin öncelik yapılıp yapılmaması olduğunu söyleyen Özdenefe, trafik konusunun konuşulduğu bu toplantıya katılmadıkları gerekçesiyle Başbakan Özgürgün, Eğitim Bakanı Berova ve Sağlık Bakanı Sucuoğlu’nu eleştirdi.
Yollarda kirlilik yaratan tabela sorununun hala çözülmediğini, yolların tabela mezarlığına döndüğünü ifade eden Özdenefe, verilen söze rağmen bir şey yapılmamasını eleştirdi, tabelaların ciddi şekilde dikkat dağıttığını söyledi.
Özgür: Toplu taşımacılığa yoğunlaşılmalı
Toplantıda CTP Milletvekili Birikim Özgür de söz aldı. 8. dönem milletvekillerinin trafik konusunda duyarlı olduğu düşüncesini ifade eden Özgür, dönem başında trafikle ilgili tüm yetkileri Ulaştırma Bakanlığı altında toplanan düzenlemenin yapıldığını; Trafik ve Ulaştırma Hizmetleri Komisyonu’nun oluşturulduğunu anlattı. Özgür, toplu taşımacılığa yoğunlaşınca trafikle ilgili sorunların da aşılabileceğini, hem insanların ihtiyacının karşılanmış olacağını, hem trafik yoğunluğunun azaltılabileceğini, hem de çevrenin daha az zarar göreceğini belirtti.
Hamzaoğulları: Çirkefe çiçek ekilmez
CTP İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları da yaptığı konuşmada “çirkefin içine çiçek ekilmez” diyerek, ülkede 40 yıllık döküntü bulunduğunu söyledi.
Ülkede yeni yollar yapıldığını ancak yapılan tali yollarla trafik güvenliğinin tehlikeye sokulduğunu kaydeden Hamzaoğulları, tali yollarla siyaset yapıldığını belirtti. Bu yüzden her tarafın döküntü, çöküntü içinde bulunduğunu kaydeden Hamzaoğulları, çeşitli yerleşim birimlerinde gözlemlediği trafik sorunlarından örnekler verdi. Biray Hamzaoğulları, verilen “T” izinleri konusunda bilgi istediğini ancak alamadığını belirtti. “40 yılda Değirmenlik-Girne dağ yoluna bir tırmanma şeridi yapamadık. Bu yüzden ölümler de, yaralanmalar da oluyor” diyen Hamzaoğulları, Karayolları Dairesi’nde uzman kadro olmadığını, bu yüzden doğru icraatlar yapılmadığını kaydetti.
Biray Hamzaoğulları, radarların para kazanma amaçlı olduğu görüşünü ifade ederek, Hamitköy-Haspolat arasına “point to point” kamera konmasından önceki ve sonraki kaza verilerinin kıyaslanmasını önerdi.
Hamzaoğulları, hükümetin birilerine avantaj sağlamak amaçlı arazi dağıtımı yaptığını, oysa siyasetçilerin toplumsal kaygılarla hareket etmesi gerektiğini; bu konuda çarşaf liste uygulamasından umutlu olduğunu ifade etti.
Candan: AB ile birlikte hazırlanan 4 tüzük ne oldu?
CTP Milletvekili Armağan Candan da trafikle ilgili dönüşümü sağlamaya yarayacak AB ile birlikte hazırlanmış “Motorlu Araçlar, Ehliyet Sistemi ve Sürücü Sağlığı, Şoför Okulları ve Ehliyet Sınav” tüzüklerinin ne olduğunu sordu.
Candan, hazırlanan tüzüklerin neden Bakanlar Kurulu gündemine gelmediğini belirterek, hükümetin bu yönde kararı olup olmadığını öğrenmek istediğini söyledi.
Dürüst: Meclis yardımcı olsun
Cumhuriyet Meclisi’nin dün trafik güvenliği konusunda yaptığı olağanüstü toplantı 6 saat sürdü. Toplantının son bölümünde milletvekillerinin konuşmalarının ardından Bakan Dürüst de söz aldı ve eleştirileri yanıtladı, bakanlığının trafik politikası hakkında bilgi verdi.
Bütçeden dolayı acil durumlar haricinde herhangi bir noktaya müdahale etmelerinin imkansız olduğunu ifade eden Dürüst, “Lütfen bu Meclis otursun ve trafik konusunda daha ileri yaptırımlar uygulansın diye karar alsın” dedi.
Güncelleme Tarihi: 05 Mayıs 2017, 09:38