Serdarlı’nın, 1974 Mutlu Barış Harekatı’nın ikinci safhasında kurtuluşunun 40. yıl dönümü nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. Serdarlı Atatürk Büstü önünde yer alan kutlama törenine Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da katıldı. Protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu, İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesi, Serdarlı Belediye Başkanı Salih Bayraktar’ın konuşması ve öğrencilerin şiir okumasıyla sürdü. Tören, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun konuşması, tören geçişi, halk dansları ekibinin gösterileri ve izaz ikramla sona erdi.
Yetkililer katıldı
Kutlama törenine, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun yanı sıra Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı temsilcisi 28. Tümen Komutanı Tümgeneral Naci Kurul, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği üst düzey yetkilileri, bakanlar, milletvekilleri, siyasi parti, muharip dernek, dernek kurum kuruluş, üniversite ve okulların temsilcileri katıldı.
Bayraktar: Acı olayları unutmam
Serdarlı Belediye Başkanı Salih Bayraktar törende yaptığı konuşmada, Serdarlı ve bölgesinin kurtuluşunun 40. yılını kutladıklarını belirterek, 40 yıl önce bu bölgede acı ve büyük savaşların olduğunu, halkın işgalci Rum-Yunan ikisine karşı büyük bir direniş gösterdiğini ve topraklarını koruduğunu kaydetti. Bayraktar, tarihi bir gün olan 14 Ağustos’ta yaşananları gelecek nesillere anlatmanın, şehitleri anmanın ve gazilere şükranlarını sunmalarının görevleri olduğunu belirterek, acı olayları unutmadan Kıbrıs müzakerelerinde her iki halkın da yararına, Türkiye garantörlüğünün sürdüğü ve iki bölgeli paylaşımın olacağı çözümün ülkeye huzur getireceğine inanç belirtti.
Eroğlu: Tarimimizde çok ayrı bir yeri var
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Serdarlı’nın 40’ıncı kurtuluş yıl dönümü töreninde yaptığı konuşmada, 14 Ağustos 1974’ün Kıbrıs Türk tarihinde çok ayrı bir yeri olduğuna vurgu yaparak, 14 Ağustos 1974’te başlayan Kıbrıs Barış Harekâtı’nın ikinci aşamasıyla bugünkü sınırların çizildiğini, 14 Ağustos’ta başlayan ikinci aşama sayesinde ayaklarının altında güvenle yaşadıkları bir toprak parçası oluştuğunu kaydetti. Eroğlu, devlet kurdukları coğrafyaya 14 Ağustos’ta başlayan Barış Harekâtı’nın ikinci aşaması ile kavuştuklarını, buraları, dünden bugüne iyi bilen bir kişi olduğunu vurgulayarak, 22 Aralık 1963’te Mağusa sancağında doktor olarak görev almaya başladıktan sonra 1 Ağustos 1964’te Serdarlı’da görevlendirildiğini, o yıllarda Mağusa’dan buraya eşi ile birlikte her barikatta sorgulanarak, yoklanarak ancak 7-8 saatte geldiklerini anlattı.
“Peşinen Maraş’ı veriniz”
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum komşularının akıl ve barış yoluna gelmesi durumunda bir antlaşmanın mümkün olduğuna işaret ederek, ancak Rumların Kıbrıs Türk tarafına hala şunları dediğini söyledi: “‘Peşinen Maraş’ı veriniz. Ardından da topraklarınızın yarısını terk etmeye hazırlanınız. 100 bin Rum’u vereceğiniz topraklara yerleştirdikten sonra geriye kalan 60 bin Rum göçmenin de mallarına dönmesine izin veriniz”.
Güncelleme Tarihi: 16 Ağustos 2014, 09:38