Züleyha KARAMAN
Türkiye’de iç hat uçuş biletlerinin tavan fiyatı 309 lira olarak revize edilirken, Ercan uşuşlarının uygulama dışında bırakılması, Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği’ni (KITSAB) harekete geçirdi. KITSAB, hava yolu uçak biletlerinin tavan fiyatlarının sabitleştirilmesi için, KKTC’ye uçan Hava yolu şirketleri ile de görüşülmesi için hükümete çağrı yaptı.
KITSAB Başkanı Orhan Tolun, Yönetim Kurulu adına, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm,
Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş’a 6 Mayıs’ta gönderdiği ve dağıtımını da Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na yazdığı yazıda, uçak bileti tavan fiyatlarının sabitleştirilmesini istedi.
Tolun, yazıda, Türkiye Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının , 05 Mayıs 2014 tarihinde yaptığı açıklamada, Aralık 2013 yılından beri 299 TL olan havayollarının iç hat tavan bilet fiyatlarının, 309 TL olarak belirlendiğini ve bunun Türkiye’deki iç turizme katkıda bulunacağını belirtti.
“Türkiye’deki bu uygulamanın Kuzey Kıbrıs turizmini yaralayacağını ve özellikle Antalya ile rekabet gücünü azaltacağına inandıklarını kaydeden Tolun, “Bu noktadan hareketle, bizde de belirlenecek bir tavan fiyatı üzerinden, bu doğrultuda bir karar alınması ve Hava yolu uçak biletlerinin tavan fiyatlarının sabitleştirilmesi için, KKTC’ye uçan Hava yolu şirketleri ile de görüşülerek, Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi,Turizm , Kültür ve Spor Bakanlığı’nın, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile Hükümet nezdinde gerekli girişimleri başlatmasının yararlı olacağını düşünmekteyiz” ifadelerine yer verdi.
Otelciler Birliği temkinli
Bu arada, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KTOB) Başkanı Hüseyin Aktığ, uçak biletlerinde tavan fiyat uygulanmasına temkinli yaklaştı.
Aktığ, Diyalog’a yaptığı açıklamada, Türkiye’de iç hat uçuşlarına tavan fiyat getirilmesinin Kuzey Kıbrıs’ı olumsuz etkileyeceğini pek düşünmediğini ancak olumlu etki yapmasının çok kolay sağlanabileceğini ifade ederek, şöyle konuştu:
“Türkiye’den nasıl kimlikle gelinebiliyorsa, Ercan uçuşları iç hat uygulamasına alınabilir, alan vergilerinde çalışma yapılabilir. İki ülkenin çalışma bakanları oturup protokol imzalarsa, bu yapılabilecek bir uygulamadır. Burada esas amaç, ulaşımın kolaylaşmasıdır. Eskiden, kimlikle giriş bir avantajımızdı ama bugün Türki cumhuriyetlerine de kimlikle girilebiliyor. Bu avantajı aslında kaybettik. Bu sayı daha artacak. Bugün bir AB üyesi Yunanistan, Türkiye’den turist alabilme adına, vize uygulamasını nerdeyse uçağın içine taşıyacak hale getirdi. Bunları görebilmemiz, diğer rakiplerimizle aradaki farkın kapanmasına izin vermememiz gerekir.”
“Ercan uygulamaya alınırsa eşit şartlar sağlar”
Türkiye’nin iç hatlarında uygulananan tavan fiyat uygulamasına Ercan’ın da dahil edilmesinin, Türkiye’de bir turistin “Ercan’a mı uçayım, Antalya’ya mı uçayım” tercihinde eşit şartlar sağlayacağını belirten Aktığ, “Uygulama bu anlamda avantaj getirir ama bunu sadece fiyat boyutunda da bırakmak gerekir” dedi.
“Keşke yapsalar”
KKTC’ye yolcu taşıyan uçak firmalarının tavan fiyat uygulaması talebi konusunda “Keşke yapılsa” diyen Hüseyin Aktığ, şunları kaydetti:
“Uçak şirketlerinin çok da fazla hoşuna gidecek bir olay değil bu. Ercan’a uçmaktan vazgeçmeleri bile söz konusu olabilir. Bunun dengelenmesi gerekir. Onlara uygulanan alan vergileri, iç hat uygulamalarına Ercan alınırsa, vergileri iç hatlardaki gibi düşük olacak, tavan uygulaması da otomatikman gelecek, diğer taraftan uçak şirketlerinin de dezavantajları ortadan kalmış olacak. Sadece, ‘Ercan uçuşlarına tavan fiyat uygulansın’ demek, işin doğrusu çok adil bir söylem olmaz. Ama ‘iç hat uygulamaları Ercan’a da başlatılsın’ dersek, uçak şirketlerine de dezavantajlı fiyat uygulaması getirirken, bürokratik ve vergiler boyutunda bazı avantajlar sağlamış olacağız. Bu da denegeli ve adil olacak.”
Güncelleme Tarihi: 13 Mayıs 2014, 03:28