Gözde Süreç SARI (TAK)
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC), siyaset, ekonomi sosyal hayata dair birçok olaya şahitlik eden 2014 yılı geride kaldı.
KKTC’de 2014 yılının ilk yarısında yerel seçimler ve Anayasa’nın 29 yıl aradan sonra ilk kez değişmesi için yapılan referandum gündemde geniş yer buldu. Seçim sonucunda, 15 belediyede başkanlar değişirken, 13 başkan yerini korudu. 26 belediye başkanlığı için aday çıkaran hükümetin büyük ortağı CTP-BG, seçimden 14 başkan kazanarak ilk sırada çıktı. Anayasa’nın 21 maddesinin değiştirilmesini öngören halkoylamasında ise yüzde 62.16 “hayır”; yüzde 37.84 “evet” sonucu çıktı.
Türkiye’den KKTC’ye su getirilmesi projesine yönelik 2014 yılında çeşitli adımlar atıldı, ilerlemeler sağlandı. KKTC İçme Suyu Arıtma Tesisi, Geçitköy terfi Merkezi-Lefkoşa İsale Hattı ve Girne İsale Hattı’nın temel atma töreni yapılırken, Alaköprü ve Geçitköy barajları tamamlandı.
Dünyaca ünlü rock grubu Deep Purpe’ın konseri, “Let’s Do It” temizlik kampanyası ve Kıbrıs rallisi de yıl boyunca gündemde olan sosyal etkinlikler arasında yer aldı.
Adli olaylarda ise Kooperatif Merkez Bankası’nın para taşıma aracı kaçırılarak 3 milyon TL’nin çalınması, Polis Genel Müdürlüğü Adli Şube’de görevli Polis Müfettiş Muavini Mehmet Bayraktar cinayeti ve cinayet zanlısı cinayet zanlısı Mehmet Vechi’nin tutuklu bulunduğu polis binasında intiharı yıl boyunca çok konuşuldu.
Yılın ikinci yarısında ise Nisan 2015’te yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri konuşulmaya başlandı. Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) Cumhurbaşkanı adayı olarak Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber’i gösterirken, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kudret Özersay, Mustafa Akıncı ve Arif Salih Kırdağ da bağımsız aday olacaklarını açıkladı.
4 kişi iş kazasında öldü
2014 yılı Ocak ayından 25 Aralık’a kadar olan dönemde meydana gelen trafik kazaları sonucu 29 kişi hayatını kaybetti.
İş kazaları da bu yıl pek çok kez gündeme geldi. 1 Ocak-30 Eylül tarihleri arasında 196 iş kazası meydana gelirken, 192 kişi iş kazaları sonucu yaralandı, 4 kişi yaşama veda etti.
Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirinin derlemesiyle 2014’te KKTC’de meydana gelen önemli olaylar şöyle:Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirinin derlemesiyle 2014’te KKTC’de meydana gelen bazı önemli olaylar şu şekilde gelişti:
20 Ocak; kazada 4 ölü
Lefkoşa-Güzelyurt anayolunun Türkeli kavşağında meydana gelen trafik kazasında 3 kişi hayatını kaybetti. Kazada, JU 802 plakalı araçta bulunan Ayşe Candemir (30) İmge Kozok (24) ve Figen Arkın (38) yaşamını yitirdi. 5 kişi de yaralandı. Kazada ağır yaralanan Dilek Yılmaz (K-32) 1 Şubat’ta yaşamını yitirdi ve ölü sayısı 4’e yükseldi.
7 Şubat; Ceza (değişiklik) yasası yürürlüğe girdi
Ceza (Değişiklik) Yasası, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun onaylamasının ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yenilenen yasayla, ölüm cezası ceza türleri arasından çıkarıldı; cinsel suçlar alanındaki hükümler kaldırıldı veya değiştirildi; dördüncü kısmının üçüncü bölüm başlığı “ahlaka aykırı suçlar” yerine “cinsel nitelikli suçlar” olarak değiştirildi; “doğaya aykırı cinsel ilişki” suçu kaldırıldı.
15 Şubat; Hüseyin Beyar toprağa verildi
Kalp krizi sonucunda 11 Şubat’ta hayatını kaybeden Beyarmudu eski Belediye Başkanı Hüseyin Beyar, son yolculuğuna uğurlandı. Beyar, Beyarmudu Camii’nde kılınan öğle namazının ardından köy kabristanlığında toprağa verildi.
25 Şubat; Kanatlı’ya ceza
Vicdani reddini açıklayarak 2009 yılından itibaren seferberliğe gitmeyi reddeden Murat Kanatlı’nın, 14 Haziran 2011’de Askeri Mahkeme’de açılan davası sonuçlandı. Mahkeme, Kanatlı’nın 500 TL para cezası ödemesine, ödememesi halinde ise 10 gün hapis cezası almasına karar verdi. Para cezasını ödemeyi reddeden Kanatlı, 10 gün hapis yattı.
Osman İsmail Uğurhan vefat etti
KKTC'nin ilk Sayıştay Başkanı Osman İsmail Uğurhan 91 yaşında vefat etti.
26 Mart; Talat’a saldırı
Limasol’da organize edilen ve II. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın konuşmacı olarak katıldığı “Kıbrıs Sorununun Çözüm ve Kıbrıs’ın Yeniden Birleşme Perspektifleri” konulu etkinliğin yapıldığı salonda olay çıktı. Ulusal Halk Cephesi (ELAM) üyesi 60 civarında kişi, etkinliği basmaya kalktı.
Anayasa Değişiklik Önerisi
Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG), Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) ve Toplumcu Demokrasi Partisi’nden (TDP) 22 milletvekili, Meclis’e “Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa Önerisi” sundu.
7 Mayıs; Şeyh Nazım Kıbrısi hayatını kaybetti
Nakşibendi Tarikatı Şeyhi Nazım Kıbrısi’nin (Mehmet Nazım Adil), çoklu organ yetmezliği nedeniyle, tedavi görmekte olduğu Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Şeyh Nazım, aynı gün İkindi Namazı'nın ardından Selimiye Camii'nde kılınan Cenaze Namazı sonrasında toprağa verilmek üzere Lefke’deki dergahının bahçesine defnedildi.
9 Mayıs; Nesimoğlu hayatını kaybetti
Eğitimci, araştırmacı-yazar Ali Nesim Nesimoğlu, bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
13 Mayıs; BM Barış Gücü komutanı atandı
Birleşmiş Milletlerin (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, 56 yaşındaki Tümgeneral Kristin Lund'ı Barış Gücü Komutanı olarak Kıbrıs'a atandı.
Soma’da maden kazası
Türkiye’nin Manisa ili Soma ilçesinde maden kazası meydana geldi. Maden kazasına 301 kişi hayatında kaybetti. Maden kazası dolayısıyla, KKTC’den siyasiler, kurum, kuruluş, dernek, birlik ve sivil toplum örgütleri başsağlığı mesajı yayınladı, yardım kampanyaları düzenlendi.
15 Mayıs; Yas ilan edildi
Bakanlar Kurulu, Türkiye’nin Manisa ilçesine bağlı Soma’daki maden kazası nedeniyle KKTC’de 15 ve 16 Mayıs’ı ulusal yas ilan etti. Bu çerçevede 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle yapılacak şenlikler de iptal edildi.
KTFF ve KOP görüşmeleriyle ilgili basın toplantısı düzenlendi
Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) Başkanı Hasan Sertoğlu, Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösteren “Kıbrıs Futbol Federasyonu” ile yılsonuna kadar bir antlaşmaya varacaklarına inandığını söyledi. Sertoğlu, yıl sonuna kadar bir antlaşmaya varılamadığı takdirde görüşmelerin de uzatılmayacağını vurguladı.
18 Mayıs; Fellahoğlu hayatını kaybetti
Baf Sancağı eski Serdarlarından, Baf Türk Birliği eski başkanlarından ve Tapu Kadastro Dairesi eski müdürlerinden Esat Fellahoğlu hayatını kaybetti.
24 Mayıs; Deep Purple konser verdi
Efsanevi İngiliz rock grubu Deep Purple, KKTC’de konser verdi. Dünyaca ünlü rock grubu Deep Purple’ın özel hazırlanan Park Near East’te yer alan konserini binlerce kişi izledi.
30 Mayıs; Kıbrıs Türk basınında önemli bir kayıp
Kıbrıs Türk sporu ve spor basınına uzun yıllar hizmet eden Gazeteci Omaç Başat, yaşadığı rahatsızlık sonucu hayatını kaybetti. Omaç Başat 68 yaşındaydı.
5 Haziran; temizlik seferberliği yapıldı
Çevre Platformu ile Başbakanlık Kriz Yönetim Komitesi’nin organizasyonunu yaptığı “Let’s Do It Kuzey Kıbrıs” temizlik seferberliği Dünya Çevre Günü’nde yapıldı.
Polis Müfettiş Muavini Mehmet Bayraktar ölü bulundu
Polis Genel Müdürlüğü Adli Şube’de görevli Polis Müfettiş Muavini Mehmet Bayraktar, Kuruova’da annesinin evinde ölü bulundu. Lefkoşa Polis Müdürlüğü Adli Şube’de görev yapan 1966 doğumlu Bayraktar’ın, göğüs ve omzundan av tüfeği ile vurulduğu tespit edildi. Bayraktar’a aynı gün yapılan otopsiyle ilgili “Gazimağusa Devlet Hastanesi morgunda yapılan otopside ölüm sebebinin, ateşli silah yaralamasına bağlı olarak gelişen büyük damar, iç organ yaralanması, iç ve dış kanama sonucu olduğu tespit edildi” açıklaması yapıldı.
19 Haziran; Serter hayatını kaybetti
Meclis eski Başkanlarından Vehbi Zeki Serter 76 yaşında hayatını kaybetti. Serter, 21 Haziran’da düzenlenen törenlerle toprağa verildi.
20 Haziran; Bayraktar cinayetinde kayınpeder de tutuklandı
Lefkoşa Polis Müdürlüğü’nde görev yapan Polis Müfettişi Mehmet Bayraktar’ın vurularak öldürülmesiyle ilgili tutuklu sayısı iki oldu. Kuruova’da, annesinin evinde bulunduğu sırada vurulan Bayraktar’ın ölümüyle ilgili olarak 70 yaşındaki kayınpederi M.V. de tutuklandı.
27 Haziran; Şonya istifa etti
Demokrat Parti (DP) kurucu üyesi ve eski genel sekreterlerinden Bengü Şonya partisinden istifa ettiğini açıkladı. İstifasıyla ilgili basın açıklaması yapan Şonya, yerel seçimlere değinerek, Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG)’in belirsiz bir rota izleyerek, parti aidiyeti sorgulanabilir kişilere destek vermek için kullanıldığını iddia etti. Şonya, parti tabanı ve pati yetkili organlarının görüşleri alınmadan göstermelik ve çoğu zaman yanlış kararlar alındığını savundu.
29 Haziran; Halk Anayasa değişikliklerini reddetti
KKTC’de yerel yöneticilerin seçilmesi ve Anayasa değişikliklerinin oylanması amacıyla Yerel Kuruluş Organları Genel Seçimi ve Halkoylaması yapıldı. 175 bin 258 kayıtlı seçmen, ilk kez kullanılan 681 şeffaf sandıkta oy verdi. KKTC halkı hem 4 yıl boyunca görev yapacak belediye başkanları, belediye meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyeti üyelerini seçti. 1985’ten beri yürürlükte olan Anayasa’nın 21 maddesinde öngörülen değişiklikler için düzenlenen halkoylamasından ise “hayır” çıktı. Halkoylamasından yüzde 62.16 “hayır”; yüzde 37.84 “evet” oyu çıktı.
Seçim sonuçları açıklandı
KKTC’de 4 yılda bir yapılan yerel kuruluş organları genel seçiminin sonuçlarının açıklanmasıyla 28 belediyenin başkanları belli oldu. Seçim sonuçlarına göre, 15 belediyede başkanlar değişirken, 13 başkan yerini korudu. 26 belediye başkanlığı için aday çıkaran hükümetin büyük ortağı CTP-BG, seçimden 14 başkan kazanarak ilk sırada çıktı. 9 olan belediye başkan sayısını 14’e yükselten CTP-BG’nin İnönü’de desteklediği bağımsız aday kazandı. 24 belediyede aday gösteren ana muhalefet UBP 5 belediye başkanlığı kazandı. UBP’nin 13 olan belediye başkanı sayısı 5’e düştü.
DP-UG ve TDP ise 1’er başkan kazandı. DP-UG’nin daha önce 4 olan belediye başkanı sayısı, 1’e düştü. Hiç belediye başkanı olmayan TDP ise başkent Lefkoşa’yı kazandı. Geçen dönem 2 olan bağımsız belediye başkanı sayısı, bu seçimle 7’ye yükseldi. Seçilen bazı bağımsız adaylar, siyasi partilerin desteğini alarak bu göreve geldi.
4 Temmuz; Bayraktar cinayeti zanlısı Vechi intihar etti
Polis Müfettişi Mehmet Bayraktar’ın cinayet zanlısı Mehmet Vechi (E-70) intihar etti. Lefkoşa Polis Müdürlüğü’nde tutuklu bulunan Vechi, kendisini üçüncü kattan merdiven boşluğuna bırakmak suretiyle intihar ederek yaşamını yitirdi.
16 Temmuz; Yüksek Mahkeme Başkanı Öneri oldu
Yüksek Mahkeme Başkanlığı’na Şafak Öneri atandı. Gülden Çiftçioğlu ile Tanju Öncül de Yüksek Mahkeme yargıçlığına getirildi. Yüksek Adliye Kurulu, Yüksek Mahkeme Yargıcı Şafak Öneri’nin Yüksek Mahkeme Başkanlığı’na atamasına oybirliğiyle karar verdi.
19 Temmuz; Gül’ün son ziyareti de KKTC’ye
Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamalarına katılmak üzere KKTC’ye geldi. Cumhurbaşkanlığı görevine seçildiği 2007 yılında ilk resmi ziyaretini KKTC’ye yapan Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı Gül, KKTC’ye son resmi ziyaretini de yapmış oldu.
Kooperatif Merkez Bankası’nın para taşıma aracı kaçırıldı
Kooperatif Merkez Bankası’nın para taşıma aracı kar maskeli ve silahlı iki kişi tarafından kaçırıldı. Lefkoşa’dan hareket eden araç Güzelyurt yakınlarındaki Mevlevi ikinci çemberi civarında kaçırıldı. Para taşıma aracının yolunu başka bir araç tarafından kesen kar maskeli soyguncular, para taşıma aracında görevli iki kişiyi silah göstererek araçtan indirdi. Kooperatif Merkez Bankası’na ait para taşıma aracının soyulmasında kullanılan araçlar Bostancı sınır kapısında bulundu. Soygunculardan birinin kullandığı bankanın para taşıma aracı ile diğer soyguncunun kullandığı araç Bostancı Sınır Kapısı’nda bulundu.
30 Temmuz; soygunla bağlantısı tespit edilen 2 kişi tutuklandı
Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası’nın para taşıyan aracının soyulması olayıyla bağlantısı olduğu tespit edilen 2 kişi polis tarafından tutuklandı.
31 Temmuz; soygun olayında 2 tutuklu
Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası’na ait 3 milyon TL tutarındaki paranın çalındığı silahlı soygun olayında 2 kişinin tutuklanmasının ardından Türkiye’ye gittiği tespit edilen ve aranan bir kişinin Türkiye’de gözaltına alındığı; bir kişinin daha arandığı açıklandı.
1 Ağustos; M.Ç Türkiye’de serbest bırakıldı
Kooperatif Merkez Bankası’na ait 3 milyon TL’nin çalınmasıyla ilgili soygun olayında yer aldığı tespit edilen ve Türkiye’de bulunan M.Ç (E-26) isimli şahıs, Türkiye Savcılığı tarafından sorgulanmasına müteakip serbest bırakıldı.
5 Ağustos; 1 kişi daha tutuklandı
Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası’nın para taşıyan aracının soyulması olayıyla bağlantısı olduğu düşünülen M.F. polis tarafından tutuklandı. Aynı gün, Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası’nın para taşıyan aracından 24 Temmuz’da, 3 milyon TL çalınması olayıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı.
Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası’nın para taşıyan aracından çalınan 3 milyon TL’nin 770 bin 500 TL’sinin bulunduğu açıklandı.
10 Ağustos; Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi
Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk kez halk tarafından yapılan seçimde, Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı oldu. Halk tarafından yapılan ilk cumhurbaşkanı seçiminde, oyların yarısından çoğunu Erdoğan aldı. Erdoğan'ın ardından ikinci sırada Ekmeleddin İhsanoğlu, üçüncü sırada HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş geldi. Erdoğan yüzde 51.95, İhsanoğlu yüzde 38.34 ve Demirtaş yüzde 9.71 oy aldı.
14 Ağustos; Soygun girişimi başarısız oldu
Lefkoşa’da Merkez Bankası önünde Ziraat Bankası personelinin tasarrufunda bulunan parayı çalma girişiminde bulunuldu. Olay TC Ziraat Bankası personeli iki kişinin Merkez Bankası’ndan aldığı parayla araçlarına gittiği sırada meydana geldi. Kimliği meçhul bir erkek şahıs, TC Ziraat Bankası’na götürülmek üzere banka personeli Hasan Dağkuş’un tasarrufunda bulunan ve içinde1 milyon 20 bin TL ile 10 bin Sterlin nakit para olan çantayı çalmaya çalıştı. Saldırıya uğrayan 2 TC Ziraat Bankası çalışanının direnmesi ve orada bulunan Merkez Bankası görevlilerinin hareketlenmeleri üzerine 2 soyguncu, olay yerinin ilerisinde bekleyen başka bir şahısla birlikte, orada bulunan bir araçla olay yerinden parayı çalmadan kaçtı.
15 Ağustos; Kooperatif merkez bankası soygununda 3 kişiye 3’er ay tutukluluk
Kooperatif Merkez Bankası soygunuyla ilgili poliste tutuklu bulunan Bilay Çetereisi, Mahmut Fırat ve Ramazan Alliş, 3 ayı geçmemek kaydıyla Merkezi Cezaevi’ne gönderildi.
1 Eylül; Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan KKTC’de
Türkiye Cumhuriyeti’nin 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk yurt dışı ziyareti için, özel uçağı TC-TUR ile Ercan Havalimanı’na geldi. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun davetlisi olarak Ada’ya gelen Erdoğan, Ercan’da Cumhurbaşkanı Eroğlu ve eşi Meral Eroğlu tarafından karşılandı.
11 Eylül; Gece kulübü’ne silahlı saldırı
Lefkoşa’da Harem Gece Kulübü önünde, gece kulübünde çalışan 2 kişi, bir erkek şahıs tarafından vuruldu.
16 Eylül; Davutoğlu KKTC’de
Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, 62. Hükümet'in kurulmasının ardından ilk yurt dışı ziyareti için KKTC’ye geldi.
19 Eylül; Kıbrıs Rallisi yapıldı
Avrupa Ralli Şampiyonası’nın (ERC) 9’uncu ve Ortadoğu Ralli Şampiyonası’nın (MERC) 5’inci ayağı olan Kıbrıs Rallisi, başladı. “Lefkoşa Şehir İçi Özel Etabı” ile Güney Lefkoşa’dan başlayan uluslararası ralliye, KKTC’de ev sahipliği yapıyor. “Kıbrıs Otomobil Derneği”nin çatısı altında ve Kuzey Kıbrıs Turing Otomobil Kurumu’nun işbirliğiyle başlatılan organizasyonun tüm sorumluluğu ve ev sahipliğini Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) ile Lefkoşa Rum Belediyesi üstlendi. Avrupa’dan birçok önemli yarışçının yanı sıra Güney Kıbrıs’tan rallicilerin katıldığı etapta KKTC’den de yarışçılar da yer aldı.
23 Eylül; Arabacıoğlu istifa etti
Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, görevinden istifa ettiğini açıkladı.
24 Eylül; Girne’de döviz bürosunda soygun
Girne Karakum’da bulunan Mon Exchange Döviz Bürosu’nun sahibi Mehmet Hastan, meçhul bir kişi tarafından soyuldu.
28 Eylül: TC 9. Cumhurbaşkanı Demirel KKTC’de
Türkiye’nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, KKTC’yi ziyaret etti. Bir süre KKTC’de kalan Demirel, devlet ve hükümet yetkililerini ziyaret etti; Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın kabrine ve Boğaz Şehitliği’ne çelenk koydu.
11 Ekim; Lefkoşa’da su baskını
KKTC’nin bazı bölgelerinde öğle saatlerinde yağmaya başlayan gök gürültülü sağanak su baskınlarına neden oldu. Özellikle Lefkoşa ve çevresinde etkili olan sağanak, 3-4 saat sürmesine rağmen özellikle alt yapı ve dere yataklarının doldurulmasından kaynaklanan sorunlardan dolayı başkentte hayatı olumsuz etkiledi. Yağmur sonrasında yaşanan su baskınlarından dolayı Dr. Fazıl Küçük Bulvarı ve Gönyeli Yenikent Öğretmenler Caddesi, bir süre trafiğe kapatıldı. Yol üstündeki birçok iş yeri ve evi sular bastı. Bazı arabalar sular altında kalırken, bazılar da sulara kapılıp gitti.
20 Ekim; Sınay’ın istifa istemi Meclis’te reddedildi
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, CTP-BG Girne Milletvekili Abbas Sınay’ın milletvekilliğinden istifa istemini oy çokluğuyla reddetti. CTP-BG ve DP-UG milletvekilleri Sınay’ın istifasına ret oyu verirken, UBP çekimser, TDP de kabul oyu kullandı. Çekimser oylar, ret oylarından sayıldığından, Sınay’ın istifası 40 oyla reddedildi.
12 Kasım; Yeni Asgari ücret belirlendi
Asgari Ücret Saptama Komisyonu, asgari ücreti, bin 560TL’den, bin 675 TL’ye yükseltti.
16 Kasım; Açlık Grevi
Kıbrıs Türk Havayollarının (KTHY) kapatılmasının ardından Cyprus Airport Services’te (CAS) işe başlayan ancak CAS’ın kapanmasıyla sokakta kalan 64 eski KTHY çalışanı adına 15 kişi açlık grevi başlattı.
17 Kasım; DP-UG’de 3 milletvekili istifa etti
Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG), Gazimağusa Milletvekili Ahmet Kaşif, Girne Milletvekili Ergün Serdaroğlu ve İskele Milletvekili Hamit Bakırcı partiden istifa ettiklerine dair dilekçelerini Meclis Başkanlığı’na sundu.
22 Kasım; Mülteci taşıyan gemi batma tehlikesi geçirdi
Girne açıklarında batma tehlikesi geçirdiği için SOS çağrısı yapan ve Tatlısu sahiline sürüklenen Suriyeli mültecileri taşıyan gemiye, saat 23.15 civarında kurtarma operasyonu başlatıldı. Gemi Girne Limanı’na getirildi, mülteciler 23 Kasım’da Türkiye’ye gönderildi.
28 Kasım; Eroğlu Cumhurbaşkanlığı’na aday
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Nisan 2015’te yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde bağımsız aday olacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Kıbrıs Türk halkının sesine kulak vererek, UBP ile DP-UG’nin çağrılarına uyarak, sivil toplum kuruluşları ve kurumlarımızın belirttiklerini dikkate alarak,işin kolayını seçmeden, sorumluluktan kaçmadan, sizlerin bana yüklediği misyonun bilinci içerisinde, önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimine bağımsız aday olarak katılmaya karar verdim” dedi.
6 Aralık; DP-UG’den istifa eden 3 milletvekili UBP’ye katıldı
Demokrat Parti Ulusal Güçler’den (DP-UG) istifa eden 3 milletvekili, Ahmet Kaşif, Ergün Serdaroğlu ve Hamit Bakırcı, Ulusal Birlik Partisi’ne (UBP) katıldı. DP-UG’li milletevkillerinin partiye katılımlarını görüşmek için UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün başkanlığında toplanan UBP Genel Yönetim Kurulu, milletvekillerinin partiye katılımlarını oy çokluğu ile kabul etti.Toplantıda zaman zaman tartışmalar yaşandı.
9 Aralık; Lefkoşa’da Su baskını
Lefkoşa’da etkili olan sağanak yağış ve dolu hayatı olumsuz etkiledi. Bazı yollar kapandı, içinde bazı kurumların da olduğu binalara ve bodrum katlarına su girdi, bazı araçlar suda mahsur kalırken, hayvanlar da yağan yağışlardan etkilendi. Özellikle birçok bölgede etkili olan yoğun yağmurdan olumsuz etkilenen ve okulda mahsur kalan Levent Kolej öğrencileri, asker ve polis ekiplerinin yardımıyla tahliye edildi.
22 Aralık; Şonya hayatını kaybetti
Demokrat Parti-Ulusal Güçler (DP-UG) eski Genel Sekreteri Bengü Şonya hayatını kaybetti. Bir süredir kanser tedavisi gören Şonya 23 Aralık’ta toprağa verildi.
Güncelleme Tarihi: 02 Ocak 2015, 10:24