banner564

Torpil var mı?

Meclis’te güncel konularla ilgili konuşmalarda söz hakkı alan Çakıcı, cezaevi ziyaretinde edindiği izlenimler ve şartlı tahliye hakkındaki iddiaları seslendirdi:

Torpil var mı?
banner598
Sibel Siber Başkanlığında toplanan dünkü Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, ilk olarak, CTP-BG Milletvekili Biray Hamzaoğulları’nın aday olduğu divan katipliği seçimi yapıldı. CTP-BG Milletvekili Fazilet Özdenefe’nin istifasıyla boşalan ve CTP-BG grubunun Hamzaoğulları’nı önerdiği divan katipliği için, genel kurul salonunda kurulan sandıkta milletvekilleri oy kullandı. Seçim sonucuna göre, CTP-BG Milletvekili Biray Hamzaoğulları, 37 kabul 3 ret oyu alarak divan katipliğine seçildi.
Seçimin ardından güncel konuşmalara geçildi.
Meclis’te dün milletvekilleri güncel konularla ilgili konuşma yaptı. 
İlk konuşmayı yapan UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, ekonomik konuları ele alarak değerlendirmelerde bulundu. Başbakanlığın bütçe uygulamaları sonuçlarını eleştiren Tatar, bu sonuçların güncel olmadığını, bunun 2014 yılına yönelik sonuçlarının daha iyi sunulması halinde daha iyi değerlendirmeler yapılabileceğini kaydetti.
 
Çakıcı: Şartlı tahliye kurulları bağımsızdır
TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da “şartlı tahliye koşulları” ile ilgili konuşma yaparak, bu konuda Merkezi Cezaevi Müdürü, pisikoloğu ve bazı gardiyan ve mahkumlarla da görüştüğünü belirterek bu konuda elde ettiği izlenimleri anlattı.
İçişleri Bakanı Tebberüken Uluçay’dan, Şartlı Tahliye Kurulu’nun çalışmaları konusunda taleplerde de bulunduklarını söyleyen Çakıcı, “Dünyanın bir çok ülkesinde şartlı tahliye kurulları bağımsızdır. Bizim ülkemizdeki kurulda herhangi bir kriter ve ölçüt yoktur. Cezaevi Müdürünün kendine göre değerlendirme yapabileceğini söyledi.Şartlı Tahliye Kurulunun belli kriterleri olması gerektiğine dikkat çeken Çakıcı, şahsa göre uygulamaların yapılmamamsı gerektiğini söyledi. Çakıcı, bugüne kadar kurulda alınan kararların keyfi olduğunu da savunarak, cezaevi pisikoloğunun bu konulara gerek cezaevi müdürü gerekse ilgili bakanlığa yazılar yolladığını söyledi.
Mahkumların da bu konuda sıkıntılar yaşadığını belirten Çakıcı, “Konuştuğum mahkumlar Şartlı Tahliyeden torpili olanların yararlandığını söylüyor. Mahkumun biri serbest kalacağına ilişkin bahis de oynandığını söylüyor. Ben bu konuda soruşturma da önereceğim” şeklinde konuştu.

Uluçay: Cezaevi koşulları iyileşecek
İçişleri Bakanı Teberüken Uluçay da, cezaevinde koşulların daha iyi olması için çalışmalar yaptıklarını kaydederek, bunlardan sonra da Şartlı Tahliye Tüzüğü’nün yapılacağını belirtti. Cezaevindeki danışma kurulunun bu konuda ciddi çalışmaları olduğunun da altını çizen Uluçay, “Bu kurula hiçbir zaman müdahale etmedim ve etmeyeceğim. Şartlı tahliye toplantılarının ardından hazırlanan raporlar kurul üyeleri tarafından incelenip araştırılıyor. Bu konuda sorumluluk büyüktür. Şartlı tahliye tüzüğünün düzeltilmesi için de çalışmaları devam ediyor” dedi. 

Saner: Bu özelleştirme değil de ne?
Meclis Genel Kurulu'nda CAS ile ilgili günden dışı konuşma yapan UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner, CAS’ı CTP-BG ile DP-UG’nin batırdığını iddia etti.  CAS çalışanlarının Genel Kurul’un misafir locasından izlediği konuşmasında Saner, konuyla ilgili 24 Temmuz 2008 tarihinde protokol imzalandığını ve bununla ilgili şirkete birçok haklar verildiğini kaydetti. Protokoldaki bazı maddeleri de okuyan Saner, “Bu özelleştirme değil de ne, HAVAŞ’a bu haklar nasıl verildi” diye sordu. Hükümetin muhalefette olduğu dönemde çeşitli söylemlerde bulunduğunu belirterek bunları eleştiren Saner, “Siz bu dönemde CAS için ne yaptınız açıklayın” dedi.

Yorgancıoğlu: Eskiyi çok çabuk unuttular
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da söz alarak, tüm milletvekillerinin söz alıp konuşmasının normal olduğunu dile getirerek, yapılan söylemlerin doğruluk payının araştırılması gerektiğini söyledi.
UBP Milletvekili Ersan Saner’in eskiyi çok çabuk unuttuğunu söyleyerek, kendilerinin de bu çalışanlar için çalışmalar yaptıklarını, bu sorunu en kötü ihtimalle 2015 yılında çözebileceklerini paylaştıklarını kaydetti.

Oğuz: Prim uygulaması cazip kılınmalı
Meclis Genel Kurulu’nda, UBP Milletvekili Dursun Oğuz ise tarım ile ilgili yaptığı konuşmada, Tarım Bakanı’ndan aspir bitkisiyle ilgili açıklama yapmasını talep etti. Oğuz, aspir bitkisi ile ilgili prim uygulamasının cazip hale getirilmesi gerektiğini belirterek, bu konuda daha detaylı bilgi verilmesi gerektiğini kaydetti. Ülkede arpa, buğday konusunda sıkıntılar yaşandığını dile getiren Oğuz, böyle konularda yapılan çalışmaların önemine değindi.

Sennaroğlu: Düne bakıp bugünü mukayese edin
Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu ise, eleştirileri yanıtlamak için söz alarak, düne bakıp bugünle mukayese edilmesi gerektiğini söyledi.
Yüzyılın kuraklığının yaşandığını dile getiren Sennaroğlu, yapılan eleştirilerin gerçekçi olmasını talep etti. Sertifikalı tohumla diğer tohumlar arasında çok büyük maddi fark olduğunu söyleyen Sennaroğlu, başka alternatifin olmadığını kaydetti. Tohumculuk yasası ile ilgili çalışmaların yapıldığını da anlatan Sennaroğlu, yasanın yakında Meclis gündemine getirileceğini belirtti.

Pilli:Gerekli önlemleri alın 
UBP Milletvekili Ali Pilli konuşmasında, Lefkoşa- Güzelyurt anayolunda devam eden yol yapımı ve ışıklandırma çalışmalarıyla ilgili gözlemlerini aktararak, kazaların önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini kaydetti. Sağlık Bakanı’nın, düzenledikleri çalıştaydan sonra yeni sağlık sistemini hayata geçirecekleri yönündeki söylemlerine işaret eden Pilli, sağlık alanında gerekli çalışmaların yapılarak sorunlara çözüm üretilmesinin gerekliliği üzerinde durdu. 

Komitenin başına Karaokçu getirildi
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Başbakanlık altında uyuşturucu ile mücadele konusunda bir komite oluşturulduğunu ifade ederek, başkanlığına Hasan Karaokçu’nun getirildiği komitenin, gençlerin uyuşturucu maddelerin zararları konusunda bilinçlendirilmesi ve farkındalık yaratılması konusunda çalışacağını söyledi. Yorgancıoğlu, Meclis Genel Kurulu oturumunda yaptığı konuşmada, uyuşturucu konusuna değinerek, uyuşturucu konusunun önemli bir konu olduğunu, ülkede derinlemesine mücadele edilmesi gereken bir olay olduğunu vurguladı.
 
Sennaroğlu: Hellim büyük bir nimet
Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu da, hellim konusunda söz alarak, Türkiye’de 70 şirketin hellim üretimi yaptığını, ancak bu konuda tescilin KKTC’de olduğunu, bu konuda gerekli girişimler yapılması ve kavga ederek değil, bunun uygun bir dille anlatılması gerektiğini kaydetti.
Sennaroğlu, bu konuda AB’de yapılacak girişimlerin büyük önem taşıdığını, bakanlık olarak büyük titizlik içinde çalıştıklarını, gerekli itirazların ve girişimlerin yapıldığını ifade ederek, bu süreçte hellim konusuyla ilgili projelerin oluşturulması ve kaynakların bulunması gerektiğini ifade etti.
Sennaroğlu, hellimin KKTC için büyük bir nimet olduğunu ve bu nimetin iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Sennaroğlu, aspir ürününün desteklenebileceğini de ifade etti.

Sucuoğlu: Hükümetten kimse yok
UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu da, tarım ve sağlık ile ilgili yaptığı konuşmada, ilk olarak Meclis salonunda hükümetten kimsenin olmamasını eleştirdi. Sucuoğlu, aspir üretecek olanlara Başbakan Yardımcılığı’ndan çağrı yapıldığı ile ilgili haberlerin gazetelerde çıktığını ifade ederek, Tarım Bakanı Sennaroğlu’nun bunlardan haberi olmadığını ileri sürdü. Sucuoğlu, bakanlıkların bir birine karıştığını da ileri sürerek, “Allah yardımcımız olsun” dedi.
Hellim konusunda yaşanan gelişmelere de değinen Sucuoğlu, Güney Kıbrıs’ın hellim tescili konusunda Avrupa Birliği’ne başvuruda bulunduğunu ifade ederek, Kuzey’deki temsiliyeti kabul etmediklerini anımsattı.

Töre AB’yi eleştirdi
UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre de, “hak, hukuk, adalet ve Avrupa Birliği Destek Biriminin Kuzey’deki İşleri ile ilgili” yaptığı güncel konuşmada, Avrupa Birliği’nin KKTC’de yaptığı çalışmalarda takındığı tutumu eleştirerek, Kuzey Kıbrıs’ı tanımadığını, açtığı ihalelerde teklifleri Güney’de aldığını, oraya başvuru yapılmasını istediğini kaydetti.Töre, bu konuda Tosunoğlu ve Emek İnşaat şirketlerinin ihaleler sonrasında çektiği sıkıntıları ve verdikleri mücadeleleri anlatarak, Avrupa Birliği Destek Birimini eleştirdi.

Özcenk: Demokrasi katledildi
UBP Gazimağusa Milletvekili Erdal Özcenk de DAÜ ile ilgili yaptığı güncel konuşmada, DAÜ’deki yanlıştan dönülene kadar mücadelesini sürdüreceğini ifade ederek, DAÜ’de gayrı resmi bir rektör vekili ataması yapıldığını, bu konuda demokrasinin katledildiğini savundu.
Güncel konuşmaların tamamlanmasından sonra yazılı sorular okundu ve oturum tamamlandı. Meclis Genel Kurulu, bir sonraki birleşimi 3 Kasım pazartesi saat 10.00’da yapacak.

Güncelleme Tarihi: 31 Ekim 2014, 09:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473