Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, Kumköy Su Tesislerinden, bir ay içerisinde, Güzelyurt'taki 6 bin dönüm tarımsal üretim alanına su verileceğini, üç ay içerisinde de bu rakamın 14 bin dönüme çıkarılacağını açıkladı. Şahali, suyun Lefkoşa ve Gazimağusa'ya içme suyu tedarik eden ancak Türkiye'den gelen suyla kullanım dışı kalan kuyulardan temin edildiğini söyledi.
Tarım Bakanı Erkut Şahali, suyun verileceği Kumköy Su Tesislerinde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya bölgedeki su birlikleri, üretici birlikleri yöneticileri de katıldı.
Basın toplantısında Şahali, bölgeye en kısa süre ve en yüksek kalitede tarımsal su verebilmek için, daha önce Lefkoşa ve Gazimağusa’ya su verilen Kumköy Su Tesislerinin hazır hale getirildiğini söyledi.
Kumköy Su Tesislerinin su depolama kapasitesinin 23 bin ton olduğunu, tesiste saatte 350 ton akma kapasitesinin bulunduğunu, bu suyun Lefkoşa ve Mağusa’ya içme suyu tedarik edilen ancak Türkiye’den su gelmesiyle kullanım dışı kalan kuyulardan temin edildiğini ifade eden Şahali, ilgili kuyuların Güzelyurt’taki su birlikleri veya üretici birliklerine devrinin adil olmayacağı düşüncesiyle kolektif kullanımını öngördüklerini kaydetti.
Bakan Erkut Şahali, çalışmanın tamamlanması için bir aylık süreye ihtiyaç duyulduğunu, çalışmaların maliyetinin de 500 bin TL olarak öngörüldüğünü kaydederek, bir ayın sonunda Güzelyurt’un tamamı, Güneşköy, Aydınköy ve Yayla’da toplam 6 bin dönüm sulu tarım arazisine su verileceğini söyledi.
Tarım Bakanlığı bünyesinde tamamlanmak üzere olan diğer bir çalışmanın da Güzelyurt’taki tarımsal üretim alanlarındaki su kuyuları, kapasite ve kaliteleri; su şebekesinin kapsamının kaydedilmesi olduğunu kaydeden Şahali, “Su konusunda son 40 yıldır son derece hoyrat bir tutum içerisinde olduk. Sahip olduğumuz su kaynaklarının kısıtlı olduğu gerçeğiyle hareket etmedik” dedi.
Anaç fidan üretimi yapacak laboratuvar…
Şahali, anaç fidan üretimi yapmasının öngörüldüğü Doku Kültürü Laboratuvarı’nın, iklimlendirme sistemli sera bulunmaması nedeniyle tam anlamıyla hizmet veremediğini ve laboratuvarın çok yakında hizmete girmesini planladıklarını kaydetti.
Bölgede 33 bin dönüm narenciye bahçesinin bulunduğuna dikkat çekilerek uzun vadede kaç dönüme tarımsal üretim amacıyla su verileceğinin sorulması üzerine Bakan Şahali, bugün açıklanan çalışmaların kısa süreli çalışmalar olduğunu, uzun vadeli çalışmaların henüz tamamlanmayan ve tünelin tamamlanmasıyla heyete geçirilecek Bütünlüklü Tarımsal Sulama Projesi’nde yer alacağını bildirdi.