Arzu KÖPRÜLÜ-Yılmaz YAKAR
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ve beraberindeki heyet dün; Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ve Başbakan Hüseyin Özgürgün’ü ayrı ayrı ziyaret etti.
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş görüşmelerde yaptığı konuşmada, KKTC ile nasıl daha fazla işbirliği yapılabilir diye değerlendirmeye ve Kıbrıs konusunda moral vermeye geldiklerini söyledi.
KKTC’de yaşananları yakından takip ettiklerini ve Kıbrıs konusunda gelişme kaydedilmediğini görerek üzüntü duyduklarını ifade eden Demirtaş, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın bir süre önce İzmir’e giderek üniversitede konuşma yaptığını ve çok olumlu tepkiler alındığını anlattı.
Demirtaş, bu tür olumlu olayların Kıbrıs davasına katkı sağlamasını umduklarını kaydetti.
Demirtaş, AB’nin Türkiye’ye bakış açısının değiştiğini, Türkiye’nin artık Avrupa’nın gençlik aşısı olduğuna inandığını belirterek, KKTC’nin AB’ye uyum çalışmaları hakkında soru sorarak Fikri Toros’tan bilgi aldı.
Demirtaş, Ercan Havalimanı’nın ve Mağusa Limanı’nın kullanılmamasından Güney Kıbrıs’ın ne fayda sağladığını anlayamadığını da söyledi.
79 kişilik heyetle geldiler
Demirtaş, “Kıbrıs”a her yıl gelmeyi gelenek haline getirdiklerini ifade ederek, 79 kişilik bir heyetle geldiklerini, aralarında “Kıbrıs” ile ticaret yapan üyeler de bulunduğunu söyledi.
Kıbrıs sorununun hala çözülememesinin kendilerini de üzdüğünü, bu konuda nasıl katkı yapabilecekleri konusunda kafa yorduklarını ifade eden Demirtaş, KTTO Başkanı Toros ile her konuda anlaştıklarını Kuzey Kıbrıs’taki iş alemine hem moral vermek ve hem de nasıl ticaret yapmayı görüşeceklerini kaydetti.
Kıbrıs’ın stratejik konumuna değinerek, Kıbrıs’ın Akdeniz’in en stratejik noktası olduğunu ve Akdeniz’in Singapur'u olabilecek bir yer olduğunu dile getiren Demirtaş, iki toplumun arasında hala paslı teller ve variller olduğunu, Ada'nın ortasına böyle bölünmüşlük varken gayrimenkulün para etmeyeceğini, yabancı yatırımcının gelmeyeceğini söyledi.
Siber: Çözümün yerini hiçbir şey tutamaz
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber heyeti kabulünde, bu tür ziyaretlerin hem ticari anlamda, hem de dostlukların pekişmesi noktasında çok önemli olduğuna işaret ederek, ülke için neler yapılabileceğini konuşma fırsatı yakaladıklarını belirtti.
Siber, Kıbrıs’ta gerçekleşecek çözümün yerini hiçbir şeyin tutamayacağını ifade ederek, Türk tarafının çözüm konusundaki tutumunun her zaman net olduğunu ve çözümsüzlüğün iki tarafa da katkı sağlamadığını söyledi.
Özgürgün: Eşitlikten başka talebimiz yok
Başbakan Hüseyin Özgürgün de heyeti kabulünde Kıbrıs’ın bir Yunan adası olduğu iddiası ortadan kalksa ve “Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafı iki eşit taraf olarak bir anlaşmaya imza atacak” denilse yarın çözüm olabileceğini ifade ederek, “Kıbrıs Türk tarafının eşitlikten başka talebi yok çünkü. Ve bu ekonomiye müthiş ivme verir” dedi.
Özgürgün, Kıbrıs Türkü’nün yüzde 65 “evet”inin ardından en azından ticaretin önündeki engeller kaldırılmış, Mağusa Limanı yeniden açılmış olsaydı belki de Rum tarafının anlaşma motivasyonu olacağını kaydederek, sportif ve kültürel engellerin de kaldırılmadığını, Rum tarafının engellemelerinin devam ettiğini söyledi.
Güncelleme Tarihi: 21 Mayıs 2016, 10:49