banner564

Tek umut

Ticaret Dairesi verileri, ambargo altındaki KKTC’nin Türkiye olmadan ayakta duramayacağını gözler önüne seriyor

Tek umut
banner598

 Pelin YÜKSELAY

KKTC Ticaret Dairesi Müdürlüğü’nün İhracat İstatistik Raporu’na göre; bu yılın ilk iki ayında 24,8 milyon dolarlık ihracat yapıldı. İhracatın yüzde 63,3’ünü Türkiye’ye satılan ürünler oluşturuyor.
   Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ihracatın yüzde 31 oranında arttığı belirtilirken, narenciye ve süt ürünlerinin ilk sırada olduğu görüldü.
   Kuzey Kıbrıs’taki yatırım harcamalarının tamamını karşılayan ve ihtiyaç halinde cari bütçeye mali katkı sağlayan Türkiye’nin; turizm ve eğitim alanının yanı sıra, tarımsal ürün satın alarak KKTC’nin ekonomik yönden gelişimine büyük katkılar sağladığını belirten ekonomi uzmanları “Türkiye olmadan, KKTC ayakta duramaz” diyor.

Geçen yıla göre yüzde 30 arttı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 2018 yılı Şubat ayı ihracatı, 2017 yılının Şubat ayına göre yüzde 30 oranında bir artış göstererek, 14,8 milyon dolara yükseldi. 2018 yılı Ocak-Şubat dönemi ihracatı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31 oranında bir artış göstererek, 24,8 milyon dolar oldu.
Ülkemizin 2018 yılı Şubat ayında Türkiye’den yaptığı ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 35 oranında bir artış göstererek 9,7 milyon dolar olarak gerçekleşti. 3. Ülkelerden yapılan ihracat ise 2018 yılı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21 oranında bir artış göstererek 5 milyon doları buldu.

En fazla ihracat Türkiye’ye
Ticaret Dairesi verilerine göre KKTC’den 2018 yılı Ocak-Şubat döneminde yapılan ihracatın yüzde 66,3’ü Türkiye’ye, yüzde 33,7’si ise 3. ülkelere yapıldı.

Narenciye ve süt ürünleri ilk sırada!
2018 Ocak-Şubat İhracat İstatistik Raporu’na göre KKTC bu dönemde en fazla narenciye ve süt ürünleri ve hurdalar ihraç etti. Kuzey Kıbrıs, bu süreçte 10,3 milyon dolar değerinde narenciye, 8,3 milyon dolar değerinde de süt ürünü ihraç etti. Aynı dönemde 1. 6 milyon dolar değerinde de hurda yurt dışına gönderildi.

Tütün, Sigara, ihracatı durdu!
Diğer ihraç edilen mallar şu şekilde: Rakı, konfeksiyon, patates, meşrubat, meyve suyu, balıklar, yumurta, hurda kâğıt, sigara, konsantre, piliç, sebzeler, deriler, keçiboynuzu, ilaç, yün yapağı.
Verilere göre geçen yılın aynı döneminde hiç balık ihraç edilmezken, bu yılın aynı döneminde ise balık ihracatı gerçekleşti. Yün yapağı da aynı şekilde geçen yılın Ocak-Şubat döneminde ihraç edilmeyen ancak bu yıl ihracına başlanan bir başka ürün!
Bunun yanında ihracatı duran ürünlerde mevcut. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde tütün ve sigara ihraç eden ülkemiz bu yılın başında bu ihracatları gerçekleştirmedi.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474