Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın çağrısıyla, olası yangın tehlikelerine ilişkin hazırlıkların ve eksikliklerin ele alındığı dünkü toplantı, bir buçuk saat sürdü.
Toplantıda, yangın tehlikesine karşı yürütülecek çalışmalar ve alınması gereken önlemler değerlendirilerek somut kararlar alındı. Toplantıda alınan kararlar, bugünden itibaren uygulanmaya başlanacak.
Verilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Akıncı, toplantının tamamlanması ardından yaptığı açıklamada, yangınla mücadele konusunda, araç gereç ve insan gücü konusunda bazı eksiklikler olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, ancak bunların hızla tamamlanması yönünde gerekenlerin hükümet tarafından yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “En ciddi eksikliğimiz, bir kriz merkezi oluşturularak olası bir yangın felaketine karşı müdahalenin nasıl koordine edileceğinin henüz tamamlanmamasıdır” dedi.
Araçlardaki arızalar, hemen giderilecek
Yangınla mücadele için mevcut araçların bazılarının bakıma ihtiyacı olduğunu da açıklayan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Hortumu delik, vanası bozuk itfaiye araçları var. Bu eksiklikleri de ayrıntılarıyla ele aldık. Hepsi çok hızlı bir şekilde giderilecek” dedi.
Yangınlara havadan müdahalenin önemine de değinen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, şöyle konuştu:
“Türkiye’deki yangın helikopterlerinden birinin KKTC’de konuşlanması yönünde çalışmaların yürütüldüğünü geçtiğimiz günlerde Sayın Büyükelçi ile değerlendirmiştik. Ardından hükümetin de bu yönde girişimleri oldu. Olası yangın durumlarında çok hızlı bir müdahale imkanı verecek bu kararın, bir an önce hayata geçmesini bekliyorum.”
“3 farklı ihbar hattı birleştirilecek”
Yangına karşı 3 farklı ihbar hattı olduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “İtfaiye için 199, Orman Dairesi için 177 Sivil Savunma teşkilatı için de 101’i aramak gerekiyor. Halbuki bu hatların bire indirilmesi, hem bilgilerin tek merkezde toplanması hem de sevk ve idarenin daha etkin, hızlı ve sağlıklı yönetilmesi için çok önemlidir” dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, bu 3 farklı ihbar hattının tek bir merkeze yönlendirilmesi, kademeli olarak da tek bir yangın ihbar hattının oluşturulması gerektiğini vurgulayarak, hükümetin bu yönde de süratle adım atmasının da gerekli olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, kamu spotları ile radyo ve televizyonlardan yayınlanacak mesajlarla kamuoyunun yangın riskine karşı duyarlılığının sürekli geliştirilmesi ve yangına karşı toplumsal hassasiyetin ilerletilmesi için, hükümetin ilgili tüzük kapsamında oluşturacağı komitenin, hızlı bir şekilde çalışması gerektiğini de söyledi.
Toplantıya kimler katıldı?
Cumhurbaşkanlığı’nda saat 10.00’da başlayan ve 11.30’da tamamlanan toplantıya, Başbakan Hüseyin Özgürgün, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun, İçişleri Bakanı Kutlu Evren, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu, Başbakanlık Müsteşarı Olgun Amcaoğlu, Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Havutçu, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Gürkan Kara, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Bumin Paşa, Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Esenyel, Sivil Savunma Başkanı Fatih Yarımbaş, Polis Genel Müdürü Süleyman Manavoğlu, Cumhurbaşkanlığı Müdürü Gülden İlkman, Turizm Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Kazım Türkan, Sivil Savunma Teşkilatı Başkan Yardımcısı Hakan Büyükçulha, İtfaiye Müdür Muavini Ahmet Özmenek, Sivil Savunma Koordinatörü Ali Gürtekin, Sivil Savunma Arama Kurtarma Şubesi Müdürü Cemal Betmezoğlu katıldı.
Güncelleme Tarihi: 25 Haziran 2016, 10:51