banner564

Tek başına görüşülemez

“AB’nin müzakere masasında olması doğru değil çünkü taraf olur” diyen Çavuşoğlu, Kapalı Maraş konusunda da net konuştu:

Tek başına görüşülemez
banner598

Türkiye AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Akademi Kıbrıs Gelişim Platformu’nun düzenlediği “Çözüme Doğru Kıbrıs” isimli panele konuşmacı olarak katıldı. Çavuşoğlu, Türkiye’nin Kapalı Maraş konusundaki görüşünün; “Kapalı Maraş’ın Kıbrıs müzakerelerinin ana unsurlarından biri olduğu, bu yüzden tek başına görüşülmesinin doğru ve inandırıcı bulunmadığı” şeklinde olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, mülkiyet, toprak ve Maraş gibi tüm konuların müzakerelerde aynı anda “kazan-kazan” şeklinde görüşülmesi gerektiğini, güven artırıcı adımlara karşı olmadıklarını, fakat Maraş’ın öncelikli ele alınması, ancak çözüm olmaması durumunda ne olacağını sordu, bu yüzden müzakerelerde tüm konuların birlikte hareket etmesi gerektiğini kaydetti. Çavuşoğlu, AB’nin de Kıbrıs’ta çözüme destek vermesini istediklerini, fakat Kıbrıs’ta barış sürecinin BM çatısı altında ve himayesinde olmasını arzu ettiklerini belirterek, “AB destek verebilir ama artık Güney Kıbrıs Rum Yönetimi AB’ye üye olduğu için AB’nin masada olması doğru değildir, çünkü taraf olur. Ama AB’nin şimdi danışmanlık yapması lazım” dedi.

 

Öğrencilerle sohbet etti soruları yanıtladı

Yakın Doğu Üniversitesi’nde (YDÜ) gerçekleşen panele, Dışişleri Bakanı Özdil Nami ile diğer yetkililer ve konuklar katılırken, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da hazır bulundu.

Panelde, Akademi Kıbrıs Platformu Genel Başkanı Adem Koç, panel koordinatörü Prof. Dr. Ata Atun ve Dışişler Bakanı Özdil Nami de birer konuşma yaptı.

Türkiye AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu da konuşmaların ardından panel konuşmasını yaptı. Çavuşoğlu, öğrencilerle sohbetinin ardından soruları yanıtladı.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin KKTC’ye her alanda destek verdiğini , özellikle eğitim ve turizm alanında yatırımların olduğunu, öğrenci sayısının, otel yatırımlarının artırıldığını, maddi destek verdiklerini, su ve enerji konusunda da yatırımların olduğunu işaret ederek, özellikle asrın projesi olan su projesinin 20 Temmuz tarihine yetiştirilmesi için çalışıldığını vurguladı.

 

“Kıbrıs satılacak” imajı değişti

Türkiye’nin Kıbrıs’ta çözümü desteklemesinin “Kıbrıs satılıyor” anlamına çekildiğini, fakat Türkiye’nin Kıbrıs’ta çözüm sürecine her zaman destek olduğunu belirten Çavuşoğlu, Kıbrıs’ta barış için desteğin süreceğini, 2004 yılında alınan referandum desteğinin Türkiye ve KKTC’deki “Kıbrıs satılacak” imajını değiştirdiğini kaydetti.

Çavuşoğlu, ada ve Türkiye’de barış istemeyen olabileceğini, ancak referandumda halk desteğinin önemli olduğunu, ayrıca bu referandumda Kıbrıs’ta kimin barış istemediğini gösterdiğine dikkat çekti.

Kıbrıs’ta şimdi kalıcı, adil, sürdürülebilir ve iki halkın da çıkarlarını koruyan bir barış istediklerini ifade eden Çavuşoğlu, bunun dışında bir barışın referandumda kabul görmeyeceğine vurgu yaptı.

 

Kalıcı barış hep desteklendi

Çavuşoğlu, liderlerin üzerinde anlaştığı ortak metnin de barış ve müzakereler için bir temel olduğunu belirterek, bu ortak metinde tüm kesimlerin katkıları olduğunu vurguladı. Kıbrıs konusunun her zaman Türkiye’nin AB üyeliği önüne çıkarıldığını, ancak başka ülkelere bunun yapılmadığını ifade eden Çavuşoğlu, Rum kesiminin AB’ye alınmasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu, siyasi hata olduğunu ancak AB’nin bunu, Rum tarafını çözüm olmadan AB’ye aldıktan 3-4 yıl sonra anladığını, ancak iş işten geçtiğini kaydetti.

Kıbrıs’ın, her zaman Türkiye’nin önünde olmasına rağmen adada kalıcı barışı desteklediklerini ifade eden Çavuşoğlu, AB’nin olumsuz yansımalarını, Türkiye’nin AB müzakere sürecinde, KKTC’nin de burada hissettiğini, ambargolarla hissettiğini belirtti.

 

KKTC’ye verilen sözler yerine gelmeli

Çavuşoğlu, Türkiye’nin AB ile Kıbrıs konusunda yaşadığı krizleri ve açılamayan durdurulan fasılları hatırlatarak, AB’den beklentilerinin bu çözüm sürecinde KKTC’ye verdiği sözleri yerine getirmesi, katkı sağlaması olduğunu söyledi.

KKTC’de her kesimin barış istediğini, bu yüzden kendilerinin de her kesimden beklentisinin Kıbrıs’ta barışı desteklemesi olduğunu belirten Çavuşoğlu, birlikteliğin devam etmesi halinde çözüme ulaşılacağını, Türkiye’de de 2004’teki havanın yumuşadığını, AB’nin de artık destek vermesi gerektiğini vurguladı.

 

Barış süreci BM çatısı altında olmalı

AB’nin desteğini artırması gerektiğini, Doğruda Ticaret Tüzüğü’nün artık kabul edilmesi gerektiğini, AB’nin adımlar atabileceğini ifade eden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Biz Kıbrıs’ta barış sürecinin BM çatısı altında ve himayesinde olmasını arzu ediyoruz. Yunanistan’da destek verir, Türkiye’de destek verir, AB’de destek verebilir ama artık Güney Kıbrıs Rum Yönetimi AB’ye üye olduğu için masada olması doğru değildir, çünkü taraf olur. Eğer iki taraf da üye olsaydı veya olmasaydı pekala AB’de objektif bir şekilde üçüncü bir kurum olarak destek verebilirdi. Ama AB’nin şimdi danışmanlık yapması lazım çünkü özellikle biz bu anlaşma sağlandıktan sonra bu anlaşmanın, çözümün, AB’nin birincil hukukuna dahil olmasını istiyoruz. 2004 yılındaki kabul edilen delegasyonların, özellikle mülkiyet konuları, garı menkul alımları, oturum izinleri ile ilgili kısıtlamaların garanti altına alınmasını istiyoruz.”

 

2 sandalye KKTC vekillerinin olmalı

Çavuşoğlu, Avrupa Parlamentosu’nun 2 sandalyeyi KKTC milletvekillerine vermesi gerektiğini de vurguladı. KKTC milletvekillerinin son derece demokratik bir şekilde seçildiğini ifade eden Çavuşoğlu, barış konusunda herkesin samimi olması durumunda bu kez barışın adaya geleceğine inandığını, herkesin umutlu olduğunu vurguladı.

Atina’da bulunduğu temaslar sırasında herkesi umutlu gördüğünü, herkesin “bu kez bu fırsatı kaçırmayalım” dediğini, Türkiye’nin zaten kararını verdiğini, AB’nin siyasi desteğini verdiğini, BM’nin ciddi destek verdiğini, Amerika gibi güçlü ülkelerin de desteği olduğunu işaret eden Çavuşoğlu, “Bu sefer biz umutluyuz. Rum tarafının da artık barışa daha sıcak baktığını söyleyebiliriz” dedi.

 

Anastasiadis diğerlerine göre 1 adım önde

Rum lider Anastasiades’in de daha önceki Rum liderlere göre bir adım önde olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, liderlerin ve müzakerecilerin daha sık görüşmesini, müzakerelerin bir takvime bağlanmasını istediklerini kaydetti.

Sürece AKEL ile DİSİ’nin destek vermesinin önemine vurgu yapan Çavuşoğlu, bulunacak bir anlaşmanın referandumda destek göreceğine inanç belirtti.

 

 

KTTO Çavuşoğlu onuruna yemek verdi

Öte yandan Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), Türkiye AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu onuruna Lefkoşa Merit’te akşam yemeği düzenledi. Çavuşoğlu, bugün öğleden sonra KKTC'den ayrılacak.

Güncelleme Tarihi: 13 Nisan 2014, 04:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474