banner564

Tatar yüklendi

Diyalog’un dünkü manşetinde yer alan ‘Ekonomik Protokol’ konusu Meclis’in gündemi oldu

Tatar yüklendi
banner598

  Diyalog’un ‘Şimdi ne olacak?’ başlıklı mali protokolle ilgili dünkü manşet haberi Cumhuriyet Meclisi’nin dünkü oturumunda gündem oldu. 

Haberde Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay’ın ortada bir protokol metni olmadığına dair sözlerine yer verilirken, Meclis’te konuşan Başbakan Tufan Erhürman, Türkiye’deki sistem değişikliği ve seçimler nedeniyle protokol konusunda arzu edilen hızda ilerlenemediğini söyledi.
Ana muhalefet UBP Başkanı Ersin Tatar, “Anlaşıldığı kadarıyla metin üzerinde tartışmalar devam ediyor. Hazır bir metin olmadığına göre ne gün imzalanacağı belirsizdir” dedi. Tatar, söz konusu protokolün 2018 yılından beri imzalanmaması nedeniyle ülkede ciddi sıkıntıların yaşandığına dikkat çekti. 
YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı da protokolün Mayıs ayında imzalanacağının açıklandığını hatırlattı ve “Bekleyelim ne çıkacak, sonrasında birlikte yükleniriz” şeklinde konuştu.
UBP Milletvekili Olgun Amcaoğlu ise protokolün öneminin her gün biraz daha fazla anlaşıldığını, birçok sektörde kaynak sıkıntısı yaşandığını belirtti.

Erhürman:  Biz Türkiye’yi suçlayamayız
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay başkanlığında dün 1,5 saat gecikmeyle saat 11.30’da başladı.
Başbakan Tufan Erhürman, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Türkiye Cumhuriyeti (TC) ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü’nün çalışmalarının Nisan ayında tamamlanacağını, Mayıs ayında da imzalanacağını bir kez daha açıkladı.
Erhürman, mali protokolle ilgili TC ve KKTC arasında hiçbir sorun olmadığı gibi, hükümeti oluşturan 4 siyasi parti arasında da sorun olmadığını yineledi.
Türkiye suçludur gibi bir yaklaşımın da doğru olmayacağını kaydeden Erhürman, “Türkiye tarafı kendileri için çok önemli olan seçimlerden 2 gün önce bize randevu verip, bizimle görüştüklerine göre bizim onları suçlamamız mümkün değil” dedi.

Tatar: Hükümet şeffaf değil
Ana muhalefet UBP Başkanı Ersin Tatar, İçtüzük’ün 62. Maddesi uyarınca talep ettiği konuşmasında, ekonomik protokolün gündemdeki yerini koruduğuna işaret ederek, bu konuda hükümetin şeffaf olması gerektiğini kaydetti.
2019-2021’i kapsayacak protokolün Eylül 2018’de imzalanması gerektiğini ifade eden Tatar, gecikmeye neden olan ‘Türkiye’deki sistem değişikliğinin’ gösterildiğini belirtti.
Tatar, “Anlaşıldığı kadarıyla metin üzerinde tartışmalar devam ediyor. Hazır bir metin olmadığına göre ne gün imzalanacağı belirsizdir” dedi.
 “Türkiye’deki seçimlerin arkasına saklanılamayacağını” söyleyen Tatar sorularına cevap beklediğini kaydetti.

Başbakan, soruları yanıtladı
Bunun üzerine söz alan Başbakan Tufan Erhürman, aynı konunun geçen hafta gündeme getirildiğini ve cevap verildiğini söyledi. Buna rağmen Tatar’ın cevap verilen konulara tekrar cevap istediğini söyleyen Erhürman geçen hafta verilen cevapların geçerli olduğunu belirtti.
Başbakan Erhürman, Tatar’ın bu tutumunu eski dönemlerden kalma siyasi yaklaşımın tezahürü olduğunu, “nasıl başarırım da TC-KKTC arasında bir sorun vardır gibi gösteririm? Nasıl yaparım da koalisyonda sıkıntı vardır gibi gösteririm” tutumunun yansıması olduğunu kaydetti.
Erhürman, seçimlerden önce Ankara’da olduğunu ve buradan giden heyetle protokole ilişkin görüşme yaptıklarını anımsattı. Orada görüşülen konuları olduğu gibi daha önce de anlattığını anımsatan Erhürman, bu açıklamasını tekrarlayarak “Nisan ayı içerisinde bu çalışmalar tamamlanacak Mayıs’ta protokol imzalanacak” dedi.
Hükümet olarak sadece protokol imzalansın, Türkiye’den para gelsin yeter gibi bir yaklaşımları olmadığını belirterek, gelirleri artıran giderleri azaltan çalışmalar yapılması için gerekli çalışmaları başlattıklarını kaydeden Erhürman bu çalışmaların da ek vergiler olarak algılanmaması gerektiğini söyledi.
Türkiye Cumhuriyetindeki seçimlerin protokol sürecini geciktirdiğini de şeffaf şekilde daha önce anlattığını dile getiren Erhürman “Keşke 2018’de bu çalışmaları aynı yoğunlukta sürdürebilseydik” dedi. 

Topal: Mesarya’da 100 kayıp köy var
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda daha sonra HP Milletvekili Hasan Topal sel felaketi konusunda 62. madde uyarınca konuşma yaptı.
Mesarya bölgesinde 100 kayıp köy olduğunu anlatan Topal, bunlar hakkında bilgi verdi.
Bölgenin coğrafi yapısı hakkında bilgi veren Topal, Kanlıdere’nin bir yılda 8 milyon metreküp su taşıdığını anlattı.
Bölgedeki bir diğer derenin de Çakıllıdere olduğunu söyleyen Topal, bu dere hakkında da bilgi verdi.
Topal, Köprülü Göleti’nin Güney’de yer alan köylerin yeraltı zenginliklerine destek verdiğini anlattı.
Bu bölgede Paşaköy, Aslanköy, Turunçlu, Gaziköy, Vadili köylerinde dere encümenleri bulunduğunu bu encümenlerin dereler konusunda çalışmalar yaptığını kaydeden Topal, Köprülü’ye yüklü bir su akışı olduğunu kaydetti.

Arıklı: Ortamı germenin anlamı yok
Ardından YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı Dörtyol Korkuteli sel felaketi konusunda 62. Madde uyarınca konuşma yaptı. Arıklı ilk olarak ekonomik protokole değindi.
Arıklı, spekülasyonlar yaparak, gergin olan ortamın daha da gerilmesinin doğru olmadığını belirterek, “Bilinmeyen bir konuya sürekli atıf yapmak doğru değil”  dedi.
“Kamuoyunda bu konuda hükümet ortakları arasında uyumsuzluk olduğu” algısı olduğuna değinen Arıklı, bu algının Başbakan Erhürman tarafından yıkılacağını kaydetti. Protokolün Mayıs ayında imzalanacağının açıklandığını hatırlatan Arıklı, “ Bekleyelim ne çıkacak, sonrasında birlikte yükleniriz” şeklinde konuştu. 
Tatar’a atıfta bulunan Arıklı, “Bir an önce hükümete gelmek istiyorsunuz anlıyorum. Haklısınız “dedi.
Haspolat’ta sel felaketine değinen Arıklı, belediye tarafından bölgede bazı evlere yardım edildiğini, bazılarına ‘karşı partiden’ olduğu için hiç uğranmadığını savundu.


Şahali: Her yurttaşa eşit vaziyetteyiz
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali de yanıt vermek için kürsüye çıktı. Devletin felaketten etkilenen tüm yurttaşların eşit ve adil şekilde yanında olduğunu anlatan Şahali bilgilendirme konusunda sıkıntı olması halinde sıkıntılar yaşanmış olabileceğini anlattı.
Kayıt eksiği varsa bunun telafi edileceğini anlatan Şahali burada bir art niyet aranmaması gerektiğini anlattı.

YYK ve TÜK raporunu Toros okudu
Daha sonra Yayın Yüksek Kurulu 2019 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın görüşülmesine geçildi. Komite Başkanı Fikri Toros raporu okudu. Konuşmalarının ardından tasarı 24 kabul, 10 ret ile oyçokluğuyla kabul edildi. 16 milletvekili oylamaya katılmadı.
Ardından Toprak Ürünleri Kurumu 2019 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı görüşülmeye başlandı. Raporu komite başkanı Fikri Toros okudu.

Amcaoğlu: Üreticinin alacağı nasıl ödenecek
UBP Milletvekili Olgun Amcaoğlu söz alarak, TÜK’ün çok önemli bir konuma sahip olduğunu söyledi.
TÜK’ün borçlarına değinen Amcaoğlu, üreticiden ürün alındıktan sonra finansman kaynağının nasıl temin edileceğini üreticinin alacağının nasıl ödeneceğini sordu.
Geçen yıl Kasım ayında imzalanması gereken Ekonomik ve Mali Protokol’ün imzalanmadığına işaret eden Amcaoğlu, yaşanması muhtemel sorunları değerlendirdi.
Protokolün öneminin her gün biraz daha fazla anlaşıldığını söyleyen Amcaoğlu, birçok sektörde kaynak sıkıntısı yaşandığını belirtti.

Çavuşoğlu: TÜK’e olan borç ödenmeli
UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu da, TÜK’ün bütçe rakamlarını karşılaştırdı. Çavuşoğlu, bütçenin emtia alımlarını içerdiği için yüksek rakamlar ortaya çıktığını, bu rakamların kaynağının maaşlardaki artış olmadığını söyledi.
Çavuşoğlu, TÜK’ün fonksiyonlarını yerine getirme noktasında altından kalkamayacağı bir yükün altına gireceğini söyleyerek, bu faizlerle kurumun yaşamaya nasıl devam edeceğini sordu. 
Süt ve arpaya gelen zammın hayat pahalılığına yansıması konusunda İyi İdare Yasası kapsamında DPÖ’den talep ettikleri bilgiyi iki aydan beri alamadıklarını söyleyen Çavuşoğlu, bu istatistiklerin kurumlar tarafından çalışılması gerektiğini bu verilere sahip olmadan planlama yapılamayacağını kaydetti.

Şahali: Üreticinin menfaati korunacak
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, TÜK’ün Maliye Bakanlığı’ndan alacakları ile ilgili tüketici ve üreticinin menfaati doğrultusunda hareket edileceğini belirtti.
Bütçe büyüklüğü farkının yerli hasat ürünün satın alınmasına bağlanmasını çok isabetli olmayacağını dile getiren Şahali, kurumun hayvancının temel girdilerini sağlayacak durumda olduğunu, iş hacminin ve bütçesinin büyüdüğünü kaydetti.

Taçoy: Masraflar arttı
UBP Milletvekili Hasan Taçoy kurumun bütçe rakamlarına değinerek, bir taraftan 40 milyonluk kar öngörülürken masrafların da arttığını söyledi.
Taçoy, sektörün önüne risk faktörü konulduğunu, çiftçiliğe sahip çıkılacaksa bazı kararların hesaplanması gerektiğini belirtti.
Taçoy, “Tarımı mı ürünü mü sigortalayacağız. Bunun üzerine siyaseti geliştirmeliyiz” dedi.
Konuşmaların ardından yasa tasarısı 26 kabul, 10 ret oyuyla oyçokluğuyla geçti. 14  milletvekili oylamaya katılmadı.

Gündüz: yasada denetleme kurulu yoktu
UBP Milletvekili Menteş Gündüz, yasada denetleme kurulu olmadığını bunu da kendilerinin koyduğunu kaydetti.
Yasa ile ilgili tek tek çalıştıklarını, emek verdiklerini dile getiren Gündüz, Oda’nın genel Sekreterlik makamına ödenecek miktarın belirsiz olmasını eleştirdi. Gündüz ayrıca, Yasa ile eğer değişim isteniyorsa bazı maddelerin net olmasını talep etti.

Berova: Al gülüm ver gülüm yasası
UBP Milletvekili Özdemir Berova, yasa tasarısı içerisinde kişiye özel hususların kendilerine geldiğini savunarak, bu yasa tasarısının “al gülüm ver gülüm yasası” olduğunu iddia etti.
Yasa tasarısının esnafın sorunlarının çözümüne yönelik olmadığını iddia eden Berova, yasaya bu nedenlerden dolayı red oyu verdiklerini belirtti.

Usar: Meslek yasalarına önem veriyoruz
CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli, meslek gurupları ile ilgili yasa çalışmalarına önem verdiklerini dile getirerek, kendilerinin birçok yasa tasarısını ele aldıklarını anlattı.
Yasanın önemine vurgu yapan İncirli, diğer birliklerin meslekleri ile ilgili kurulmuş dernekler olduğunu söyleyerek,  birlik olabilmesi için yasa tahtında olunması gerektiğini kaydetti.


Tezkere ivedilikle kabul edildi
Bu arada CTP Milletvekilleri Doğuş Derya ve Asım Akansoy; UBP Milletvekilleri İzlem Gürçağ, Nazım Çavuşoğlu, Yasemi Öztürk; Halkın Partisi Milletvekilleri Erek Çağatay, Jale Refik Rogers birlikte sundukları “Elektronik Haberleşme (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin ilgili komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi oylanarak kabul edildi.
Ardından yerel kuruluş organları ara seçimi için oy verme gününün 23 Haziran 2019’da yapılmasına ilişkin tasarının ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere oylanarak kabul edildi. 
Daha sonra Yayın Yüksek Kurulu 2019 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı, Toprak Ürünleri Kurumu 2019 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Yasa Tasarısı’nın Genel Kurul’da üçüncü görüşmesine ilişkin tezkereler oylanarak, kabul edildi. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
ALFAROMEO
ALFAROMEO - 6 yıl Önce

İYİ OLDU.HOŞ OLDU.BRAVO !!!!!! KONUŞSUNLAR, ATP HARCASINLAR,MİTOKONDRİOLARI ÇALIŞSIN,VOKAL KORDLARI ÇALIŞSIN, SAHNE ALSINLAR, .....HEPSİ 'KOLTUĞA OTURANA KADAR'!!!!!!

SIRADAKİ HABER

banner471

banner473