banner564

Tarih bunu  yazacak

Cumhuriyet Meclisi iki gün süreyle ‘Türkiye’ye destek’ için ortak deklarasyon üzerinde çalıştı ama başaramadı

Tarih bunu  yazacak
banner598

 Cumhuriyet Meclisi, tüm partilerin imzasıyla Türkiye’nin ‘Barış Pınarı’ Harekatına yönelik bir destek mesajı yayınlayamadı. UBP, HP, DP ve YDP’nin imzaladığı deklarasyonu, CTP ile TDP ‘bazı gerekçeler’ ileri sürerek imzalamadı. Her iki parti de dün ayrı ayrı açıklama yaparak, bazı görüşleri dile getirdi.

CTP ile TDP, ortak deklarasyon öncesinde UBP Parti Meclisi tarafından karar alınmasını eleştirirken, Başbakan Ersin Tatar “O kadar çok baskı vardı ki ben parti tabanını tutamazdım. Parti Meclisi’nin aldığı karar ortak deklarasyona engel değildir” dedi.  DP Milletvekili Serdar Denktaş ise böylesi hassas bir konuda rezil rüsva olduk” diyerek yaşananları eleştirdi. 

Deklarasyon gerginliği
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Meclis Başkan Vekili Zorlu Töre başkanlığında saat 12.00’de toplandı.  Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplantısı dün deklarasyon ve iç tüzük tartışmalarıyla başladı. Cumhuriyet Meclisi Başkan Vekili Zorlu Töre ilk olarak, Meclis’te temsil edilen dört siyasi parti tarafından imzalanan Barış Pınarı Harekatı’na desteğine yönelik ortak deklarasyonu okumaya başladı ancak bunun iç tüzüğe aykırı olduğuna yönelik tartışmalar yaşandı.
Töre’nin deklarasyonu okumaya devam etmesi üzerine CTP, TDP ve DP milletvekilleri salonu terk etti.
Daha sonra milletvekillerinin toplantı salonuna dönmesiyle oturuma devam edildi.

Denktaş: Deklarasyonu okumaya kalkmak büyük yanlış
Bu sırada ilk sözü DP Milletvekili Serdar Denktaş aldı. Denktaş, okunan bildirinin Meclis deklarasyonu olarak yayınlanması hedefiyle çalışma yapıldığını ancak dört partinin imzaladığı bir bildiriyi Meclis deklarasyonu gibi okumaya kalkmanın “büyük bir yanlış olduğunu” belirtti.
Böylesi hassas bir konuda “saatli bombayı atıp kargaşa yaşatmanın” doğru olmadığını söyleyen Denktaş, “Bizi rezil rüsva ettiniz. Eminim kimse böyle bir şey istemezdi” dedi.
Denktaş, “Hep birlikte Kıbrıs Türk iradesini yansıtan bir metin hazırlayalım” diye konuştu.
Denktaş, dört partinin imzaladığı bir bildirinin Meclis’te okunamayacağını söyleyerek, bu durumun düzeltilmesini istedi.

Arıklı: UBP yüzünden vazgeçtiler
YDP Milletvekili Erhan Arıklı, önceki gün tüm siyasi partilerin içeriğe itirazları olmadığını açıkladığını, metne onay verdiklerini, bir iki kelime değiştirilmesi ile onaylanacağını söylediğini belirtti.
Arıklı, “UBP’nin önceki günkü açıklaması üzerine TDP’nin ve CTP’nin açıklamaya imza koymaktan vazgeçtiğini” söyledi.
Meclis’in Türkiye’nin haklı davasına ve Barış Pınarı Harekatı’na itirazı olmadığını, tam destek verdiğini söyleyen Arıklı, 6 siyasi partinin de deklarasyona itirazları olmadığını kaydetti.

Çeler: Desteğimizi çektik
TDP Milletvekili Zeki Çeler, TDP adına önceki gün ortak metine destek belirttiklerini söyleyerek, UBP’nin önceki akşam parti meclisinde aldığı kararlar üzerine deklarasyonu imzalamadıklarını ancak hareketa destek verdiklerini belirtti.
Cumhurbaşkanın sözlerini netleştirmesine rağmen UBP’nin cumhurbaşkanını kınaması ve “bizi temsil etmiyor” açıklaması üzerine desteklerini çektiklerini söyleyen Çeler, “TDP bu oyuna gelmeyecektir. Bunu bozan Başbakan sizsiniz. Cumhurbaşkanı söylediklerini netleştirirse ve biz de komitede sükûneti sağlamak adına karar alırsak siz de ona göre hareket edecektiniz” dedi.
Çeler, Cumhurbaşkanı ve TDP harekata destek vermiyor algısı yaratmanın kabul edilebilir olmadığını söyledi.

Erhürman: Bize bilgi verilmeden okundu
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, “Nasıl başladı nereye vardı. Gerçekten çok üzgünüm” dedi.
Erhürman, deklarasyona ilişkin çalışmaların yapıldığını, önceki gece CTP Parti Meclisi’nin toplandığını ancak açıklama yapılmadığını ortak çalışmanın beklendiğini söyleyerek, sabah Mecliste dört partinin imzalayacağı bir deklarasyona ilişkin kendilerine bilgi verilmediğini belirtti.
Erhürman, “Sabah 9’dan beri buradayız. Ama bize bilgi verilmeden bu metin okunuyor” dedi.
Dört partinin açıklamasını Meclis’te okunmasının doğru olmadığını söyleyen Erhürman, herkesi aklı selime davet etti.
Erhürman, konu hakkında konsensüs varken, ortak açıklamanın neden yapılamadığını anlatmanın zor olduğunu söyledi.
Erhürman, tek ses olup gerilimi düşürmek gerekirken bu noktaya gelmenin üzücü olduğunu belirtti.

Özersay: Bir konsensüsle hareket etmeliyiz
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, içerik olarak metin üzerinde anlaşıldığını söyledi.
Özersay, terörizmle mücadele ve harekata destek konusunda içerikte uzlaşı bulunduğunu ifade etti.
Gelinen noktada asgari müşterekte buluşulmasına rağmen uzlaşı sağlanamadığını belirten Özersay, bir başka siyasi partinin farklı görüş ortaya koyabileceğini, UBP’nin parti meclis kararının UBP’yi bağladığını söyledi.
Töre’ye deklarasyonu okuduğu sırada iç tüzük konusundaki uyarısına rağmen ve metne imza atan Denktaş’ın oturumdan ayrılmasına rağmen Töre’nin okumaya devam etmesini doğru bulmadığını dile getiren Özersay, “Bunun zorlanmasını doğru bulmuyorum. Bir konsensüsle hareket etmeliyiz” dedi.
Özersay, Meclis çalışmalarına bir an önce başlanması gerektiğini, ülkenin hizmet beklediğini kaydetti ve  “Artık işimize odaklanalım” dedi.

Tatar: Bir hata olmuşsa biz orda değiliz
Başbakan Ersin Tatar, tabandan gelen tepki üzerine önceki gün parti meclisini topladığını söyledi.
Tatar, ortak bir metin çıkması için uğraştıklarını ancak olmadığını belirtti. Tatar, CTP ve TDP’nin metne imza atmaktan vazgeçtiklerini söyledi.
Divana deklarasyonun okunacağının bildirildiğini ve okunabileceği şeklinde yanıt alındığını dile getiren Tatar, “Bir hata olmuşsa ve böyle bir yanlışlık yapıldıysa biz orda değiliz” dedi.
Cumhurbaşkanının açıklama yaparken tekrar tekrar düşünmesi gerektiğini belirten Tatar, açıklamalara tepkisiz kalamayacaklarını kaydetti.
Tabanın beklenti ve isteğini açıklama durumunda olduklarını dile getiren Tatar, “Cumhurbaşkanının açıklamalarını kabul edecek bir pozisyonumuz olamaz” dedi.
 “Esas kutuplaştırmayı, ayrıştırmayı Cumhurbaşkanı yaptı” diyen Tatar, “Açıklamayı seçim uğruna yaptı” ifadesini kullandı.
Tatar, “Bu ülkeye esas barış 1974’te geldi” dedi.

Erhürman’dan sağduyu ve sukünet çağrısı…
CTP Milletvekili Tufan Erhürman, gerginliği yükseltmemek gerektiğini söyleyerek, sağduyu ve sükûnet çağrısı yaptı.
Erhürman, tekrar söz alarak metnin kendilerine haber vermeden okunmaya çalışıldığını yineledi.
Erhürman, Mecliste farklı görüşler olmasından değil sürecin yanlış yönetilmesi nedeniyle ortak açıklama yapılamadığını kaydetti.

Berova: Başka konuların konuşulması üzücü
UBP Milletvekili Özdemir Berova, vermek istedikleri mesajın önüne başka konuların konuşulmasından üzüntü duyduklarını söyledi. 
Barış Pınarı Harekatı konusunda ortak ses verilmesi adına bir komite oluşturulması sürecine gidilmesinin görüşüldüğünü, bir paragraflık net bir içerik hazırlandığını söyleyen Berova, bu bağlamda parti meclisinin aldığı kararların tartışma konusu yapılması ve ortak mesaj verilememe nedeni olarak gösterilmesinin üzücü olduğunu belirtti.

Angolemli: Oybirliğiyle sonuç alınarak açıklama yapıldı
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, bugüne kadar böyle önemli bir konularda Mecliste hep oybirliği ile sonuç alınarak açıklama yapıldığını söyledi.
Angolemli, “Cumhurbaşkanını tanımıyorum” demenin toplumu böldüğünü söyleyerek, Türkiye’nin harekatını desteklediklerini Meclis’te bunun aksi düşüncede olan birinin olmadığına inandığını belirtti.
“Akıncı’nın açıklamasına katılırım. Barışın kıymetini bilmek lazım” diyen Angolemli, önemli olan savaşmadan barışa ulaşmaktır. Akıncı’nın anlatmaya çalıştığı buydu” diye konuştu.

Deklerasyon metni
KKTC Cumhuriyet Meclisinde temsil edilen 4 parti, TC devletinin yasal zemin üzerinde yürüttüğü terörle haklı mücadelesi çerçevesinde Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekatı’na tam destek verir. Operasyonu sahada yürüten kahraman Türk ordusuna başarılar diler. En erken zamanda harekatın hedefine ulaşması ve bölgenin terör örgütlerinden arındırılarak istikrara kavuşmasını temenni eder.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474