Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antoni Guterres’in geçici misyonla görevlendirdiği Jane Holl Lute’un temaslarının ardından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve siyasi parti liderleriyle görüşen Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğü konusundaki teşhisini dün kamuoyu ile paylaştı.
Rum liderliğinin, Kıbrıslı Türklerle herhangi bir konuda eşit paylaşımdan yana olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, önümüzdeki dönemde doğal gaz sondajları konusunda gerekli adımların atılacağını belirtti.
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin temsilcileriyle Cumhurbaşkanlığı’nda yapılan toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, KKTC ile TC arasındaki bağların nasıl güçlendirileceği, iş birliğinin daha da artırılabileceğini değerlendirdiklerini belirterek, adada adil ve kalıcı çözümden yana yapıcı tutumlarının sürdüğünü vurguladı.
“İki halkın eşit olduğu gerçeği değişmeyecek”
Müzakerelerin Crans Montana’da da sonucuz kalmasının nedeninin Rum tarafının Kıbrıslı Türkleri azınlık görmesi olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “Adada her iki halkın da eşit olduğu gerçeği değişmedi, değişmeyecek” dedi.
Çavuşoğlu, Türk tarafı ve Kıbrıs Türk halkı olarak hep adil kalıcı çözümden ve müzakereden yana olduklarını ancak Kıbrıs Türk halkına adil davranılmadığını, ambargo ve izolasyonların devam ettiğine işaret ederek, Rum tarafının, kendisini adanın tek sahibi olarak görmekten vazgeçmesini istedi.
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, hidrokarbon konusunda tavırlarının bundan sonra farklı olacağını tüm dünyaya ilan ettiklerini belirterek “Kıbrıs Türk halkının hakkını kimseye yedirmeyiz” dedi.
“Zirvede tablo çok net görüldü”
Mevlüt Çavuşoğlu toplantıda, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri tarafından geçici olarak görevlendirilen özel Danışman Jane Holl Lute’un temaslarını değerlendirme fırsatı bulduklarını söyledi.
Lute’un görevlendirmesinin, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in tarafların ve garantör ülkelerin ne düşününün görmek istemesinin bir göstergesi olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, aslında Genel Sekreter’in, İsviçre’de garantör ülkelerin katılımıyla yer alan Kıbrıs’la ilgili zirvede “tabloyu çok net bir şekilde“ gördüğüne inandığını söyledi.
Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye’nin, 11 Şubat 2014’te dönemin liderleri tarafından üzerinde mutabık kalınan çerçeve ve BM Genel Sekreteri’nin önerisini kabul ederek müzakereleri sürdürdüğünü ifade etti.
Çözümsüzlüğün sebebi…
Müzakerelerin bir çözümle sonuçlanmamasının nedeni ile ilgili olarak da Mevlüt Çavuşoğlu, “Kıbrıs Rum tarafı Kıbrıs Türkünü bir azınlık olarak görmeye devam ediyor, eşit bir ortak olarak görmek istemiyor ve hiçbirşeyi Kıbrıs Türkü ile paylaşmak istemiyor. Çözümsüzlüğün sebebi budur” dedi.
Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının her zaman adil ve kalıcı bir çözümden yana olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, bu tavrın 2004’te halkların onayına sunulan çözüm planı döneminde ve Crans Montana’da (İsviçre’de) de görüldüğünü vurguladı. Çavuşoğlu, buna rağmen Kıbrıs Türk halkına adil davranılmadığını ve ambargonun devam etmekte olduğunun altını çizdi.
Çavuşoğlu, “Rum tarafı adanın tek sahibi gibi davranmaktan vazgeçmeli. Özellikle hidrokarbon araştırmaları yada sondajlarında bu tavrı net bir şekilde görüyoruz. Bundan sonraki süreçte bizim tavrımızın, hidrokarbon sondajları konusunda farklı olacağını zaten tüm dünya kamuoyu ile paylaştık. Özellikle Kıbrıs Türk halkının buradaki hakkını kimseye yedirmeyiz” dedi.
“Hiçbir zaman tek taraflı düşünmedik”
Güvenlik konusuna da değinen Çavuşoğlu, “Adada iki halkın, özellikle Kıbrıslı Türklerin huzur içerisinde yaşamasını sağlamamız lazım. Hiçbir zaman bencil veya tek taraflı düşünmedik” dedi.
Çavuşoğlu, “Türkiye Kıbrıs meselesine diyalog ve diplomasiye dayalı, adil ve kalıcı bir çözüm bulunması gerektiği inancını muhafaza etmektedir. Adadaki her iki tarafın da siyasi eşit olduğu gerçeği asla değişmez ve değişmeyecektir” dedi.
Türkiye’nin garantör ülke olarak hangi adımları atacağını, müzakereler başlamadan neler yapılması gerektiğini görüşmeye başladığını kaydeden Çavuşoğlu, “Önümüzdeki süreçte neler yapacağımız konusunda biraz daha netleşecektir” ifadesini kullandı.
Akıncı: Lute nabız yokladı
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da toplantı sonrası açıklamasında, BM Genel Sekreteri’nin geçici vizyonla görevlendirdiği Jane Holl Lute’un gelişinin, müzakerelerin yeniden başladığı şeklinde yorumlanmaması gerektiğine, bu ziyaretin, Genel Sekreterin son değerlendirmesi ışığında nabız yoklamaya yönelik olduğuna işaret etti.
Akıncı, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile son gelişmeler yanında Lute ile gerçekleştirdikleri görüşmeyi de değerlendirme fırsatı bulduklarını belirterek, “Adil çözümden tüm tarafların kazançlı çıkacağı düşüncesiyle hep olumlu adımlar attık. Bundan vazgeçecek değiliz, yeter ki karşılıksız kalmasın” dedi.
“Yunanistan’ın acısını paylaşıyoruz”
Yunanistan’da can kayıplarına neden olan yangından duyduğu üzüntüyü de dile getiren Akıncı, yangının kısa sürede kontrol altına alınmasını dileyerek “Acılarını halkım adına paylaşıyor, acil şifalar diliyorum” dedi.
Çavuşoğlu’nu kutladı
Akıncı, Çavuşoğlu’nun Türkiye’deki yeni kabinedeki üstlendiği Dışişleri Bakanı göreviyle ilk ziyaretini KKTC’ye yapmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, görevine artan bir sorumlulukla devam eden Çavuşoğlu’nu kutladı.
Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından, geleneksel olarak yapıldığı gibi, Meclis’teki hükümet ve muhalefet partilerinin başkanlarıyla bir araya geldiklerini dile getiren Akıncı, Çavuşoğlu’nun bu gelişinde Lute ziyaretiyle ilgili de değerlendirme yapma imkanı bulduklarını kaydetti.
BM Genel Sekreterinin geçici bir misyonla görevlendirdiği Lute’la önceki gün yapılan toplantıya işaret eden Akıncı, bu görüşmeyi de yaptıkları toplantıda ele aldıklarını anlattı
Lute’un iyi bir dinleyici olduğunu, kendisiyle uzun bir konuşma yaptıklarını anlatan Akıncı, Lute’a olayı nasıl gördüklerini; bu sorun bu kadar yıldır aşılamamışsa bunun kökeninde yatan nedenleri Kıbrıs Türk tarafının nasıl değerlendirdiğini; iyi niyetle çıkış yollarının ne olabileceğini izah ettiklerini söyledi.
“Kıbrıs’ta barış ve huzur istiyoruz”
Akıncı “Çünkü biz, Türkiye’yle birlikte, Kıbrıs’ta barış ve huzur istiyoruz; Doğu Akdeniz’in bir istikrar bölgesi olmasını istiyoruz; Kıbrıs’ta Türkler ve Rumlar arasında, Türkiye ile de Yunanistan arasında iyi münasebetlerin olmasını istiyoruz” dedi.
Bunların her zaman seslendirdikleri, altını çizdikleri konular olduğunu anlatan Akıncı, “Karşılıklı kabul edilebilir, adil bir çözümden tüm tarafların kazançlı çıkacağının bilinciyle bugüne kadar hep olumlu adımlar attık bundan sonrası için de da olumlu tavrımızdan vazgeçecek değiliz, yeter ki bu olumlu yapıcı yaklaşımlar karşılıksız kalmasın” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, çözümün gerçekçi, adil ve uygulanabilir olmasının önemine işaret etti.
Toplantıya kimler katıldı?
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin temsilcileriyle Cumhurbaşkanlığı’ndaki toplantıda bir araya geldi.
Toplantıya, CTP Genel Başkanı ve Başbakan Tufan Erhürman, HP Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, ana muhalefet UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, DP adına Kudret Akay, TDP adına milletvekili Hüseyin Angolemli, YDP Genel Başkanı Arıklı katıldı.
Toplantıda, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ile Cumhurbaşkanlığı ve TC Dışişleri Bakanlığı bürokratları da toplantıda yer aldı.
Çavuşoğlu KKTC’den ayrıldı
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, temaslarını tamamlayarak dün saat 12.20’de KKTC’den ayrıldı.