Doğuş Özokutan ÇİFTÇİOĞLU
KKTC Kalkınma Bankası’nın 23. Olağan Genel Kurulu dün Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün de katılımıyla gerçekleştirildi.
Açılışı dün sabah gerçekleştirilen Can İbrahimoğlu Konferans Salonu’nda 10.20’de başlayan Genel Kurul’a Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu ve Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu da katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ve Kalkınma Bankası’yla ilgili tanıtım filminin gösterilmesiyle başlayan Genel Kurul’da daha sonra açılış konuşmalarına yer verildi.
Kalkınma Bankası Genel Müdürü Ercan İbrahimoğlu burada yaptığı konuşmada,4 yıllık görev süresinde 8’inci Olağan Genel Kurulu gerçekleştirmenin onur ve mutluluğunu yaşadığını söyledi. İbrahimoğlu’nun basına dağıtılan tam konuşma metninde Kalkınma Bankası’nın faaliyetleriyle ilgili detaylara da yer verildi.
23 yıl önce Bankanın kuruluş sermayesi bugünkü karşılığı ile 100 bin TL iken, bugün ödenmiş sermayesinin 184 Milyon TL’yi aştığı belirtilen metinde, “Bugün gerçekleştireceğimiz 23. Yıllık Olağan Genel Kurul gündeminde de yer aldığı üzere değerli hissedarlarımızın onayı ile sermayemizi 200 Milyon TL’den 300 Milyon TL’ye yükseltmeyi öngörüyoruz” denildi.
Metinde bankanın kuruluşundan bugüne, kredi kullanan toplam 813 yatırımcıdan 441’inin Bankaya olan mükellefiyetlerini yerine getirdiği ve borçlarını kapattığı da kaydedildi.
Konuşmaların ardından Genel Kurul’a geçildi. Genel Kurul’un gündeminde sermayenin 200 milyondan 300 milyon TL’ye aktarılması ve B hisselerini temsil edecek üyenin seçilmesi de bulunuyor.
Özgürgün: Ekonominin yüz akı
Başbakan Hüseyin Özgürgün burada yaptığı konuşmada, Kalkınma Bankası’nın ülkenin kalkınması ve ekonominin büyümesi adına yüz akı olduğunu kaydetti. Proje bankacılığı yapan Kalkınma Bankası’nın, ilk 23 yılında kat ettiği mesafeden çok daha fazlasını önümüzdeki dönemde kat edeceğine inanç belirten Özgürgün, ülke kalkınmasının cesaret, vizyon ve ülke sevgisi gerektirdiğini ve işin özünde devlete inanmak olduğunu anlattı.
Konuşmasında Kıbrıs Konferansı’na değinen Özgürgün, “Anlaşma olmazsa hiç bir şey olmaz, anlaşma olursa her şey olur” düşüncesinin doğru olmadığını kaydetti.
Anlaşma olsun olmasın yapılması gereken ve yapılabilecek çok şey olduğunu kaydeden Özgürgün, Kıbrıs Konferansı’nda yaşananların yıllar öncesinden yaşanan süreçlerin sonucu olduğunu kaydetti.
Atun: Tahsilat oranı yüzde 95’lerde…
Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da konuşmasına, Kalkınma Bankası’nı bugünlere taşıyanlara teşekkür ederek başladı. “Kalkınma Bankası bizim için önemli çünkü biz devletimize inanan insanlarız” diyen Atun, Bankanın çalışmalarını, Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün “ KKTC’nin her bölgesi eşit şekilde gelişebilmelidir” vizyonu doğrultusunda gerçekleştirdiğini anlattı.
Bugün artık, “Mersin kapısı aşılamaz” sloganlarına inat Kıbrıslı Türk üreticilerin ürünlerini yurt dışına ihraç ettiğine işaret eden Atun, yenilenebilir enerji konusunda yapılan çalışmalardan da bahsetti. Kalkınma Bankası kredi tahsilat oranının hükümette oldukları dönemde arttığını kaydeden Atun, bu oranın son dönemde yüzde 95’lere çıktığını aktardı.
Sucuoğlu: Sağlık turizmi önemli
Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu ise konuşmasında, sağlık turizminin önemine değindi. Ülkedeki sağlık turizmi sektörünün gelişmesi için yapılan çalışmalardan bahseden Sucuoğlu, yine de atılması gereken pek çok adım olduğunu ifade etti.
Ülkenin ikliminin, sahillerinin, havasının ve sakinliğinin sağlık turizmi için büyük avantaj sağladığını dile getiren Sucuoğlu, öte yandan hastanelerdeki otelcilik hizmetlerinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
Akyön: Kredi alanları artırılacak
Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Akyön ise önümüzdeki dönemde kredi alanlarını artırmayı hedeflediklerini dile getirdi. Akyön, bu kapsamda ihtiyaç duyulan alanları tespit edebilmek için sektör temsilcileriyle görüşmeler yapacaklarını da anlattı.
Can İbrahimoğlu’nun adı yaşatılacak
Öte yandan Kalkınma Bankası Konferans Salonu’na, Kalkınma Bankası Genel Müdürü Ercan İbrahimoğlu’nun kanser nedeniyle hayatını kaybeden oğlu Can İbrahimoğlu’nun adı verildi. Konferans Salonu’nun karşısındaki duvara ise Can İbrahimoğlu’nun fotoğraflarının ve biyografisinin yer aldığı bir pano yerleştirildi.
Güncelleme Tarihi: 08 Temmuz 2017, 10:39