Çiğdem AYDIN
Türkiye hükümetinin yaklaşık 1,5 milyar lira harcayarak deniz altından döşenen borularla adaya su getirmesi sonrasında yaşanan ‘yönetim’ krizi henüz giderilemedi. Türkiye; suyun yönetimini alanında uzman özel bir şirkete vermeyi, KKTC kanadı ise belediyelerin yetkilendirilmesini istiyor.
Diyalog’un elde ettiği bilgilere göre; belediyelerin altyapı projelerine yönelik TC katkılarının durmasına yol açan bu krizin aşılması için KKTC tarafından yeni bir proje geliştirildi. Buna göre suyu, aralarında özel şirketin ve belediyelerin de yer aldığı bir kurum yönetecek, elde edilen gelirden belediyelere bir miktar pay verilecek.
Ancak; böylesi bir projeye hem Ankara’nın, hem de KKTC’deki belediyelerin ‘sıcak bakmadığı’ iddia ediliyor.
Ankara’da çalıştay
Bu arada yarın Ankara’da düzenlenecek "KKTC Su Temin Projesi ve Doğu Akdeniz'de Değişen Dengeler Çalıştayı"nda projenin bölgesel güvenlik dinamiklerine etkileri ele alınacak.
Çalıştaya KKTC Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Akif Özkaldı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün ve EkoAvrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren katılacak.
Üç oturumda gerçekleştirilecek çalıştayda "KKTC Su Temin Projesi ve Doğu Akdeniz’in Hidropolitiği", "KKTC Su Temin Projesi’nin Ortadoğu ve Doğu Akdeniz Bölgesel Güvenlik Dinamiklerine Etkisi", "KKTC’ye Gelen Suyun İçme ve Kullanma Suyu Olarak Dağıtım Modeli" başlıkları ele alınacak.
Çalıştaydaki diğer başlıklar "Doğu Akdeniz'de Su ve Strateji", "Uluslararası Etkileri Bağlamında Türkiye'nin KKTC'ye Su Transferi", "Enerji Kaynakları Üzerinden Doğu Akdeniz'de Egemenlik Tartışması", "Yumuşak Güç Olarak Su: Kıbrıs'a Olası Siyasi Etkileri", "KKTC Su Temin Projesi ve Sulama" ve "Kıbrıs Sorunu Tarihçesi Perspektifinde Barış Suyunun Kıbrıs'ta Çözüme Olası Etkisi" olacak.
Güncelleme Tarihi: 20 Kasım 2015, 09:59