Toplantı Cumhuriyet Meclisi Mavi Salon’da Namık Kemal Lisesi Öğrencisi Kübra Konuk, Lefke Avrupa Üniversitesi, Girne Üniversitesi, Maden Metauji ve Jeoloji Mühendisleri Odası, Yakın Doğu Üniversitesi ve Çevre Koruma Dairesi’nden temsilcilerin katılımıyla dün saat 14.00’te başladı.
Siber Toplantının başında, Çevre Komitesi’nin çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi.
Siber konuşmasında Kültür, Çevre Dış İlişkiler ve Cinsiyet Ayrımcılığı Komitesi’ne birer lise son sınıf öğrencisinin katılması kararı aldıklarını ve öğrencilerin toplantılara katılmaya başladığını söyledi ve genç düşüncenin önemini vurguladı.
Daha önce aldıkları bazı kararlar bulunduğunu hatırlatan Sibel Siber, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bir yazı yazarak Meclis Ormanı’na yürüyüş ve bisiklet yolları yapılarak halka açılması için proje talep ettiklerini, projenin hazırlandığını projeyi ve uygulamaya başlamak üzere olduklarını söyledi. Siber projenin çok kısa sürede halka kazandırılacağını kaydetti.
Baz istasyonları için yeni ölçüm
Sibel Siber, çok fazla şikayet konusu olan ve belirsizlikten dolayı bilgi kirliliğine yol açan havadaki elektro manyetik kirlilik konusunda ne kadar risk altında olunduğu, elektro manyetik kirliliğin toplumu nasıl etkilediği konularında da, Bilgi ve Haberleşme Kurulu’ndan tespit ettikleri baz istasyonları sayısı ve geçmişte yapılan ölçümleri talep ettiklerini de anlattı.
Kurul’dan uluslar arası standartlarda yeni bir ölçüm yapılmasını istediklerini de ifade eden Siber, Aralık ayında bu ölçümün gerçekleştiğini ve yarın Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurulu’nun neticeyi kendileriyle paylaşacağını da kaydetti. Siber, elde edecekleri bilgileri halkla paylaşacaklarını da dile getirdi.
Taş ocaklarıyla ilgili bilimsel rapor...
Çevreyle ilgili bir diğer sorunun da taş ocaklarıyla ilgili olduğunu dile getiren Siber, ülkede kaç tane taş ocağı olduğu, nerede faaliyet gösterdikleri, denetimlerinin yapılıp yapılmadığı hususunda Jeoloji ve Maden Dairesi’ne yazı yazarak bilgi talep ettiklerini kaydetti.
Siber bilginin ellerine ulaştığını ancak, YDÜ’den de taş ocaklarıyla ilgili bilimsel bir rapor talep ettiklerini, YDÜ ve Girne Üniversitesi’nden değerli hocaların yanlarında olduğunu ve komite toplantısında detaylı bir sunum yapacaklarını söyledi.
Siber “KKTC’de Taş Ocakları’nın Durumu, Ürün Kullanımı, Önemi, Çevresel Etkileri ve Geleceği” başlıklı bu raporu Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na da sunacaklarını söyledi.
Kötü durumda olan park ve bahçeler
5 büyük belediyeye yurttaşların sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşamasına olanak tanımak amacıyla kullanamayacakları biçimde kötü durumda olan park ve bahçeleri tespit etmelerini ve meclis olarak buralara nasıl bir katkı sağlayabileceklerini değerlendirdiklerini ifade eden Siber, LTB’den bilgilerin ellerine ulaştığını, bunu komiteyle paylaşacaklarını ifade etti.
Petrol kazası için tedbirler...
Yaşanan petrol kazasının bir daha yaşanmaması için şu ana kadar ne gibi tedbirler alındığı, özellikle petrol boşaltımı yapan şirketlerin nasıl bir tedbir aldığı konusunda Teknecik Petrol Dolum Tesisi, Alpet Genel Müdürlüğü, Aksa Enerji Ltd’den, Kıbrıs Türk Petrolleri Genel Müdürlüğü ve Kalecik Petrol Dolum Tesisi’nden bilgi talep ettiklerini, Alpet Genel Müdürlüğü ve Kıbrıs Türk Petrolleri Genel Müdürlüğü’nden yanıt geldiğini, bu yanıtları Çevre Komitesi’yle paylaşacaklarını anlattı.
Rapor halkla paylaşılacak
Çevrenin durumuyla ilgili bir durum tespitine ihtiyaç duyulduğunu göz önünde bulundurarak, Lefke Avrupa Üniversitesi’nden Çevre Durum Raporu hazırlanması ve bu yönde bir çalışma yapılmasını talep ettiklerini, LAÜ Rektörüyle yaptıkları görüşmede raporun hızla tamamlanmakta olduğu ve kendilerine sunulacağının söylendiğini kaydeden Siber, rapor sunulduktan sonra bunu halkla paylaşacaklarını belirtti.
Limandaki boşaltma işlemlerinin sağlığa zararları...
Gazimağusa Limanı’nda gerçekleştirilen yükleme ve boşaltma işlemlerinin çevreyi kirlettiği ve insan sağlığını olumsuz yönde etkilediği yönündeki duyumlar ve çevre örgütlerinden aldıkları şikayetler doğrultusunda Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan bilgi talep ettiklerini ifade eden Siber, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan bu konuda alınan tedbirler ve kısa süre sonra alınacak tedbirlerle ilgili yazı geldiğini, bunu Çevre Komitesiyle ve daha sonra da halkla da paylaşacaklarını belirtti.
Petrol kazasının atıkları...
Siber, petrol kazasından sonra kaza yerinde atıklar biriktiğini, atıklarla ilgili ne gibi bir çare düşünüldüğü, atıkların bertaraf edilmesiyle ilgili ne yapılacağı konusunda Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na yazı yazdıklarını, bu konuda Yeşil Barış Hareketi ve Çevre Platformu Başkanı Doğan Sahir’den de bir bilgi talebi geldiğini ifade etti.
Siber, atıklar orda kaldığı sürece özellikle havanın ısınmasıyla toksik maddeler yayacağını, bir an önce bertaraf edilmeleri gerektiğini söyledi.
Teknecik’te yakıt değişimi...
Geçtiğimiz hükümet döneminde Teknecik Elektrik Santrali’nden havaya verilen kükürtlü havanın insan sağlığına olumsuz etkilerinin tartışıldığını ve daha az kükürt (yüzde 1) ihtiva eden bir yakıtla bu sorunun büyük ölçüde giderileceği uyarısının yapıldığını ve Bakanlar Kurulu’nda da bu yönde bir karar alındığını hatırlatan Siber, ilgili bakanlıktan bununla ilgili ne gibi bir gelişme olduğu konusunda bilgi talep ettiklerini söyledi.
Yangın helikopterinin akıbeti...
Yaz aylarında bir yangın helikopterin KKTC’de konuşlandırılması üzerinde durulduğunu kaydeden Siber, Başbakan olduğu dönemde TC Orman Bakanlığı ile bu konunun görüşüldüğünü, bu isteğin sözlü olarak iletildiğini, daha sonra ise isteğin yazılı olarak gönderildiğini anlattı. Siber, şimdiki ilgili bakanlığın nasıl bir tavır içinde olduğu, ne gibi önlemler düşündüğü konusunda da yazı yazarak bilgi talep ettiklerini , bu bilgiler gelince Çevre Komitesi’nde ve halk ile paylaşılacağını belirtti.
Siber Çevre Komitesi’nin halkın daha iyi bir çevrede yaşaması için çalışmalarını sürdüreceğini de vurguladı.