banner564

Siyaset gergin yargı yorgun

Mahkemelerin gündemine, hükümet icraatlarıyla ilgili davaların da eklenmesiyle ‘işin içinden çıkılamaz’ bir sürece girildi

Siyaset gergin yargı yorgun
banner598
Uyuşturucu, trafik, hırsızlık, soygun, darp, alacak-verecek ve boşanma davalarına yetişemeyen mahkemelerin gündemine siyasi davalar da eklendi.
   Geçtiğimiz haftalarda ‘Muhaceret ve Ruhsat Affıyla’ ilgili kararların mahkemeye taşınarak ara emriyle durdurulmasının ardından, bakanlar için alınan mersedesler ve CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat’ın, vatandaşlık işlemlerinin durdurulmasına yönelik ara emri talebi dikkatleri yargıya çevirdi. Talat; vatandaşlık uygulamalarının yasal olmadığını belirtirken, DP lideri, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş buna sert tepki gösterdi.
   “Mahkemeler siyasi malzeme olarak kullanılmak isteniyor” diyen Denktaş, gerekmesi halinde ‘İyi İdare Yasası’nın yeniden ele alınacağını söyledi.

Talat: Verilen vatandaşlıklar yasa dışı
Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) “hükümetin yasa dışı olarak verdiğini” iddia ettiği vatandaşlıkları yargıya taşımasının ardından açtığı iptal davasına yönelik ara emri başvurusu Yüksek İdare Mahkemesi’nde görüşüldü. CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat’ın gerekçelerini dinleyen mahkeme, karşı tarafında dinlenmesine olanak sağlamak amacı ile davanın taraflara tebliğ edilmesine emir verdi. Dava Pazartesi gününe ertelendi.
CTP’nin hükümetin yasa dışı olarak verdiğini” iddia ettiği vatandaşlıklarla ilgili ara emri başvuru dün Yüksek idare Mahkemesi’nde Yargıç Beril Çağdal huzurunda görüşüldü. Duruşmada, CTP adına Genel Başkan Mehmet Ali Talat ve CTP avukatları Ürün Solyalı, Ayşen Özdenefe ve Ongun Talat hazır bulundu. 
Mahkeme CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat’ın gerekçelerini dinledi.
Talat, hükümetin yürürlükte olan vatandaşlık yasasına aykırı olarak Bakanlar Kurulu kararı ile şartlı vatandaşlıklar dağıttığını söyledi. 

Şartlı vatandaşlıklar durdurulmalı…
Talat, yasada bir şahsın vatandaş olabilmesi için sağlık raporları, güvenlik kayıtları gibi bazı şartlar olduğunu ancak Bakanlar Kurulu’nun bu şartları talep etmeksizin vatandaşlık yasasına aykırı olarak hareket ettiğini dile getirdi. Talat, esas dava bitene kadar hükümetin kurul kararı ile şartlı vatandaşlık verme uygulamalarının durdurulmasını talep etti.
Talat’ın gerekçelerini dinleyen mahkeme, karşı tarafında dinlenmesine olanak sağlamak amacı ile duruşmayı Pazartesi gününe ertelerden, davanın Bakanlar Kurulu ile İçişleri Bakanlığı’na tebliğ edilmesi yönünde emir verdi.

Denktaş: Kararlı ve uzlaşmacı tutumu sürdüreceğiz

CTP Lideri Talat’ın ara emri başvurusunun ardından açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, hükümetin, ülkeyi içinde bulunulan kaos ortamından düzlüğe çıkarmak için kararlı ve uzlaşmacı tutumunu sürdürmeye devam edeceğini söyledi.
Serdar Denktaş açıklamasında, “Son yılların iktidar partisi CTP döneminde ortaya konulan beceriksizliği örtmek adına art arda açılan ve son olarak da vatandaşlıklar konusunun yargıya taşınması ile taçlandırılan girişim ve benzeri yaklaşımlar hükümetimizin kararlılığını sekteye uğratmayacaktır” dedi.

Emirnamelerin iptali ile ilgili Şehir Planlama Dairesi’ne ve Savcılığa çalışma yapmaları için verdiği talimatın kamuoyu tarafından bilinmekte olduğuna dikkati çeken Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş “Ülke fiziki planına uygun olarak başlatılmış planlama çalışmaları, emirnamelerin kalkması ile birlikte yerelden hizmet alımı ve Türkiye Şehircilik Bakanlığı’ndan katkı alınmak suretiyle hızlandırılacaktır. Bu konuda da ilgili bakanlığın girişimlerini başlatması talimatı verilmiştir” diye konuştu.

“Mahkemeler siyasi malzeme olarak kullanılmak isteniyor”
Hükümetin tutumunun, ülkenin gelişmesi ve zenginleşmesi olduğuna dikkati çeken Serdar Denktaş, mahkemeleri siyasi malzeme olarak kullanmak isteyenler bulunduğuna işaret ederek sert çıktı.
Denktaş, “Mahkemeleri siyasi malzeme olarak kullanmak isteyen ve hükümetin atmak istediği adımları engellemeye çalışan yaklaşımların bu ülkenin gelişmesi, zenginleşmesi yönünde atacağımız adımları engelleyemeyeceğini altını çize çize belirtmek isterim” dedi.
Denktaş, söz konusu girişimlerin CTP döneminde ortaya konulan beceriksizliği örtmek adına atıldığını belirtti.

“İyi İdare Yasası’nın yeniden ele alınması…”
Denktaş, hükümeti engelleme girişimlerine devam edilmesi ve hükümetin de gerek duyması halinde ‘İyi İdare Yasası’nın yeniden ele alınmasının gündeme geleceğinin altını çizerek şunları ifade etti:
“Fasıl 96, Girne, Boğaz, Dipkarpaz ve Mağusa’nın küçük bir bölgesi haricinde yürürlükte olan ve uygulanmakta olan bölgelerde kargaşa yaratmayan yasal bir zemindir.
Bilirkişi olarak kabul edilen Şehir Planlama eski üst düzey yetkililerinin kendi verdiği ifadelerden de ortaya çıkmaktadır ki, bahse konu 8 Emirname kendilerine göre de yasal değildir.
Aslında üstümüze ta başından beri bol geleceği bilinen ‘İyi idare Yasası’nı kullanmak suretiyle adımlarımızı engelleme girişimlerine devam edilmesi halinde ve hükümetimizin de gerek duyması halinde ‘İyi İdare Yasası’nın da yeniden ele alınması gündeme gelebilecektir.” 

CTP, Denktaş’a jet cevap 
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), “hukukun üstünlüğü ve demokrasi ilkeleri” konularında, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ı eleştirdi.
CTP’den yapılan yazılı açıklamada, “Sayın Serdar Denktaş’ın dün yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin hukuka aykırı işlemleri aleyhine açılan davalar, bu davalarda alınan sonuçlar ve İyi İdare Yasası ile ilgili söyledikleri, hükümetin hukukun üstünlüğü ve demokrasi ilkeleri konusundaki zihniyetini sergilemesi açısından son derece dikkat çekici ve düşündürücüdür” denildi.
“Devletin yürütme erkini ellerinde bulunduranların, kullandıkları yetkilerin ana kaynağının KKTC Anayasası olduğundan da bihaber” olduğunu savunan CTP, şunları kaydetti:
“Hukukun üstünlüğü ilkesi, yasama ve yürütme organlarının ve idarenin hukukun sınırları içerisinde hareket etmesini, bu sınırların aşılması durumunda da yargı organının devreye girip sınırları aşanları sınırların içerisine çekmesini gerektirir.
Hukukun üstünlüğü ilkesini içine sindirmiş bir hükümet, işlemlerine karşı dava açılmasından rahatsız olmayacağı gibi, hukuka aykırı işlemleri ile ilgili ara emri veya iptal kararı verildi diye yargının siyasal malzeme olarak kullanıldığını da iddia etmez, edemez…” 
CTP, Denktaş’ın açıklamasında “İyi İdare Yasası’nın yeniden ele alınması gündeme gelebilecektir” sözüne de atıfta bulunarak, bunu “pervasızlık” olarak niteledi.
CTP açıklamasında, ülkede hukuksuzluğun hakim kılınmasına, demokrasinin ayaklar altına alınmasına ve İyi İdare Yasası gibi yasaların ortadan kaldırılmasına asla izin verilmeyeceği belirtilerek, “Bilinmelidir ki Hükümetin kendine bol geldiğini söylediği İyi İdare Yasası bu halkın hak ettiği bir yasadır. Esas itiraf edilmesi gereken, bu azınlık hükümetinin halkımızın ve ülkemizin üstüne fena halde dar geldiğidir” ifadeleri kullanıldı.

Güncelleme Tarihi: 15 Ekim 2016, 10:35
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ali mehmet
Ali mehmet - 8 yıl Önce

Adama bak yahu!savciya talimat verdim diyor.kktc de savcilar bakanlardan mi talimat aliyor?vay halimize.yandik

SIRADAKİ HABER

banner608

banner474