Başbakan Tufan Erhürman, önceki gün Bakanlar Kurulu’nda dövizdeki dalgalanma ve TL’nin değer kaybetmesiyle yaşanan sorunlara yönelik tedbirlerin açıklandığını, tedbirlerle bütün sorunların çözülebileceği iddiasında olmadıklarını, dört noktada dokunuş yapmayı hedeflediklerini söyledi.
Devletin çaresiz olmadığını, içinde bulunulan koşullardan ötürü yapılabileceklerin sınırlı olmasına rağmen önlemlere yönelik çalışmaların bitmediğini söyleyen Erhürman, çalışmaların devam edeceğini farklı önlemlerin alınabileceğini, yeni önlemlerin de gündeme gelebileceğini vurguladı.
Başbakan Tufan Erhürman, Maliye Bakanlığı, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ve Başbakanlık tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda bazı önemlerin hazırlandığını ve Bakanlar Kurulu’nda bazı kararların alındığını belirtti.
Önlemler paketi ile dövizdeki yükseliş, TL’deki değer kaybıyla yaşanan bütün sorunların çözülebileceği iddiasında olmadıklarını söyleyen Erhürman, alınan önlemlerle dört noktada bir dokunuş yapmayı hedeflediklerini kaydetti. Erhürman, devletin döviz üzerinden elde ettiği geliri TL’ye döndürmek suretiyle Maliye Bakanlığı’nın gelirlerinden bir feragatte bulunduğunu, bunu hükümet olarak önemsediklerini belirtti.
Piyasaya para akışını hızlandırma
Piyasaya para akışını hızlandırma amacıyla devlet ihalelerinde uygulanan yüzde 10’luk avans sistemini yüzde 70’lere çekeceklerini söyleyen Erhürman, “İhalelerde avansları şirketlere daha hızlı olarak vermek istiyoruz ki hızla faaliyete geçsinler ve piyasada canlanmayı sağlamalarına yol açabilelim. Dolayısıyla piyasaya para akışını hızlandırabilelim” dedi.
Erhürman, bankalarda TL ve döviz borcu olan çok sayıda insan bulunduğuna işaret ederek, dövizdeki dalgalanmadan dolayı borçlarını ödemekte sıkıntı yaşayanların yeniden yapılandırmaya gittiklerini söyleyerek, bu düzenlemeyle yeniden yapılandırma sırasında devletin aldığı damga pulundan vazgeçildiğini kaydetti.
Borçlanıldığı zaman damga pulu kullanmak ve o pulların parasını ödemek gerektiğine işaret eden Erhürman, borcun yeniden yapılandırılması sırasında aynı damga pullarının bir kez daha ödendiğini, yaptıkları düzenlemeyle ikinci safhada alınan damga pulunu kaldırdıklarını söyledi.
Yenişehir’deki yurt inşaatı
Lefkoşa’nın Yenişehir bölgesindeki yurt inşasının şu an itibarıyla ortadan kalktığını, yatırımcının yatırımdan vazgeçtiğini açıklayan Başbakan Erhürman, ancak bunun, bundan sonra da çok katlı bina yapılmayacağı anlamına gelmediğini çünkü geçmişte imar planında yapılan düzenlemeyle mevzuatın bu bölgede yüksek inşaat yapımına izin verdiğini anlattı.
“Bet ofis sayısı azaltılacak”
Başbakan Tufan Erhürman bet ofisi sayısını azaltmaya ilişkin kararın önceki gün Bakanlar Kurulu’ndan geçtiğini belirtti. Bet ofislerin lisanslarının ücretlerinin artırılması yanında sayının azaltılması yönünde de bir düzenleme yapıldığını söyleyen Erhürman, “Daha önceki uygulamalarda bir şirket bet ofisi lisansı izni alacaksa 10 ofis için izin alabiliyordu. Bu asgari bir kuraldı” dedi.
Erhürman, yeni uygulamada 10 rakamını beşe indirdiklerini, bununla birlikte bet ofisi sayısında 15 civarında bir azalma beklediklerini söyledi.
Bankalarda TL birikimi az
Başbakan Tufan Erhürman, basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Erhürman, bankalarda döviz birikiminin çok fazla olduğunu, TL birikiminin ise daha az olduğunu söyleyerek, Merkez Bankası’nın TL kredi kullanımı olanaklarını geliştirmek için aldığı kararın bu alanda rahatlama sağlamayı hedeflediğini belirtti.
Erhürman, beklentinin TL kredilerde faizlerin bir miktar düşmesi olduğunu ifade etti. Önlemler paketinde yer alan tedbirler doğrultusunda ithal ürünlerde bir ucuzlama yaşanmasını beklediklerini söyleyen Erhürman, ithalatı yapan ithalatçının alınan tedbirlere rağmen ürününü ucuzlatıp ucuzlatmayacağını takip edeceklerini belirtti. Erhürman, alınan tedbirlerin dövizdeki dalgalanma dolayısıyla fiyatların yükselmesinin önlenmesi amacı taşıdığını kaydetti.
DAÜ konusundaki iddialar
Ana muhalefet UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün “Onlar beni yargılayacaklarsa dokunulmazlığımı kaldırıp yargılasınlar ama ondan önce DAÜ’den haksız kazanç elde ettikleri için Özersay ve Erhürman’ı yargılayacağım” şeklindeki iddiasının sorulması üzerine Erhürman, “Ben 2013’te milletvekili oldum. Öncesinde siyasi faaliyetim yoktu. DAÜ’ye ‘mevzuatınız gereği ödeneksiz izne çıkmayı talep ediyorum’ diye dilekçe verdim. Ve ödeneksiz izne ayrıldım. O günden bu yana DAÜ’de ne bir gün ders verdim, ne de ödenek aldım. Bu neyin iddiası anlamış değilim” dedi.
Güncelleme Tarihi: 21 Nisan 2018, 10:28