Çiğdem AYDIN
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, yükseköğretime sıkı denetim getireceklerini belirterek, okumaya gelen ancak devamsızlık yapan öğrencilerin deport (sınır dışı) edileceğini açıkladı. Berova, öğrenci belgesi ile oturma izni alanların, ikametgah bildirmek zorunda olduklarına da işaret etti.
Diyalog’un sorularını yanıtlayan Bakan Özdemir Berova, Kuzey Kıbrıs’ta şu anda tam gün eğitime geçilemeyeceğini söyledi. Yerel yönetimlerin emlak vergilerinin yüzde 15’inin eğitim için harcanması gerektiğini söyleyen Berova bu konuda girişim yapılması gerektiğini belirtti.
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’nın (KTÖS), bakanlığı mahkemeye vermesini de eleştiren Berova, “Sendika yönetimi temaşa yapıyor” dedi.
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova’nın sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova’nın sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:
Soru: Meclis kürsüsünden Angolemli yurt dışından gelen bazı yükseköğretim öğrencilerinin öğrenci kisvesi altında geldiğini ama öğrencilik yapmadığını söyledi. Bu konuda ne tür önlemler alınıyor?
Cevap: Şimdi çok önemli bir yasayı bu kapsamda hayata geçirdik. “Yüksek Öğretim Yasası” bu yasa ile belirtilen “Öğrenci olarak geliyor ama suça karışıyor, kaçak çalışıyor” gibi faktörleri denetim altına alıyoruz. Bu yasa ile mali disiplin artık üniversitelerde kontrol altına alınıyor. Yeni yasada devam zorunluluğu getirildi. Şimdi bir öğrenci kaydını yaptırdığı zaman devam edilmiyorsa okula o kişinin oturma izni iptal edilerek deport alınabilecek ve artık bu ülkeye giremeyecek. Örneğin adli olaya karıştı veya bir yerde kaçak çalıştığı ve okula gitmediği tespit edilirse yasa ile deport edilecek. Denetim mekanizması Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, İçişleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Polis Genel Müdürlüğü Başbakanlık koordinesinde bir komite oluşturduk. Dolaysıyla az bir yüzdeliğin ne üniversitelerimize ne de ülkenin imajına zarar veremeyecekler. Üniversite rektörleri ile görüşeceğiz son olarak ve önümüzdeki hafta yürürlüğe girecek bu yasa. Artık öğrenciler belgeleriyle ikametini bildirmekle yükümlü olacak. Derslere giriş ve girmedikleri bir bilgisayar içerisinde tutulacak. Çalışma Bakanlığı’nın yaptığı denetimler sonucu kaçak ve öğrenci belgesi ile çalışan biri tespit edildiği anda, adadan deport edilecek.
Soru: Tam gün eğitime geçileceği yönünde taahhütler vardı ne oldu?
Cevap: Tam gün eğitime geçiş için çalışmalar yapıyoruz. Daha önce Şht. Ertuğrul İlkokulu’nda pilot okul olarak denedik. İlk zamanlar iyi gitti ama sonra kötü gitti. Tam gün eğitime geçiş için önce okullarda öğle yemeği verilmesi noktasındaki alt yapı eksikliklerini tamamlamamız lazım. Pilot okul seçersek diğer okullarda okuyan öğrencilerin fırsat eşitliğini ihlal etmiş oluruz bu nedenle şimdi bunu yapmak mümkün değil. Süre veremiyorum ama ileride olacak toplumsal kararlılık gerekiyor.
Soru: Yerel yönetimlerin emlak vergilerinden topladığı gelirlerin yüzde 15’i okullar için harcanmıyor mu? Bazı okullardaki tuvaletlere tuvalet kağıdı dahi ailelerden mi isteniyor?
Cevap: “Yasal olarak belediyelerimizin emlak vergilerinden topladıkları vergilerin toplamının yüzde 15’ini eğitim için harcamaları gerekiyor. Ama bu topladıkları parayı bir yere devrederek yapmıyorlar kendileri üzerinden yapılıyor. Şimdi yeni bir sistem oluşturmamız gerekiyor. Bu yıl bir deneme başlattık okul bütçeleri oluşturduk mesleki teknik eğitim okullarımızda döner sermayeye ek olarak 27-28 kalemde ek bütçe ayırdık ve bu meblağı kullanacaklar. Ama diğer yandan genel anlamda yönetim mekanizmamız içerisinde parayı kullanım yetkisinde yani ita amirliği noktasında bir takım sıkıntılarımız var. Birçok yasada değişiklik yapmamız gerekiyor.
Soru: KTÖS mahkemeler önünde basın açıklaması yaparak bazı adli olaylara karışan öğretmenlerle ilgili Eğitim Bakanlığı’nın işlem yapmadığını iddia ederek sizi de mahkemeye vermişti. Dava ne oldu?
Cevap: KTÖS bu konuda bir açıklama yaptı açıklama ile de kalmadı neredeyse bir davul zurna eşliğinde Yüksek Mahkeme Mukayyitliği’ne gitti ve orada hem Eğitim Bakanlığı’nı, hem de benim şahsıma karşı bir dava dilekçesi dosyaladı. Dosyaladığı dava dilekçesi üzerinden de günlerce basında temaşalar. Ama her ne olduysa nasıl olduysa bütün bu şovdan bütün bu gösteriden sonra ilk mahkeme günü gitti ve davasını geri çekti. Davayı geri çekmiş olması da basına hiç yansımadı. Okullarımızda zaman zaman öğretmenlerin sistem dışına alınması gerektiren unsurlar oluyor. Kamu Hizmeti Komisyonu’nda biz bu unsurları gündeme getiriyoruz ve bu öğretmenler açığa alınıyor. O öğretmenler açığa alındığında ne Öğretmenler Yasası’nda disiplin suçu ile açığa alındığından açığa alınan bir öğretmenin yerine geçici öğretmen verilir ibaresi olmadığından dolayı öğretmen açığı oluşuyor. Bununla ilgili de tedbirler alıyoruz.
Güncelleme Tarihi: 02 Mayıs 2017, 09:52