banner564

“Sığınma evi hemen şimdi”

Kadına yönelik şiddet Lefkoşa’da düzenlenecek yürüyüşle protesto edilecek

“Sığınma evi  hemen şimdi”
banner598

Rahme ÇİFTÇİOĞLU            

Bazı sivil toplum örgütleri ve sendikalar kadına yönelik şiddetti yarın Lefkoşa’da düzenlenecek yürüyüşle protesto edecek. 
Yürüyüş, “Sığınma Evi Hemen Şimdi” sloganıyla düzenlenecek.
KKTC’ye kadın sığınma evi yapılması talebine, şiddetle ilgili önleyici ve koruyucu tedbirlere dikkat çekilecek yürüyüş, saat 14.30’da Kuğulu Park’ta başlayacak. 
Cumhuriyet Meclisi önünden geçilerek Sarayönü’ne oradan da Lokmacı Sınır Kapısı’na ulaşılacak. Yürüyüş boyunca kadına yönelik şiddet müzikle, drama ve diğer etkinliklerle protesto edilecek. Açıklamalar Lokmacı’da yapılacak.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle bazı sivil toplum örgütleri ve sendikalar bugün Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) toplantı salonunda basın toplantısı düzenledi.
Akdoğan Fikir Sanat Atölyesi, Bağımsızlık Yolu, Baraka Kültür Merkezi, Belediye Emekçileri Sendikası, Kadın Eğitimi Kolektifi, KTAMS, Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Sosyal Riskleri Önleme Vakfı (SRÖV) tarafından düzenlenen basın toplantısına bu örgüt ve sendikalardan temsilciler ve yetkililer katıldı.
Ortak açıklamada, “Kadına yönelik şiddetle mücadeleye omuz veren herkesi Cumartesi günkü yürüyüşe davet etmek, devletin kadına yönelik şiddetle ilgili alması gereken önleyici ve koruyucu tedbirleri hayata geçirmesini talep etmek üzere buradayız” denildi.

Kral: Kadın cinayetleri rekor sayıya ulaştı
Basın toplantısında İlk sözü KTAMS temsilcisi Ülfet Kral aldı. 
Kral, kadınların evde, sokakta, iş yerinde baskıya uğradığını, ayrımcılığa maruz kaldığını ifade ederek, “Baskı ve şiddet her geçen gün daha görünür hale geliyor. Ülkedeki kadın cinayetleri bu yıl rekor sayıya ulaştı” dedi.
Kadına yönelik şiddetin tek sorumlusunun şiddeti uygulayan kişiler olmadığını söyleyen Kral, “Kadınlara sadece eşleri veya aile bireyleri değil, devlet de şiddet uyguluyor. Şiddeti önleyici etkin mekanizma oluşturmayan, şiddet gören kadınların güvenliği sağlamayan devlet de bu şiddete ortak” ifadelerine yer verdi.

Nazlı: ALO 183’te bir kişi çalışıyor
Kadın Eğitimi Kolektifi’nden Cansu Nazlı da basın toplantısında söz aldı. 
Nazlı, örgütlerin kadına yönelik şiddetin önlenmesi için hazırladığı talepleri aktardı. 
Cansu Nazlı, talepleri aktarmadan önce bazı saptamalarını da paylaştı. 
ALO 183 Sosyal Hizmetler Dairesi Kadına Şiddet ve Çocuk İstismarı İhbar Hattı’na veya Panik Butonu’na çağrı bırakılması durumunda devletin atabileceği somut ve işlevsel adımlar olmadığını söyleyen Nazlı, ALO 183 İhbar Hattı’nda sadece bir kişi çalıştırıldığını dile getirdi.
Cansu Nazlı, şiddete uğrayan kadınların travmatik haliyle durumu pek çok yetkiliye ve defalarca anlatmak zorunda bırakıldığını da ifade ederek, “İlgili kurumlar arasındaki koordinasyon eksikliği kadınlara ayrı bir mağduriyet yaşatıyor” dedi.

8 maddelik talep açıklandı
Cansu Nazlı, örgütlerin ve sendikaların 8 maddelik taleplerini ise şöyle sıraladı:
“1. Şiddete uğrayan kadınların güvenle barınabilecekleri Sığınma Evlerinin her ilçede yapılması için gerekli altyapının oluşturulması.
2. ALO 183 Sosyal Hizmetler Dairesi Kadına Şiddet ve Çocuk İstismarı İhbar Hattı ve Panik Butonu uygulamasının etkin hizmet verilebilmesi için ilgili daireye daha fazla bütçe ayrılması, istihdam yapılması.
3. Her bölgede şiddet önleme merkezlerinin faaliyete geçmesi.
4. Aile Yasası’nda yer alan adli yardım uygulamasının hayata bulması.
5. Şiddet nedeniyle polise başvuran kadınların kendini güvende hissetmesinin sağlanması, şikayetin etkin şekilde soruşturulması. 
6.Kadına yönelik şiddetle ilgili vakalara bakacak sağlık görevlisi ve polis gibi personelin hizmet içi eğitimle bilinçlendirilmesi.
7. Kadına yönelik şiddetle ilgili veri tabanı oluşturulması. Sadece polis ve sosyal hizmetler nezdinde değil, hastanelerde de düzenli kayıt tutulması. Bu kapsamda istatistik oluşturulması.
 8.Okullarda toplumsal cinsiyet eşitliği, cinsel sağlık, üreme sağlığı konularında eğitim verilmesi için müfredat çalışma yapılması.”

Güzelyurt ve Gazimağusa’da da yürüyüş düzenlenecek
Öte yandan 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle Lefkoşa’daki ortak yürüyüşün yanı sıra Güzelyurt ve Gazimağusa’da yürüyüş düzenleniyor.
Bağımsızlık Yolu’ndan verilen bilgiye göre, yarın saat 10.30’da Güzelyurt Terminali’nden başlayacak yürüyüş açık pazarda tamamlanacak.
Gazimağusa’daki yürüyüş, saat 15.30’da DAÜ’den başlayacak yürüyüş “Sulu Çember”de son bulacak.
Bağımsızlık Yolu, 25 Kasım’da kadına yönelik şiddetle ilgili Girne’de açıklama yapacak. Açıklama, geçtiğimiz yılın Aralık ayında şüpheli şekilde balkondan düşerek ölen Akile Nacisoy’un yaşamını yitirdiği noktada saat 13.30’da yapılacak.

Mındıkoğlu: Herkes üzerine düşen görevi yapmalı
Kıbrıs Türk Memur Sendikası, kadınların layık olduğu yere ulaşması için herkesi üzerine düşeni yapmaya davet etti.
Memur-Sen Genel Başkanı Kağan Mındıkoğlu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, “Kadınlarımızın gerek siyasette, gerekse toplumsal hayatta gerçek anlamda layık olduğu yere ulaşacağı, aile içi şiddetin konuşulmayacağı, kadına yönelik gerek fiziksel gerekse psikolojik şiddetin uygulanmayacağı nesiller için hepimizi üzerimize düşen görevi yerine getirmeye davet ediyoruz” dedi.

Dilek: Gerekli çalışmalar yapılmıyor
Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş) Başkanı Sami Dilek, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında mesaj yayımlayarak, ülkede kadına yönelik şiddet konusunda gerekli çalışmaların yapılamadığını kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 24 Kasım 2017, 12:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474