banner564

Sigara kullanımı yaygın

Başbakanlık Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu, lise öğrencilerini kapsayan bir araştırma yaptı

Sigara kullanımı yaygın
banner598

Başbakanlık Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu, sigara ve uyuşturucu madde kullanımı konusunda özellikle çocuk, ergen ve gençlerin karşı karşıya olduğu risklere dikkat çekti. Komisyon, sigara ve e-sigara kullanımının öğrenciler arasında yaygın olduğunu bildirdi.
Başbakanlık Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu Başkanı Teyfide Tecel Hatipoğlu, 26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı Mücadele Günü mesajında, madde kullanım alışkanlığındaki artış ve bunun insanlık için büyük bir tehdit oluşturması sebebiyle Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 1987’de aldığı kararla 26 Haziran’ın "Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü" olarak belirlediğini kaydetti.
Hatipoğlu, uyuşturucu madde kullanımı konusunda özellikle çocuk, ergen ve gençlerin karşı karşıya olduğu risklere dikkat çekti; Komisyon’un birçok önleyici projeyi yürüttüğünü ve bu projelerle ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini ifade etti. Psikologlar, iyileşme danışmanları, çalışanlar ve birçok gönüllü birey ile Bakanlıklar ve Sivil Toplum Örgütlerinden oluşan geniş bir aile ile mücadele verdiklerini ve katkı koyan herkese minnettar olduklarını anlatan Hatipoğlu, gönüllülerle iş birliği içinde önleme çalışmaları, psikososyal destek programları ve bilimsel çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. Hatipoğlu, uyuşturucu madde, internet kullanımı, bilgisayar oyunları, kumar ve alkol bağımlılıklarıyla mücadele çerçevesinde seminerler ve bilinçlendirme organizasyonları düzenlediklerini belirtti.  Hatipoğlu, uyuşturucuyla mücadelede bağımlılık sorunu oluşmadan önce aileleri ve bireyleri eğitmenin önemini vurguladı. Bağımlılığın başlaması durumunda ise bu bireylere ve ailelerine psikolojik ve sosyal destek sağlayarak yeniden hayata kazandırılmalarını sağlamaya çalıştıklarını belirten Komisyon Başkanı, çalışmalarıyla bağımlılıklarından kurtulan ve hayata yeniden başlayan bireyleri görmenin büyük mutluluk verdiğini söyledi.
Madde kullanım oranı arttı
Kuzey Kıbrıs'ta alkol, sigara, esrar ve diğer bağımlılık yapıcı maddelerin kullanım yaygınlığı hakkında önemli veriler sunduğu kaydedilen ESPAD raporuyla ilgili özet bilgiler şöyle paylaşıldı: “ESPAD araştırması kapsamında, Kuzey Kıbrıs'ta 763 lise öğrencisi üzerinde yapılan anket sonuçlarına göre, sigara, e-sigara ve nargile kullanımının yanı sıra esrar ve bonsai gibi maddelerin kullanım oranları incelenmiştir. Araştırmanın bulguları, sigara ve e-sigara kullanımının öğrenciler arasında yaygın olduğunu ve bu maddelere erken yaşta başlamanın, ilerleyen dönemlerde madde kullanımını arttırdığını ortaya koymuştur. Araştırma, özellikle esrar kullanımının bonzai gibi sentetik kannabinoidlerin kullanımını öngördüğünü ve öğrenciler arasında bu maddelerin kullanım oranlarının arttığını göstermiştir. Bunun yanı sıra, sigara ve e-sigara kullanım yaşının düşmesi ile bu maddelere bağımlılık oranlarının arttığı tespit edilmiştir.”
Başbakanlık Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu, bu veriler ışığında önleme çalışmalarına hız vererek, gençleri ve aileleri bilinçlendirme çalışmalarını sürdüreceğini belirtti.
 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Doğru Söz
Doğru Söz - 1 hafta Önce

Bu işler kocakarı sikiştikten sonra olmaz. Bilinçlendirme gerçekten güçlü iradeli insanlarda olur. Zayıf insanlarda işe yaramaz. Yapılması gerekenler. 1.- Yasa çıkar, bu tür madde kullanımına alıştıranlara teşvik edenlere vs. da ağır acezalar ver. Hapis dahil. Kimse başkasının yanında, bu pislikleri kullananasın. Ancak yalızken kullansın. 2- Fiyatlar çok artsın. Kaçakcılık önlensin. Kacakcılığa ağır ceza ver ve ana kartellere uzan. Ana kartellerle dost uç satıcılarla uğraşır görünerek satışın kökü kazınamaz. Kartellerle devlet yanyana olmasın. 3- Kullananlar devlete sağlık sistemine her satıştan yüklü vergi versin. Ama gerçekten yüklü. Hatta kullananlar sağlık sisteminden ilgili hastaliklar için parasız yararlananasın.

Doğru Söz
Doğru Söz - 1 hafta Önce

Bu insanlar zayıf karakterli insanlar. Çoğunlukla başkasına hava civa atmak için başlarlar. O halde bu tür maddeleri başkasının yanında kullananlara ağır ceza ver. Hapis. En etkili yöntem bu olur.

Doğru Söz
Doğru Söz - 1 hafta Önce

Ne bilinçlendirmesi? Bu pisliklerin zararını halâ daha duymamış ve bilmeyecek kadar cahil insan kaldı mı?
Belki ilkokulda var. Sonrasında asla olamaz.

Doğru Söz
Doğru Söz - 1 hafta Önce

İçinde içki , uyuşturucu, sigara kullanımı olan filimler de yasaklanmalı. Kimse ama kimse başkasının yanında kullanamamalı (kullananın yanında bile).

SIRADAKİ HABER

banner471

banner473