banner564

Şeytanca işler

Çok sayıda Kıbrıslı Türkün dulluk maaşı için Güney Kıbrıs’ta yeniden evlendiği iddia ediliyor

Şeytanca işler
banner598

Çok sayıda Kıbrıslı Türk’ün “Kıbrıs Cumhuriyeti"nde meşru hale gelmek ve dulluk maaşı gibi avantajlardan yararlanmak için, resmi nikâh kıymak amacıyla Güney Kıbrıs’a “koştuğu” iddia edildi.
Alithia gazetesi konuya ilişkin haberi, “Kıbrıslı Türkler Yeniden Evlenmek İçin Özgür Bölgelere Geliyor- Hak Ettikleri Avantajlara Sahip Olmak İçin Belediyelerde Resmi Nikâh Kıymak Zorunda Kalıyorlar” başlıklarıyla geniş yer verdi.
   Haberde, KKTC topraklarında evlenen ve nikâhları 1974 yılının ardından gerçekleşen çiftler yeniden evlenmek için Güney Kıbrıs’a gittikleri iddia edildi.
   Gazete, resmi nikâh kıymak için belediyeye sunulması gereken belgeler arasında, kimlik ve pasaport gibi yasal kimlik belgeleri ve özellikle de evlenmemiş kişiler için doğum belgesine sahip olunmasının gerekmesinin haricinde, kişinin evli olmadığını ve evlenmek için bekâr olduğunu kanıtlayacak resmi bir belge veya onay ortaya konulması gerektiğini de belirtti.
   Belediyeler Birliğine göre, bu belge/onayın ilgili kişinin mensubu olduğu ülkenin resmi makamı tarafından verilmesi gerektiğini ifade eden gazete, Kıbrıslı vatandaşların böyle bir belgeyi almak için İçişleri Bakanlığı bünyesindeki evlilik sicil memuruna başvurabileceklerini ifade etti.
Kıbrıslı Türklerin de Kıbrıs vatandaşı olduklarını, bununla birlikte KKTC makamları tarafından verilen evlilik belgesinin kabul edilmediğini yazan gazete, bunun sonucunda Kıbrıslı Türklerin Güney Kıbrıs’ta nikâh kıymadıklarından ötürü, hali hazırda KKTC’de evli olsalar bile bekâr olarak kayda geçirildiklerini belirtti.

Mahkemeye gidenler var

  Hukukçuların, tanınmayan bir rejimde kıyılan nikâhın resmen kabul edilmesi konusunda bir boşluk olduğu yönünde görüş ortaya koyduğunu yazan gazete, bununla birlikte Rum Yönetimi makamlarının kıyılan bir nikâhı, doğum ve ölümlerde olduğu gibi uluslararası hukuk ilkesine uygun olarak tasdik edebilmeleri gerektiğine işaret etti.
   Haberde, Rum Yönetiminin, örneğin İngiliz Üslerinde çalışan Kıbrıslı Türklerin emeklilik maaşlarında olduğu gibi, muhtemelen kıyılan nikâhları onaylamanın orta yolunun bulabileceğine de işaret edildi.

Fatma Kılıç’ın davası

   Güney Kıbrıs Barolar Birliği'nin “cylaw” isimli web sitesinde, eşi Yalın Kılıç’ın hayatını kaybetmesinin akabinde 2014 yılında “Kıbrıs Cumhuriyeti"nden dulluk maaşı talep eden Fatma Kılıç’ın bekleyen davası bulunduğunu yazan gazete, Kılıç’ın dulluk maaşı almak için yaptığı başvurunun 22 Haziran 2015 tarihinde Sosyal Sigortalar Dairesi tarafından reddedildiğini yazdı.
   Gazete, “başvuru sahibinin Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından meşru olarak kabul edilen bir nikâh kıydığının kanıtlanmadığı ve gayri meşru olarak evli olduğu için, merhum Kıbrıslı Türkün dul eşi olarak kabul edilmesi mümkün olmadığından, Sosyal Sigortalar Dairesinin 41 (1) sayılı maddesinin hükümlerini yerine getirmediği addedildiğinden” başvurunun kabul edilmediğini kaydetti.
Gazete, Yalın Kılıç’ın KKTC’de evlendiği yıla göre engelli emeklisi, hayatını kaybettiği yıla göre ise yaşlılık emeklisi olmasına rağmen, başvurunun reddedildiğine işaret etti. 

Güncelleme Tarihi: 08 Ağustos 2023, 10:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474